Nagykanizsa

2016.06.27. 13:28

Kínai testvérvárosa lett Kanizsának

Nagykanizsa – A kínai Shijiazhuang településsel kötött testvérvárosi megállapodást a múlt héten Dénes Sándor polgármester. Az együttműködés lehetőségeiről tegnap sajtótájékoztatót is tartottak.

Pásztor András

Kanizsa újabb testvérvárosi kapcsolattal büszkélkedhet, ezúttal a több mint 13 millió lakossal rendelkező, tartományi központként ismert Shijiazhuang-val kíván hosszútávú együttműködést kötni a dél-zalai város.

Tóth Nándor alpolgármester (balról), Dénes Sándor polgármester és Nádasi Tamás, a kamara kínai tagozatának elnöke Fotó: Pásztor András

Dénes Sándor polgármester elmondta: a kapcsolatfelvétel már 2007-ben megtörtént, ám a dokumentum aláírására csak a közelmúltban, egy kínai látogatás keretében került sor.

– Az első helyen a gazdasági lehetőségek kiaknázása szerepel, így a kínai testvértelepülés vezetőit a víztisztításban, zöld energiában, turizmusban, fa- és bútoriparban rejlő lehetőségek érdeklik, de természetesen az oktatás és a kultúra területén is együttműködés várható a jövőben.

Tóth Nándor alpolgármester szintén tagja volt a nagykanizsai delegációnak. Mint mondta: a sztereotípiát – miszerint a kínaiak csak gagyit, silány minőséget tudnak gyártani – ideje elfelejteni, a kínai ipar a csúcsminőséget is képes előállítani.

Nádasi Tamás, a kereskedelmi és iparkamara magyar-kínai tagozatának elnöke úgy fogalmazott: a testvérvárosi kapcsolat hivatalossá tétele mérföldkő lehet a magyar-kínak kapcsolatok terén, hiszen a kínai befektetők élénken érdeklődnek a közép-európai régió, köztük Magyarország gazdasági és befektetési lehetőségei iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!