Nagykanizsa

2014.07.23. 14:35

További támogatókat várnak a látóhegyi kápolna felújításához

A Nagykanizsához közeli látóhegyi kápolnát négy évvel ezelőtt széleskörű összefogás eredményeként sikerült részben felújítani. A fából készült oltárt pedig Tarnóczky Attila helytörténész újította fel. A kegytárgyak utolsó darabjai, gyertyatartók a minap kerültek helyükre.

Pásztor András

Hogy mikor emelték pontosan a kis hegyi templomot, azt nem lehet pontosan tudni, csupán annyi bizonyos, hogy az épület eredeti harangja 1700-ban készült, s hogy a hegyi gazdák először 1776-ban Szent Donátnak, később 1816-ban Szent Bertalannak ajánlották a kápolnát.

– Az elmúlt évszázadok alatt az épület nagyon rossz állapotba került, mígnem pár évvel ezelőtt széleskörű civil összefogás eredményeként sikerült részben felújítani a kápolnát és annak környezetét – emlékezett Lengyák István, a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület elnökségi tagja.

Tarnóczky Attila (balról) és Lengyék István a restaurált gyertyatartókat csomagolja ki. A tárgyak az oltárra kerültek. Fotó: Szakony Attila

A munkálatokba Tarnóczky Attila helytörténész is bekapcsolódott, aki restaurálta a fából készült oltárt, felújította az oltár keresztjét, és ideiglenes új képet is készített a barokk keretbe. Az oltár terítőit, díszeit, az adakozó persely textiljét, az üvegvázák alátétjeit pedig felesége varázsolta újjá. A kis kápolna gyertyatartói azonban sokáig nem kerültek elő.

– Nemrégiben a Hölgyklub bálján vettem részt, ahol az egyik gazda, Aranyosi László elmesélte, hogy nála vannak a gyertyatartók, ő szedte ki a szemétből a kegytárgyakat, s pincéjében őrizte azokat mostanáig – mesélte Tarnóczky Attila, aki hozzátette: a gyertyatartók az oltárhoz hasonlóan nagyon rossz állapotban voltak, ezért hosszú időt vett igénybe a restaurálásuk. – Először a kártevőktől mentesítettem a gyertyatartókat, majd a furatok eltüntetése következett. A gyertyatartók lábait is pótolni kellett, végül a festéssel és aranyozással fejeztem be.

 

Minap az oltár utolsó tárgyai is a helyükre kerültek, ám mint megtudtuk, ezzel nem ért véget az épület megmentését célzó projekt. Budavölgyi Kálmán, az egyesület másik vezetőségi tagja elmondta: fontos lenne, hogy ereszcsatornákat szereljenek a kis kápolnára, akkor ugyanis kevésbé vizesedne az épület.

– Egyéb szponzorokat, támogatókat is keresünk, akik elkészítenék vagy anyagilag támogatnák egy külső vasrács felhelyezését, hogy vagyonbiztonság mellett, a kápolna szellőztetése is megoldható legyen – hangsúlyozta Budavölgyi Kálmán, aki jelezte továbbá, hogy a kápolna kis dombjára két padot és egy asztalt álmodtak, hogy az arra járó hívők, kirándulók meg tudjanak pihenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!