Nagykanizsa

2015.06.18. 08:40

Trónt készít a Szentatyának Rostás Árpád

Nagykanizsa - A marcali bútorrestaurátor és vándorasztalos, Rostás Árpád újabb terveivel kereste meg lapunkat: most a pápának készítene trónszéket szegény sorsú gyermekek bevonásával, akiket egyúttal ki is képezne a szakma rejtelmeire.

Horváth-Balogh Attila

A Magyar Örökség-díjas Rostás Árpáddal 2013 novemberében készítettünk egy nagyobb lélegzetvételű írást annak apropóján, hogy az akkor 3 hónapos brit trónörökösnek, György hercegnek faragott bölcsőt. Most a vándorasztalos kereste meg lapunkat újabb terveivel.

- Az egésznek az az alapja, hogy még korábban benyújtottam egy pályázatot arra vonatkozóan, hogy javarészt állami gondozott gyermekekkel restaurálnám a somogyvári kastély fa berendezéseit, belsőépítészeti tartozékait - bocsátotta előre a mester, aki maga is állami gondozottként indult. - El is végezhettük a munkát, és elsőre talán furcsán hangzik az ötlet, de én fontosnak tartottam, hogy az állami gondozottak viszonozzák valahogy azt, hogy az adófizetők pénzén nevelkednek. Másrészt szerettem volna őket arra rávezetni, hogy ha szakmát tanulnak, akkor ők is bérből élhetnek segély helyett. Nyilván, én azt igyekeztem nekik megtanítani, amihez értek, tehát a saját szakmámat és nincs okom panaszra: a gyerekek a szívüket-lelküket beletették, azért lett olyan szép, nívódíjat kaptunk rá.

Rostás Árpád a bölcsővel, amit a kis hercegnek készített Fotó: Archív

Most, szintén gyermekekkel együtt készítene trónt Ferenc pápának, mondta, a Vatikán már rábólintott az újabb ötletre.

- Most már szeretnék a résztvevő gyerekek kezébe ténylegesen is szakmát, tudást adni, ugyanis hiába tanul valaki asztalosnak, egy csomó dolgot csak elméletben tud, mert egyre kevesebb a hozzám hasonló szakember - magyarázta. - Ezért létrehozok egy kifejezetten kézműves iskolát a műhelyemben, és növendékeimmel közösen készítjük el a Szentatya trónusát. A trónust 150 gyermekkel és 80 felnőttel szeptemberben vinnénk ki a Vatikánba, melynek összköltsége 16 millió forint, amiből 6 millió még hiányzik. Ennek előteremtéséhez várunk támogatókat. Hangsúlyozni szeretném, hogy nem annyira az ajándékon van a hangsúly, habár az is fontos, hanem inkább azon, hogy a gyerekeknek példát mutathassak: ha ezt egy marcali cigánygyerek el tudja érni, képes eljutni egészen a pápáig, akkor akarattal ők is elérhetnek bármit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!