Nagypáli

2016.06.15. 17:30

Európai szintű fejlesztések - Nemzetközi zsűri pontozza a településfejlesztés eredményeit

Nagypáli - Háromtagú nemzetközi zsűri érkezett kedden a faluba az Európai Vidéjfejlesztési és Falumegújítási Munkaközösségtől. Szerdán befejeződött programjuk után az Európai Vidékfejlesztési és Falumegújítási Díj pályázat szempontjából értékelik a települést.

Hajdu Péter

Mint ismert, a Magyarországi Falumegújítási Díj 2015 pályázaton Nagypáli lett az első, a falufejlesztés kiemelkedő minőségű megvalósításáért. A díjat május 27-én vették át Komlóskán. A hazai első helyezés nyomán a település képviseli Magyarországot az Európai Vidékfejlesztési és Falumegújítási Díj pályázatán. A szlovén, osztrák és luxemburgi tagból álló bizottság azzal a céllal látogatott Nagypáliba, hogy valós képet alkothasson a helyszínen a falumegújítási tevékenységről.

Charles Konnen (Luxemburg), Marija Markeš (Szlovénia), és a jobb szélen Nikolaus Iuen (Ausztria) zsűritgok, közöttük Köcse Tibor polgármester Tóth Mária tolmács (Fotó: Katona Tibor)

Köcse Tibor, a település polgármestere sajtótájékoztatón elmondta, a küldöttséget tegnap végigkalauzolták a falun, bemutatva az utóbbi években megvalósított fejlesztéseket. A turisztikai központot, a rózsakertet, a logisztikai központot, a helyi gyümölcsfeldolgozót, a napelemparkot. Látogatást tettek a közeli Alma 2000 gyümölcsösében, majd az innovációs központban fejeződött be a program.

– Kétévente tartjuk meg a falumegújítási versenyt, amiben idén számos európai ország 24 települése vesz részt, Lengyelországon át Hollandiából, Németországból, Ausztriából, Csehországból, Magyarországról. A munkaközösség jelmondata: Nyitottnak lenni. A pályázatban résztvevő kistelepüléseket keressük fel, és a helyszínen igyekszünk felmérni, van-e, és milyen a jövőképük? Ma már nemcsak agrár jellegű kistelepülések kerülnek ebbe a versenybe, hanem a fejlődés más útjai is fontos szempontnak számítanak. Ezt tapasztaltuk Nagypáliban is, ahol a 2001 óta tartó munka során jó, követendő utat találtak a fejlődésre. A 18 tagú zsűrinek nehéz dolga lesz, amikor a 24 európai településből egyet ki kell választani. Csoportokat alakítottunk, felosztottuk értékelésre a telelepüléseket – mondta egyebek közt Nikolaus Iuen, a grémium osztrák tagja. A testület június végén dönt, kié lesz az európai díj, amit szeptemberben Tihanyban fognak átadni.

Címkék#nagypáli

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!