Németfalu

2017.04.23. 16:40

A település idős lakóit ünnepelték Németfalun

Németfalu - A község idős lakóit ültette terített asztal mellé a közelmúltban a település önkormányzata. A vendéglátás mellé jó szokásukhoz híven színes, vidám műsor is dukált.

Fincza Zsuzsa

Persze úgy könnyű, hogy a megye egyik legjobb, többszörös Aranypáva-díjas és Aranypáva-nagydíjas csapatával, a Vadvirág Népdalkörrel büszkélkedhetnek, amely ezúttal is kitett magáért, az alkalomhoz illő, hol lírai, hol kacagtató népdalokkal és jelenetekkel szerezve vidám perceket az idős falubelieknek.

A szintén Aranypáva-díjas Galagonya Citeracsoportban németfalusiak is zenélnek, ezért Kulcsárné Csejtei Marianna, a népdalkör és a citerások vezetője a kustánszegi, a zalaszentiváni és a gellénházi fiatalokat is elhívta, hogy muzsikaszóval színesítsék a szépkorúak délutánját. Az egész terem dőlt a nevetéstől, amikor anya és fia: Kovács Lajosné és Kovács Dávid egy korosodó házaspár civódását jelenítette meg a színpadon. Természetesen komoly dolgokról is szó esett, Tóth Cintia megható verssel, Galambos László polgármester kedves szavakkal, virággal és ajándékkal köszöntötte az ünnepelteket.

- Önkormányzatunk amiben csak tudja és amennyire csak futja a költségvetéséből, segíti az öregeket. Jelenleg 49-en, a lakosságnak több mint a negyede túl van a nyugdíjkorhatáron - tájékoztatott Galambos László. - Sajnos nem tudjuk megállítani a falu elnéptelenedését, 182 fős településünk jelentős hátrányban működik az 500 fő feletti helységekhez képest.

A Vadvirág Népdalkör népdalokkal fűszerezett vidám jelenettel szórakoztatta a vendégeket Fotó: Fincza Zsuzsa

Az idősek érdekében is nagy szükség lenne egy falugondnoki buszra, de hiába pályázunk rá, nekünk nem jut belőle, pedig a tömegközlekedés legfeljebb a munkába járás gondját oldja meg. Persze nem csak az orvoshoz járásra kellene, szükségük lenne rá a közösségeknek, sportolóinknak, a népdalkörünknek, akiket ezzel is támogatni tudnánk. Nagy örömünkre sok helyre hívják őket, ahova magukkal viszik kicsike falunk jó hírét.

Mert van mivel büszkélkedniük. Főleg azzal, hogy a közösségi munkából egyik korosztály sem húzza ki magát, a népdalkörben együtt énekelnek a fiatalok a nyugdíjasokkal, a gyerekek már kiskoruktól részt vesznek a rendezvényekben. A legközelebb majd a Sarlós Boldogasszony napjához legközelebbi szombaton tartandó falunapon telik meg a szépen felújított faluház és környéke. A teleháznak nevezett közösségi épülettel sem kell szégyenkezniük, templomuk 2001-ben újult meg, a sportházukat tavaly avatták. Bár munkahelyben nem bővelkednek, nincs munkanélküli a faluban, egy közmunkásuk a település közterületeit tartja rendben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!