Olvasó

2016.05.10. 16:35

Betyárok a 401 éves Vámházban

Fenékpuszta - Betyártalálkozó zajlott május elején a fenékpusztai 401 éves Vámházban. Kenesei Aurélia küldött beszámolót lapunknak.

Civil Tudósítónktól

A vámházban találkoztak a régi idők betyárjai, a ma őket megszemélyesítő Gyenesdiási Dalárda tagjai.

A ház szerényen húzódik meg a bokrok közt. Talán a 400 éves Vámház felirat és Túri Török Tibor két szép, míves alkotása hívja fel a vándor figyelmét a házra. Nádi Jancsi és Patkó Jancsi betyárok arcképe nemesíti a falat.

A hagyományos találkozó résztvevői a jobb sorra érdemes fenékpusztai épület előtt Fotó: Finta Maya

Nem sok minden maradt fenn róluk, az életükről. Ahhoz azonban elég, hogy a vidék és a régi korok hagyományait tisztelő Gyenesdiási Dalárda Balogh Laci ötlete alapján és a Pék házaspár hozzáértő munkájával feldolgozza a legendát.

A szűk és egyszerű házban már nem először elevenedik fel a rettegett, de a nép által mégis kedvelt betyárok élete. Szól a gyönyörű tárogató, a citera hangja, énekel a népviseletbe öltözött csapat.

Bognár Ystván - Sobri Jóska, Balog Laci - Nádi Jancsi, s amikor Péter bácsi, a szépkorú betyár énekelni kezd, bizony elérzékenyül a közönség. A gyenesdiási csoport évről évre megtiszteli a 400 éves Vámházat jelenlétével, előadásaival. Meglehet, még többen jönnének, ha a házat és környezetét felújítanák, méltóvá téve a múltjához.

Címkék#olvasói

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!