Hídpénzbotrány

2024.04.24. 07:32

Baloldali politikusokhoz kerülhetett a Lánchíd felújítására szánt közpénz egy része

Pofonegyszerűnek tűnik a korrupciós pénz útja – mutat rá cikkében a Mandiner.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester (b), Csohány András, a kivitelező A-Híd Zrt. vezérigazgatója (b2) és Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója (elöl, j) a felújított Lánchídon az átadás napján, 2023. augusztus 4-én

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A lap felidézi, hogy Budai Gyula feljelentése alapján a baloldal egyik legnagyobb korrupciós botrányában már a rendőrség is nyomozást rendelt el. Emlékeztetnek, hogy 2019 őszén, amikor a balliberális koalíció Karácsony Gergely főpolgármesterré választásával átvette a hatalmat Budapesten, Karácsonyék megfúrták a Tarlós Istvánék által a Lánchíd felújítására kedvező feltételekkel kötött tendert és új közbeszerzési eljárást írtak ki. 

A tenderen az előző városvezetés alatt is befutó A-Híd Zrt. lett a győztes, csakhogy furcsa módon ötmilliárd forinttal drágább ajánlattal nyertek, mint amennyiért a Tarlós-érában végezték volna el a munkát. Ráadásul majdnem hatvanszorosára, 4,2 milliárd forintra emelték a Tarlós idején zajló tenderhez képest a vállalkozónak járó előleget, a céget terhelő kötbért viszont megfelezték.

Az érthetetlen drágulást már abban az időben is többen kifogásolták, Karácsonyék részéről viszont csak mellébeszéléssel találkozott a közvélemény. Voltak persze olyan bennfentesek, akik tudhatták a drágulás okát. Idetartozik a volt miniszterelnök, Bajnai Gordon régi bizalmasa is, aki egy hangfelvétel-leirat szerint arról beszélt, hogy azért került ötmilliárd forinttal többe Karácsonyék idején a Lánchíd felújítása, mert abból pénzeket osztottak vissza. Azaz az üzletember arra utalt, hogy a baloldali városvezetés pénzt szivattyúzhatott ki a projektből.

Az ügyben fordulat következett be, amikor egy ismeretlen személy levelet küldött az egykori elszámoltatási kormánybiztosnak, Budai Gyulának. Amennyiben igazak a bennfentes levélíró állításai, a Lánchíd-beruházásból „kimentett” pénzek az azt végző A-Híd tulajdonosi köréhez kerülhettek vissza, ahonnan az összegek a levélíró szerint a budapesti Városházán landoltak. 

A teljes cikk a részletekkel IDE kattintva érhető el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában