Otthon

2016.08.01. 18:10

Ahol összegyűlünk: a nappali legyen nagyon tágas, igazán világos és kényelmes

A nappali központi helye a lakásnak: itt gyűlünk össze egy jó baráti beszélgetésre, közös tévézésre, családi játékokra.

Amrik Hajnalka

Ennek megfelelően ezt a teret úgy kell kialakítani, hogy lehetőleg több ember befogadására is alkalmassá váljék. Ezért mindenekelőtt tágasnak kell lennie, főként ha egy nagyobb családot szolgál. Már egy háromtagú családnak is megfelelő méretű helyre van szüksége, hát még, ha több gyerek van a famíliában! Fontos a tér, ha le akarnak telepedni mondjuk egy hosszabb társasjátékhoz, vagy egyszerűen csak kényelmes kanapékon, fotelekben ülve akarnak beszélgetni...

A nappali lehetőleg kapjon sok természetes fényt, de gondoskodjunk a megfelelő sötétítésről is. Válasszunk a szobába jókora kanapét!  Fotók Shutterstock

A nappaliban sok fényre van szükség, ezért ha tehetjük, ebbe a helyiségbe nagyobb ablakokat tervezzünk: ugyanakkor lássuk el az ablakokat fényáteresztő és sötétítő függönnyel egyaránt, annak érdekében, hogy kedvünkre engedjük be vagy zárjuk ki a napfényt és a kíváncsi tekinteteket. A világításnál pedig legyünk körültekintőek: a mostani dizájnos lámpák fénye csak a hangulatot fokozza, vasalódeszka, matekfüzet, sportújság megvilágítására alkalmatlan. Érdemes egy-egy tevékenységhez megfelelő világítótestet beszerezni: például egy jó olvasólámpát a nappali olvasósarkába.

A nappali elengedhetetlen része az ülőgarnitúra. Mindenképpen nagyot érdemes választani - olyat, amin legalább három-négy felnőtt kényelmesen elfér -, főként, ha gyakorta látunk vendégül barátokat, családtagokat. A sarokgarnitúra praktikus, mert jól ki lehet használni vele az üres teret.

Ismét nagyon divatosak a földszínek, a fehér és a barna párosítása

A kanapékból, ülőgarnitúrákból ismét nagy divat a bőrhuzatú. Színekben még mindig a földszínek kedveltek: a barna különböző árnyalatai, a törtfehér, a halványszürke, a drapp, valamint ezek kombinációi.

A nappali berendezésében a minimáldizájn hódít: egy-egy jól elhelyezett rusztikus polc, megvilágítható bárszekrény, könyvespolc a tévé helyével, és meg is van a nappali bútorzata. Ez ugyan nem mindig praktikus, mert pakolni szinte sehová nem lehet - egy méretes, minden télikabátot, sífelszerelést elnyerő gardrób pedig minden családban létszükséglet -, de vitathatatlanul jól mutat, hűvösen elegáns. Néhány fiókocska azért persze akad ezeken a nappaliba szánt bútorokon is, de ezek inkább csak az évek alatt felgyülemlő nippeknek, családi levelezésnek tudnak viszonylagosan biztos helyet nyújtani.

Jól lehet játszani a földszínekhez passzoló faltapétákkal, amelyekkel kedvünkre tágíthatók vagy szűkíthetők a terek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!