Miért áldassuk meg a lakásunkat?

2017. január 24., 07:03 szerző: Horváth-Balogh Attila fotós: Szakony Attila
komment
Mit jelent a C+M+B az ajtóra írva?
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Vízkereszt ünnepe óta lehet kérni a plébániákon az otthonok megáldását. A hívek igénye erre évek óta növekszik, aminek okát Szűcs Imre, a nagykanizsai Jézus Szíve Plébánia plébánosa, helyettes esperes abban látja, hogy az emberek egyre nagyobb többsége jön rá arra: amin Krisztus és a Jóisten áldása van, az valahogy jobban „működik”, mint amin nincs.

– Vízkeresztkor a katolikus egyház három fontos momentumot ünnepel – bocsátotta előre Szűcs Imre atya. – Egyrészt, hogy Jézus Krisztus a háromkirályok látogatásakor kinyilatkoztatta magát a nemzeteknek, másrészt hogy a Mennyei Atya kinyilatkoztatta Jézus Krisztust, egyszülött Fiát, aki megkeresztelkedett a Jordán folyóban, megszentelve annak vizét, harmadrészt pedig Jézus első csodatételét, amit a kánai menyegzőn vitt véghez. Vízkereszt napján a Jordán-folyónál történtekre emlékezve szenteljük meg mi is a vizet. És hogy jön mindehhez a lakásmegáldás? Hát úgy, hogy Jézus az első csodáját a kánai menyegzőn családi körben tette, mintegy megszentelve azt a hajlékot, ahova ő meghívást kapott. Ennek okán áldjuk meg mi is az otthonokat, hogy Krisztus legyen jelen a családok életében, távozzon tőlük minden betegség, baj, gyötrelem. Helyette szeretet, béke és egészség uralkodjon a családban.

Imre atya azt is mondta: a szertartás alkalmával az ajtótok felső részére felírják a C+M+B betűket is, melyek a néphit szerint a háromkirályok, Gáspár, Menyhárt és Boldizsár neveinek kezdőbetűi. De csak a néphit szerint, mert a valóságban a „Christus Mansionem Benedicat!”, azaz Krisztus áldja meg ezt a hajlékot! jelentésű latin mondat szavainak rövidítése.

Szűcs Imrétől megtudtuk továbbá: évek óta növekvő igény mutatkozik a lakásmegáldásra a hívek köréből. Szerinte ennek oka az lehet, hogy az emberek egyre szélesebb körben ismerik fel: abban az otthonban, ahol Krisztus jelen van, valahogy jobban "működik" minden, mint ahol nincs.

 

Fotó: Szakony Attila

Horváth-Balogh Attila

2017. január 24., 07:03 szerző: Horváth-Balogh Attila fotós: Szakony Attila

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...