Programok

2017.01.04. 20:40

Naptár 17 - A szlovéniai magyarság évkönyve

Változott a szlovéniai magyarok évkönyvének struktúrája, a 2017-es Naptár már nem a korábban megszokott rovatolási rend szerint készült el.

Gyuricza Ferenc

Mindez tartalmi változásokat is eredményezett, a szépirodalmi írások teljesen kikerültek a kötetből, a helyüket rövidebb tanulmányok, riportok vették át. Ennek értelmében az évek során gyakorlattá vált hármas felosztást immár kétpólusú szerkesztés jellemzi, a közel kétszáz oldalas kötet egyharmadát teszi ki a kalendáriumi rész, a többiben a már említett ismeretterjesztő írások találhatóak.

A kalendáriumi fejezetben ezúttal is jelentős részt képvisel a 2016-os esztendő muravidéki magyarság szempontjából fontos eseményeire való visszatekintés és összegzés, melyet a szlovéniai magyarok képes hetilapja, azaz a Népújság archívumát is felhasználva állítottak össze. A Népújság munkatársai ezen felül is jelentős részt vállaltak a 2017-es Naptár összeállításában, hiszen a második fejezet írásainak több mint felét úgyszintén ők jegyzik szerzőként.

A második fejezet tagolása ezúttal szorosan az év rendjéhez kötődik, a szerkesztők mind a 12 hónaphoz társítottak egy-egy témáját tekintve aktuális cikket. Ez lehet akár jubileumi évforduló - márciushoz kötődően Bence Lajos író-költő és irodalomtörténész értekezik Arany János születésének 200. évfordulója kapcsán a muravidéki kötődésekről, illetve októberhez kapcsolva Bódis Tamás lelkész értekezik a reformáció ötszáz évéről -, jeles nap (mint Szent Márton novemberi ünnepe), de egy konkrét dátumhoz köthető esemény is. Utóbbiak közé tartozik például Nad Éva korreferátuma a kultúráról - értelemszerűen januárhoz, a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan -, vagy Horvát Silvija írása a Nemzeti Vágtáról és annak szimbolikus jelentőségéről a lóverseny muravidéki futamának időpontjához, augusztushoz illesztve. Ezen írások egyik közös jellemzője, hogy a gazdag információtartalmuk mellett olvasmányosak, s ezáltal képesek elfedni a szépirodalmi jellegű írások elmaradása miatt esetlegesen keletkező hiányérzetet az olvasóban.

A Naptár 2017 az utóbbi évek gyakorlatához hasonlóan a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet és a Népújságot gondozó Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet közös kiadásában, illetve a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség és a Bethlen Gábor Alap támogatásával jelent meg.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!