Programok

2015.10.04. 13:51

Programok, rendezvények Zala megyében október 5-től

Zala megye - Tudja meg, mi történik Zala megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények október 5-től. Böngésszen, és válogasson!

Munkatársainktól

OKTÓBER 25.

Az éghajlatvédelemnek is van világnapja, és ha már van, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park túrát is szervez rá. A program október 25.-én a balatongyöröki Szépkilátótól indul majd, ahová 10 órára várják az ingyenes program iránt érdeklődőket. A táv 8 kilométer, a séta várhatóan 4-5 órát vesz igénybe. A kirándulókat a nemzeti park természetvédelmi őre a Bél Mátyás kilátóhoz is elvezeti, ahonnan a közeli őszi erdők színpompája csodálatos látványt nyújt.

OKTÓBER 17.

Gyenesdiás a színpadon

Keszthely – Művészeti bemutató keretében ismerhetik meg az érdeklődők Gyenesdiás kulturális életét október 17-én 19 órakor a keszthelyi Balaton Színházban. Fellépnek a gyenesdiási művészeti csoportok, köztük kórusok, zenekarok, versmondók és táncosok.

OKTÓBER 12.

Egy hét a horvátság jegyében

Nagykanizsa - A Horvát Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében hétfőn 18 órától a szervezet Rozgonyi utcai irodájában Lendvai Béla két, az Adriáról szóló könyvének bemutatójával indul a horvát hét programsorozata. Szerdán 18 órától horvát szentmise lesz a Kórház kápolnában, melyen a kanizsai horvát tamburazenekar is közreműködik. Csütörtökön 14 órától pedig a Piarista-iskola horvát csoportja mutatkozik be, míg pénteken ugyanezen a helyszínen 15 órától a horvát népzenét népszerűsítik a diákok körében.

Egy hét az időseknek

Keszthely - Hétfőn kezdődik a Szépkorúak hete a Balaton színházban: ingyenes programokra várják az érdeklődőket. Hétfőn 17.00 órakor Fülöp Csenge kineziológus tart előadást: életről, halálról - őszintén. Szerdán 15.00 órakor az Edith Piaf életéről szóló Piaf címmel kedveskednek a szépkorúaknak. Csütörtökön 17.00 órakor Jelenczki István "Áldom a teremtőt" című portréfilmet nézhetik meg az érdeklődők, akiket a bemutató után beszélgetésre is várnak László Gyula régész professzorról. A hét hasznos tanácsokkal zárul: pénteken 16.00 órakor a mindennapi stresszkezelésről beszél Kreilné Szabó Melinda kineziológus.

Séta a mellrák elleni küzdelemért

Nagykanizsa - A Napfény Rákbetegek és Hozzátartozóik Nagykanizsai Egyesülete hétfőn 14 órától a mellrák elleni küzdelemért szervez sétát, mely az Erzsébet térről indul. A résztvevők innen a Medgyaszay Házba sétálnak, ahol a betegség megelőzésének lehetőségeiről esik szó.

OKTÓBER 11.

Vasárnap Bagod lesz a cél

Bagod – Október 11-én, vagyis vasárnap 10 órakor rajtol el a hagyományos, „Szaggasd az aszfaltot!” elnevezésű futóverseny mezőnye Bagodból. Ez lesz immár a 8. alkalom a sorban, hogy a Zalaegerszegi Aszfaltszaggatók SE megrendezi a viadalt a Zala menti kerékpárúton. A nevezés és a lebonyolítás a jól beváltak szerint zajlik, vagyis a klub honlapján lehet regisztrálni, de a verseny napján a helyszínen is fel lehet iratkozni. Most is többféle táv közül választhatnak a résztvevők, vagyis 3 km, 10 km, 21 km (félmaraton), szerepelt a programban illetve az 500 m-es ovis futam. A szervezők 300 fölötti létszámra számítanak, hiszen nagyon szépen gyűlnek az előnevezések.

Hetési értékekről

Vasárnap tartják a Hetési Értékek Fesztiválját. A kerékpártúra résztvevői 13 órakor találkoznak a Hetés Kapujában, 13:15-kor Zalaszombatfán emlékszobát avatnak és megnyílik a hetési szőttes kiállítás. 14 órakor Szijártóházán kosárfonó bemutató lesz és kiállítás megnyitó, 15 órakor Gáborjánházán avatják fel a Hetési Értékek Házát, majd 16 órakor Bödeházán adják át az értéktári bemutatóhelyet, valamint megnyílik a Hetés Múltja Képekben című fotókiállítás is.

Ulti verseny, nem csak vasutasoknak

Vasárnap 13.30 órakor a VOKE Kodály művelődési házban rendezik meg a nagykanizsai Vasutas Nyugdíjas Klub ulti klubjával karöltve a harmadik vasutas ulti versenyt. A szervezők minden ultizás iránt rajongó sporttárs nevezését elfogadják.

Bábelőadás és játszóház

Szilvágyon, a kultúrházban vasárnap délután három órától a Napsugár Bábcsoport mutatja be a Három kismalac című mesejátékot. Ezt követően őszi kézműves játszóházat tartanak a községben.

Író-olvasó találkozó

Kerkabarabáson, a községi könyvtárban vasárnap délután két órától Gaál Zsuzsanna, Az őrségi konyha kincsei című könyv szerzője tart író-olvasó találkozót.

Könyvtári Napok

Nagykanizsán a Halis-könyvtárban Vasárnap 14 órától többek között kézműves foglalkozásokra várják a gyermekeket. Ugyanehhez a sorozathoz csatlakozott a gelsei könyvtár is, ahol vasárnap 14 órától szintén kézműves játszóház várja a családokat.

Zalaegerszegen, a Deák Ferenc Megyei Könyvtárban a Könyves Vasárnap kínál programokat. 9-től 12-ig megtekinthetők a raktárak rejtett titkai, az ott őrzött érdekes dokumentumok. 9.30-tól kerül sor a Mesefa pályázat jutalmazására, 10-től őszi díszeket, termésfigurákat készítehetnek a Tappancs Barkácsműhelyben az érdeklődők, 11-től 12-ig pedig Válogatott rögtönzéseim címmel lép fel Sándor György Kossuth-díjas humoralista. A nap folyamán féláron lehet beiratkozni a könyvtárba, és ingyenes az internethasználat.

Keszthelyen vasárnap a Fejér György Városi Könyvtárban 9-13 óra között pedig ingyenes beiratkozással és térítésmentes számítógép- és internet-használattal várják az olvasókat.

OKTÓBER 10.

Szüreti felvonulások

Andráshidán szombaton szüreti felvonulást és népzenei találkozót tartanak. Az egerszegi városrészben 14 órakor indul a szüreti felvonulás, 16,30-tól pedig népzenei műsorok kezdődnek az iskola sportpályáján, az előtérszőlészeti, borászati kiállítás nyílik. Nagyrécsén szombaton 14 órától, a művelődési ház ismét szüreti mulatságot tart. A felvonulók a kastélytól indulnak, s a sportöltőzőig vonulnak. Nován szombaton délután két órai kezdettel tartják a szüreti felvonulást, amelyen a Kerka Táncegyüttes működik közre.

Túra az ártéren

Letenye – A nemzeti gyaloglónap alkalmából október 10-én ingyenes túrával várja az érdeklődőket a Balaton-felvidéki Nemzeti Park. Indulás 10 órakor a régi határátkelő melletti parkolóból, a táv 8 kilométer. A séta a Mura-folyó árterének szinte minden élőhelytípusát érinti.

Örömzene Fesztivál

Zalaszentgyörgy  – Hatodik alkalommal rendezik meg a szakrális zenét, kórusmuzsikát népszerűsítő Örömzene Fesztivált. Szombaton 16 órakor kezdődik a Millenniumi Emlékparkban az apostoli kettős kereszt névadó ünnepsége, a keresztet Farkas László plébános áldja meg. 16.30-kor Stróber László esperes megnyitja a kultúrházban Berke József zarándok Mária kegyhelyek a Dunántúlon című kiállítását. 17 órától az Egyházi Énekes Találkozón fellép az Orchidea Kórus (Gellénháza), a Széchenyi Hanna Kórus (Bak), a Zengő Húrock gitáregyüttes, a Bagodi Énekkar, a Liszt-iskola Régi Diákok Kórusa (Zalaegerszeg), és az Örömzene Kórus (Zalaszentgyörgy).

Népdalköri jubileum

Bókaházán, a Bokréta Népdalkör szombaton 17 órakor ünnepli fennállásának 15. évfordulóját. Ifjú Horváth Károly népzenekutató köszönti a népdalkört, majd a Re-folk Együttes ad számukra műsort, s az ünnepség énekléssel, közös vacsorával zárul.

Göcsej Filmszemle

Zalaegerszegen szombaton tizedik alkalommal rendezi meg a Városi Televízió a Göcsej Filmszemlét. A legjobb filmek vetítése 10 órakor kezdődik az Art moziban, a díjátadó ugyancsak a moziban lesz, 17 órakor.

Könyvtári Napok

Keszthely - 40 év a pásztorművészetben nyílik meg szombaton 14 órakor Jankovics Tamás népi iparművész, fafaragó kiállítása Keszthelyen, a Fejér György Városi Könyvtárban. A tárlatot Bereczky Csaba, a népművészet mestere ajánlja az érdeklődők figyelmébe.

Olvasómaraton

Reszneken, a községi könyvtárban szombaton reggel nyolc órától olvasómaratont tartanak. Ezzel párhuzamosan a gyermekek részére rajzversenyt is szervez az intézmény.

Két napos gyalogtúra

Hodosról indul szombaton reggel hét órakor az a két napos muravidéki gyalogtúra, amelyet az 1956-os forradalom tiszteletére szerveznek meg. Az 56 ezer lépés elnevezésű program során a résztvevők első nap Dobronakig jutnak el, majd vasárnap folytatják útjukat Pincéig.

Deák-emléknap

Zsitkócon, a muravidéki település faluotthonában szombat délután három órai kezdettel tartják a Deák Ferenc-emléknapot. Műsort a tófeji Szivárvány Dalkör ad.

Gesztenyés lovagot avatnak

Szombaton 10 órakor rendezik meg Galambokon a plébánia udvarán nyolcadik alkalommal a Gesztenyés napot. A program főzőversennyel és gesztenyesütéssel kezdődik, majd 10.30 órakor az ünnepi mise keretében „Gesztenyéslovagot" avatnak, de kézműves vásár és kulturális csoportok fellépése is várja az érdeklődőket.

Lakodalmas fesztivál

Szombaton 16 órától Petriventén második alkalommal szerveznek lakodalmas fesztivált, melynek célja a régi hagyományok felelevenítése. A történet szerint Jónás vőlegény a falu elejéről elindul, hogy jegyesét kikérje, majd 17 órakor a szabadtéri színpad oltáránál örök hűséget fogadnak egymásnak. A cerafa kitáncolását követően 19 órakor kezdődhet a lakodalmi vacsora.

Ünnepelnek Miklósfán

Szombaton 16 órától ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a miklósfai Mindenki Háza. Ebből az alkalomból a helyszínen ingyenesen látogatható művészeti fesztivált szerveznek, melynek műsorában helyi és zalai művészeti csoportok adnak műsort. A miklósfai fiatal alkotó, Bébecz Evelin rajzaiból pedig 18 órakor nyílik kiállítás.

Véradása fesztiválon

Zalaegerszeg – A Magyar Vöröskereszt zalaegerszegi területi szervezete véradásra várja a segíteni szándékozó embereket az Oktoberfest sörfesztiválon, a sportcsarnok előterében ma 14 és 18 óra, valamint vasárnap 13 és 16 óra között.

Jubiláló népdalkör

Hottó  – Szombaton délután négykor tartja jubileumi ünnepségét a hottói közösségi házban a megalakulásának 10. évfordulóját ünneplő Kishottói Népdalkör. A műsorban az ünnepelteken kívül fellép a nagykutasi és a telekesi népdalkör, valamint Pék András, Pékné Orbán Julianna és Töttő Vilmos.

 

OKTÓBER 9.

A Nyitott Szív összejövetele

Zalaegerszeg – A Zalai Nyitott Szív Egyesület október 9-én (pénteken) 17 órakor tartja rendezvényét az egészségügyi főiskola nagyelőadójában. Ezúttal dr. Varga Zoltán plasztikai sebész szakorvos tart előadást „Szépészet vagy helyreállítás?” címmel.

Mentálhigiénés konferencia

Pénteken 15 órakor tartja ünnepi programját Zalaegerszegen a Zalai Mentálhigiénés Egyesület. A Kossuth utca 46-48-ban sorra kerülő programban többek között az altruizmusról, az erőszakmentes kommunikációról, a mentálhigiénés hálózat építésének modelljéről hangzanak el előadások, továbbá egyesületi tagok számolnak be arról, mit jelent számukra a mentálhigiéné.

Sörfesztivál

Zalaegerszegen péntektől vasárnapig ötödik alkalommal rendezi meg a Zalaegerszegi Gasztrokulturális Egyesület az Oktobrfest Sörfesztivált a városi sportcsarnok és a pláza közötti területen. A fesztiválon belül, szombaton délben turisztikai kiállítás nyílik, amit Balaicz Zoltán polgármester ajánl az érdeklődők figyelmébe.

Tóték a Honvéd Kaszinóban

Pénteken 9 órakor kezdődik a Honvéd Kaszinó Városi Diákszínpadának előadásában Örkény István Tóték című műve. A fiatalok alkotta amatőr társulat különlegesen jó érzékkel nyúlt a darabhoz, így az ingyenes bemutató felhőtlen szórakozást ígér.

Olajfestmények és réz

Pénteken 16.30 órakor a Magyar Plakát Házban Imagine címmel nyílik meg az amerikai Rudy Haynal ötvös és H. Vali festőművész közös kiállítása. A különleges tárlatot Szále László Pulitzer díjas publicista ajánlja az érdeklődők figyelmébe.

Anya és fia kiállítása

Vonyarcvashegy – Színes festői, és gyakorlott kézre utaló grafikus technikával jeleníti meg a bennünket körülvevő világot Bujtorné Kovács Erzsi és ifj. Bujtor Ferenc. Alkotásaikból október 9-ig látható kiállítás a Művelődési Ház és Könyvtár nagytermében.

Könyvtári Napok

Nagykanizsán pénteken a Halis-könyvtárban 10 órakor családi program várja az érdeklődőket. A program 14 órakor az érdekes akadálymentes sétával folytatódik, ahol kerekesszékkel és gólyalábbal lehet majd közlekedni az épületben. Ezen kívül interaktív egészségügyi kiállítás és felolvasó gép bemutató is várja az érdeklődőket.

Keszthelyen több programot is kínál hétvégén a Fejér György Városi Könyvtár. Pénteken 19 órától (előzetes jelentkezés alapján) éjszakai könyvtártúrára várják azokat, akik az éj sötétjében is a könyvek világában szeretnének kalandozni..

Deák-emléknap

Zsitkóc – A faluotthonban 15 órától Deák-emléknapot tartanak. A résztvevők a Tófeji Szivárvány Dalkör műsorát láthatják-hallhatják.

Megemlékezés

Zalaegerszeg – A Demokratikus Koalíció néma megemlékezést szervez az elhunyt Göncz Árpád köztársasági elnök tiszteletére ma 18 órakor az Európa térre. Pártjelvények nélkül, egy szál virággal.

 

OKTÓBER 8.

Indul a Szenior akadémia

Zalaegerszeg – Az Idősek hónapja keretében elkezdődik a Szenior akadémia, a város önkormányzata és idősügyi tanácsa, valamint a BGF gazdálkodási kara szervezésében. Csütörtökön (8-án) 12.30-tól lehet beiratkozni a BGF Gasparich úti épületében, a részvétel tandíjmentes, a jelentkezés alsó korhatára 55 év. Azok jelentkezését várják, akik havi két alkalommal szívesen meghallgatnak érdekes témákról szóló előadásokat. A kurzus során téma lesz egyebek közt az élethosszig tartó tanulás, a számítógép használata időskorban, az önkéntesség, a pénzügyi kultúra, az egészségügyi ellátás, a közigazgatás.

„Könyvtárba mentem...”

Megyei körkép – Az országos őszi könyvtári napok keretében október 8-án, csütörtökön 17 órakor a Deák Ferenc Megyei Könyvtárban lép fel a Szűcsinger duó (Szűcs Krisztián zenész, Szálinger Balázs költő). A keszthelyi Fejér György Városi Könyvtárban október 7-én, szerdán 17 órakor „A szabadságharc mártírjai” címmel Tar Ferenc történész tart előadást, október 8-án, csütörtökön 17 órakor pedig Görög Ibolya protokollszakértő „Hitelesség és protokoll az életünkben” címmel.

A világ gyalogló napján

Zalaegerszeg – A világ gyaloglóinak napjához és az idősek hónapja programjaihoz kapcsolódva az Egészség Egyesület Életmód Klubjának tagjai október 8-án, csütörtökön tíz órakor kigyalogolnak az Alsóerdőre, a „Tízezer lépés az egészségért” kampány keretében. Invitálnak minden a vállalkozó kedvű egerszegit, akik közt a célban pólókat sorsolnak ki.

Nyugdíjasok sportnapja

Nagykanizsa – A Zala Megyei Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szervezete rendez sportnapot csütörtökön 10 órától a Csónakázó-tónál lévő Zöld tábor területén.

Kiállítás az iskolában

Nagykanizsa – Szekercés Krisztián mutatkozik be csütörtökön 10.50 órakor a Dr. Mező Ferenc Gimnázium diákjai előtt. Az iskola galériájában november 6-ig látható alkotásokról Bernáth Miklós tanár mond bevezetőt.

Jó bornak is kell a cégér

Szilvágy  – Jó bornak is kell a cégér címmel Vízvári Sándor szőlész-borász tart fórummal és borkóstolóval is egybekötött előadást ma este hat órától a göcseji település kultúrházában. A rendezvényt követően a kultúrház udvarán tábortűz melletti szalonnasütésre  várják még az érdeklődőket.

Nyugdíjasok sportnapja

Nagykanizsa – A Zala Megyei Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szervezete rendez sportnapot ma 10 órától a Csónakázó-tónál lévő Zöld tábor területén.

Kiállítás az iskolában

Nagykanizsa – Szekercés Krisztián mutatkozik be ma 10.50 órakor a Dr. Mező Ferenc Gimnázium diákjai előtt. Az iskola galériájában november 6-ig látható alkotásokról Bernáth Miklós tanár mond bevezetőt.

OKTÓBER 7.

Festmények bélyegeken

Nagykanizsa – „Az én hobbim” sorozat keretében 7-én, szerdán 17 órakor mutatják be Papp Ferenc, a HSMK korábbi igazgatója bélyeggyűjteményét az intézmény földszinti előcsarnokában. A tárlat október 15-ig látható.

Országos könyvtári napok

Gelse - A Petőfi Sándor Emlékkönyvtár is csatlakozott az országos könyvtári napokhoz. Ennek keretében ma 10 órakor Kerekítő címmel ölbéli játékokat, mondókákat tanulhatnak a gyerekek és szüleik Vajda Margittal, vasárnap 14 és 15 óra között pedig rendkívüli nyitvatartással és kézműves foglalkozással várják a kisebbeket. Egész héten modellautó kiállítás is látható Preisz József gyűjteményéből.

Könyvtári napok

Keszthely – Az Országos Könyvtári Napok keretében ma 17 órakor Tar Ferenc történész tart előadást a Fejér György Városi Könyvtárban A szabadságharc mártírjai címmel. Csütörtökön 17 órakor Görög Ibolya protokollszakértő lesz a vendég, pénteken pedig 19-től 24 óráig éjszakai könyvtártúrát rendeznek, amelyen előzetes jelentkezés alapján lehet részt venni. Szombaton 14 órakor Jankovics Tamás népi iparművész, fafaragó alkotásaiból nyílik tárlat a könyvtárban, vasárnap délelőtt ingyenes szolgáltatásokkal várják a látogatókat.

 

OKTÓBER 5.

Szüret és borkezelés

Nagykanizsa – Hétfőn 17 órakor Borkezelés és egyéb őszi teendők a kertben és a szőlőben címmel tart előadást a HSMK-ban Varga József.

Az aradi hősök tiszteletére

Lendva  – Az Aradon kivégzett 13 honvédtábornokra emlékeznek hétfőn este hét órai kezdettel a Bánffy Központban. A műsor keretében  a lenti Honismereti Egyesület tagja, Budai Tünde tart előadást Vértanúk és özvegyeik címmel.

Betűk álma a könyvtárban

Zalalövő – Betűk álma címmel dr. Csider Sándor főiskolai docens tart két drámafoglalkozást ma a Salla Művelődési Központ és Könyvtár gyermekrészlegének olvasótermében. Az első előadás 11.50-kor, a második 13 órakor kezdődik.

 

KIÁLLÍTÁS

Helytörténeti vándortárlat

Kemendollár– A Nemzeti Művelődési Intézet négy partnerszervezetének munkatársai (Takács Erika, Nagy-Bertók Anett, Trombitás Lenke, Némethné Kovács Eszter, Lukács Lászlóné) által Pókaszepetk, Zalaistvánd, Kemendollár, Vöckönd térségéből gyűjtött tárgyakból október 2-án (pénteken) nyitottak helytörténeti vándorkiállítást a kemendollári faluházban. A helyi emlékeket felvonultató kiállítást Németh László, Kemendollár polgármestere nyitotta meg. A nyáron útjára indult vándortárlat ezzel elérkezett az utolsó helyszínre, itt október 11-ig lesz látogatható.

Anya és fia kiállítása

Vonyarcvashegy - Színes festői, és gyakorlott kézre utaló grafikus technikával jeleníti meg a bennünket körülvevő világot Bujtorné Kovács Erzsi és ifj. Bujtor Ferenc. Alkotásaikból október 9-ig látható kiállítás Vonyarcvashegyen, a Művelődési Ház és Könyvtár nagytermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!