Programok

2013.09.23. 05:24

Programok, rendezvények Zala megyében szeptember 23-tól

Zala megye - Tudja meg, mi történik Zala megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények szeptember 23-tól. Böngésszen, és válogasson!

zaol.hu

OKTÓBER 12.

Dél-zalai gesztenyeszüret

Nagykanizsa - Október 12-én 3. alkalommal kerül sor a „Dél-zalai gesztenyeszüret a Bacónaki-hegyen" című programra. A rendezvényen a természetjárók megtekinthetik a felújított nagyrécsei Inkey-kastélyt, ahonnét felsétálnak a Bacónaki-hegyre, a Hajdú-vendégházakhoz, itt gesztenyeszedő verseny lesz. Az első három csapat helyi termékekből összeállított csomagot kap. A programra Lőrincz Sándor túravezetőnél kell jelentkezni.

 

OKTÓBER 9.

Indul a Jazz Szerda

Zalaegerszeg – Hamarosan újra indul a városi hangverseny- és kiállítóterem  közkedvelt világzenei sorozata, a Jazz Szerda. A hét részből álló sorozat első estje október 9-én várja a publikumot, ekkor a Modern Art Orchestra lép fel 19 órától. Ezt követően november 13-án Falusi Mariann ad koncertet, a Praline & Fast Food pedig már az új esztendőben, január 15-én szórakoztatja a közönséget. Február 12-én a Molnár Dixieland Band következik, míg március 12-én Micheller Myrtill lép a zsini színpadára. Április 9-én a Balázs Elemér Group kedvelői  tapsolhat a csapatnak, zárásként pedig Szulák Andrea és a Stúdió 11 Ensemble lép fel május 14-én.

 

OKTÓBER 6.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja kínálatából

Zalaegerszeg - Az októberi rendezvénysorozat a múzeum teljes kincsestárába bepillantást ad. Az iskoláknak és felnőtteknek egyaránt szóló programok október 6-án kezdődnek, ekkor városépítészeti és képzőművészeti sétákra invitálják az érdeklődőket. A múzeumtól indulva (15 órakor) számos nagymúltú épületet  érint a séta, melynek során rejtett értékekre, érdekességekre hívják fel a figyelmet a szakavatott kalauzok. Október 11-én, 15 órától tartják a múzeumpedagógiai évnyitót, amelynek keretében a pedagógusok, közművelődési szakemberek megismerkedhetnek az összes zalai múzeum oktatást segítő  kínálatával. Az   egyes foglalkozásokból részleteket  mutatnak be, s megnyílnak az idén elkészült látványtárak is. Az egyikben  másolat található például a Mátyás király Fekete seregében használatos pajzsról.  Ha a gyerekek kézbe veszik ezt a fából faragott, kifestett,  25 kilós pajzsot, mindjárt el tudják képzelni, mit jelentett részt venni egy korabeli, reggeltől estig tartó csatában. Egy kép alapján ezt aligha élhetik át. A Fából vaskarika című program keretében október 15-én 15 órától  a restaurálás műhelytitkai tárulnak fel az érdeklődők előtt. Nem csak a szakemberek munkájába nyerhet bepillantást a látogató, de a magával vitt régi,   kopott  tárgyat is újjá varázsolhatja, szakértői segítséggel. Október 17-én pedig rendhagyó tárlatvezetéseket szerveznek a látványtárakban és a „'70-es évek" kiállításban.

 

OKTÓBER 5.

Egész Európa (meg)figyel

Zalaegerszeg - A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) október első hétvégéjére ismét meghirdeti az európai madármegfigyelő napok hazai „változatát". Az ezúttal október 5-6-án sorra kerülő, kontinentális szintű programhoz Zalában a fenékpusztai gyűrűző bázis csatlakozik, ahol mindkét nap 10 és 16 óra közt várják szakemberek a madarak iránt érdeklődőket. A program verseny is a résztvevő országok között, ezért az MME központi e-mail címén várják az adatokat a megfigyelésekről. Fel kell jegyezni a helyszínt, a megfigyelésben résztvevők és a látott madarak számát, a három leggyakoribb faj nevét és egyedszámát, illetve az esetleg felbukkanó érdekességeket is. Az adatokat összesítik, de nem csak a végső sorrend megállapítása végett, hanem a madárvonulás követése miatt is.

 

OKTÓBER 4.

Kanizsai Antológia

Nagykanizsa - A kanizsai járásban állandó lakhellyel rendelkezők, illetve a városból elszármazottak irodalmi, művészeti és tudományos műveit várja az önkormányzat. A beérkezett pályaművek bírálatát szakmai zsűri végzi, a legjobb alkotások a Kanizsai Antológia 14. kötetében jelennek meg. A kéziratokat október 4-én 13 óráig kinyomtatva kell leadni a polgármesteri hivatal művelődési és sportosztályára. A pályázati kiírás szerint a kéziratokat nem őrzik meg, nem küldik vissza, másodközlésre nincs lehetőség.

Bemutatás, megfigyelés

Hévíz - Az állatok világnapja apropóján rendez túrát a fürdővárosban a Balaton-felvidéki Nemzeti Park. Az igazgatóság munkatársa, Csiszár Viktor október negyedikén 13 óra 50 perckor várja a természetjárás híveit a tófürdő bejáratánál. A túra célja a Hévízi-tó Természetvédelmi Terület és a környező védett területek élővilágának megfigyelése, bemutatása. A nemzeti park honlapja „könnyű túrának" jelzi a programot, melyen egyébként a részvétel ingyenes.

 

OKTÓBER 2.

Dred az Atlantisban

Zalaegerszeg - A hazai zenei színtér egyik ismert alakja, Dred fellépésével nyitja meg október 2-án újra kapuit a megyeszékhelyi Atlantis Club, ahol szerdánként a már jól ismert és közkedvelt fősulis bulik várják a szórakozni vágyó fiatalokat. A feledhetetlen hangulatú partikon Dred és Marcus felváltva játszik. A jövő heti nyitóbuli sztárvendége már tizenévesen is a lemezjátszók mögött állt, jól tudja tehát, hogy mire is van szüksége a partizni vágyó fiataloknak. Nevéhez olyan slágerek fűződnek, mint a Csak a Hold, amely 18 héten át szerepelt folyamatosan a MAHASZ Dance Chart-on, vagy a Mielőtt elmegyek átdolgozása, de Az éjjel című dalával is tömegeket hódított meg. Ez utóbbi videoklipje révén a lemezlovas-producer életébe is bepillantást nyerhetünk, a kisfilm nem véletlenül játszódik stúdióban, Dred ugyanis máig ott tölti ideje legnagyobb részét.

Pálinkás jó estét!

Tótszentmárton – E címmel rendez jövő szerdán 18 órakor felvilágosító programot a Tótszentmártoni Közösségi Könyvtár és a Szentmártoni Borbarát Egyesület a faluházban. A rendezvényen Horváth János, a Kisgörbői Pálinkafőzde vezetője tart előadást a házi pálinkafőzés jogszabályi hátteréről és a cefrekészítésről. Az esten kóstolásra is lesz lehetőség.

 

OKTÓBER 1.

Gálaest a 30 éves zsiniben

Zalaegerszeg - Ünnepi koncerttel köszönti 30 éves fennállását a városi hangverseny- és kiállítóterem. A rendezvényt a zene világnapjára időzítették. Az október 1-jén 19 órakor kezdődő gálaesten a megyeszékhely legrangosabb zenekarai, kórusai lépnek a közönség elé, hogy emeljék a három évtized élményeit felidéző est fényét. Valamennyien számos alkalommal szerepeltek már a zsini falai között, s talán akad a fellépők közt olyan is, aki az intézmény avatásán is jelen volt. A Canterina Kamarakórus (vezényel Décsy-Paál Enikő, zongorán kísér Friedrich Eszter) egyebek közt Brahms Ave Maria és Ligeti Négy lakodalmi tánc című művével készül az ünnepi estre, míg a Zalaegerszegi Városi Vegyeskar (vezényel Kovács Kata) Karai József Vidám nótáját is műsorra tűzi Kodály és Kocsák Miklós művei mellett. A Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar (vezényel Pál János) Kodály Galántai táncok című szerzeményét szólaltatja meg, a Zalaegerszegi Városi Fúvószenekar (vezényel Farsang László) pedig Sreve MC Millan: Free and happy, Glenn Osser: Italian festival, valamint Jacob de Haan: Conterto d Amore című művével keresi a közönség kedvét. A rendezvényre váltott jegyekkel a közönség a koncertterem hangversenyzongorájának felújítását támogatja.

 

SZEPTEMBER 30.

Babszem Jankó a könyvtárban

Zalaegerszeg - A népmese napja alkalmából bábelőadással kedveskedik látogatóinak a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Gyermekkönyvtára. Szeptember 30-án, hétfőn 14 órakor a Ziránó Színház lép fel a bibliotékában, jóvoltukból a Babszem Jankó című bábelőadást tekinthetik meg az érdeklődők.

A műszaki klubban

Zalaegerszeg - Egy kisvállalat útja a nemzetközi piacra címmel Póka György tart előadást a megyeszékhelyi Ganz-középiskola műszaki klubjában szeptember 30-án, hétfőn délután fél háromtól.

Hétfőn indul az Erdők Hete

Nagykanizsa – Hétfőn kezdődik és egészen vasárnapig tart a XVII. Erdők Hete. Megyénkben a Zalaerdő Zrt. várja az általános iskolásokat az általa megrendezett programokra. A lehetőségek között szerepelnek terepi programok, szakvezetett kirándulások, erdei kisvasutas kirándulás, csemetekert-látogatás és az erdőgazdálkodás bemutatása. Hétfőn, csütörtökön és pénteken a Letenyei Erdészet, pénteken pedig az obornaki Nyitnikék Erdei Iskola várja a nebulókat. Előzetes bejelentkezés kell.

 

SZEPTEMBER 29.

Kis Szent Teréz búcsúünnepe

Keszthely - A Kármelita Bazilika vasárnap a 10.30 órakor kezdődő szentmise keretében tartja Lisieux-i Kis Szent Teréz búcsúünnepét. Az ünnepre a szervezők mindazokat várják, akik áhítatra és lelki feltöltődésre vágynak. A program meghívott vendége Monsignore dr. Alberto Bottari de Castello oderzói címzetes érsek, apostoli nuncius, Vatikán Állam magyarországi nagykövete.

Emlékházzá alakították

Csehimindszent - Kormányzati támogatással felújították és múzeummá alakították Mindszenty (Pehm) József bíboros, egykori zalaegerszegi plébános szülőházát a Vas megyei Csehimindszenten. A Szombathelyi Egyházmegye tájékoztatása szerint a Mindszenty Emlékházat szeptember 29-én, vasárnap adják át: 15 órakor szentmisével kezdődik az ünnepség, majd országos közéleti személyiségek jelenlétében dr. Veres András püspök megáldja az emlékházat.

Szent Mihály-tüze Valkonyán

Valkonya - Éljünk bárhol is az országban, vagy akár a nagyvilág legtávolabbi szegletében, gondolkodjunk sokféleképpen, egy valami biztosan közös bennünk: ez a hazánk, itt vagyunk itthon. A hétvége zárásaként, szeptember 29-én vasárnap, este fél tízkor az ország több mint 1300 településén egy időben lobban majd fel Szent Mihály tüze – összetartozásunk szimbólumaként. Így lesz ez Valkonyán is, hiszen a kis község csatlakozott ehhez az országos kezdeményezéshez.

Szüreti felvonulás

Galambok – Vasárnap délután 14 órától a helyi nyugdíjas klub és a hagyományőrző alapítvány szüreti felvonulást rendez a településen. Horváth Lászlóné, az alapítvány elnöke tájékoztatása szerint a rendezvényen részt vesz a falu apraja-nagyja, az óvodás korúaktól a nyugdíjasokig.

A település története

Zalabaksán, a művelődési házban vasárnap este fél héttől Tantalics Béla helytörténész tart előadást, amely során a település készülőben lévő monográfiájának egyes fejezeteit mutatja be.

Szent Mihály-nap

Lentiben vasárnap rendezik a Szent Mihály-napot. Tíz órakor a Szent Mihály-temp-lomban tartják a bérmálást. Este hétkor a Templom téren zenés gyermekszínház, majd helyi művészeti csoportok közreműködésével kulturális bemutató várja az érdeklődőket. Kilenckor Borsos István tárogatóművész mutatkozik be, fél tízkor a Kerka tánc-együttes közreműködésével meggyújtják a Szent Mihály-napi jelzőtüzet.

Az ARC epifániája

Keszthelyen, a Balatoni Múzeumban vasárnap 11 órakor Bukta Norbert festőművész és tanítványai: Gantner Dániel, Szűcs Domonkos festőművészek és Pattantyús Márton grafikusművész alkotásaiból nyílik kiállítás az ARC epifániája – Maga-mutogatás címmel, a magyar festészet napja kapcsán.

Tökfesztivál és pásztorhagyományok

Zalaegerszeg - Ötödször rendezik meg Zalaegerszegen a "Tök Jó!" tökfesztivált, amelynek ezúttal a Göcseji Falumúzeum ad otthont. A Kézművesek Háza szervezésében zajló rendezvényre szeptember 29-én, vasárnap 10 és 18 óra között várják az érdeklődőket. Különlegesség, hogy a fesztivál részeként először tartják meg a zalai pásztorhagyományok napját. Lesznek mesterségbemutatók, például kosárfonás, szalmakópic készítés és spanyolozás, valamint tökfaragás és tök szépségverseny kínál kikapcsolódást. Előadás hangzik el 14 órakor a 19-20. századi pásztortársadalomról, és kiállítás nyílik a foglalkoztatóban a zalai pásztorhagyományokról. Az Itthon vagy - Magyarország, szeretlek! sorozat keretében rendezendő programot folklórműsor és kézműves vásár színesíti.

 

SZEPTEMBER 28.

Rozmaring ága, virágnak virága

Zalaegerszeg - Rozmaring ága, virágnak virága címmel Hácskó Imréné hetési szövő népi iparművész és Gaál János, a Néprajzi Múzeum nyugalmazott főrestaurátora munkáiból nyílik tárlat szeptember 28-án, szombaton 17 órakor a Keresztury VMK Gönczi Galériájában. Az október 31-ig nyitva tartó tárlatot Juhász Katalin néprajzkutató nyitja meg. A programhoz A víz szalad, de a kő marad címmel zenés irodalmi összeállítás is társul, amelyben Gaál János és Juhász Katalin is közreműködik.

Ultiverseny szombat délután

Zalaegerszeg - A megyeszékhelyen egy hónappal ezelőtt megalakult Zöld Ász ultiklub (mely a helyi Police-Ola LSK szakosztályaként működik) szeptember 28-án rendezi meg második összejövetelét. A Dózsa Klubban 13 órakor nyílt verseny kezdődik, melyre bárki nevezhet, majd a napot 18.30-tól vacsora zárja.

Baráti kutyás találkozó

Nagykanizsa - Szombaton 9.30-tól nyílt baráti kutyás találkozót és tréninget rendez a kiskanizsai, Zsigárdi utcai Kanizsai Kutyás Szabadidő és Sport Egyesület. Lesz kölyök kutya szépségverseny is.

Nagykanizsa, szeretünk!

Nagykanizsa - A dél-zalai város is csatlakozott az „Itthon vagy – Magyarország, szeretlek!" című programsorozathoz. A szombaton és vasárnap sorra kerülő rendezvény helyszíne az Erzsébet tér lesz, ahol 28-án többek közt a Thúry Baranta Közösség bemutatójára,  az Eraklin Táncklub Egyesület műsorára, valamint Tiborcz Iván jazzperceire kerül sor. Vasárnap 20 órától a Bojtár Zenekar és a Kanizsa Táncegyüttes közös műsorát tekinthetik meg az érdeklődők. A rendezvényt táncház és Szent Mihály-napi tűzgyújtás zárja.

Fitness parádé a strandon

Zalakaros - Szeptember 28-án, szombaton egész napos fitness parádéval búcsúztatják a nyarat a karosi strandon. A programok 10 órától kezdődnek, elsőként Kettlebell-edzést tartanak, majd karate bemutatóra kerül sor. Ezt követően a kanizsai FitPoint Mozgásközpont edzői tartanak alakformáló, fit-fight és capoeira órákat. Déltől Tatarek Rezső, az év fitness prezentere mozgatja át az izmokat, majd 13 órától Gyöngyösi Szilvi, az ország vezető grund up instruktora tart kemény edzést. Mint megtudtuk: rossz idő esetén a strand helyett, a zalakarosi iskola tornatermében rendezik meg a fitness parádét.

Irodalmi műhely indul

Lendva - Irodalmi műhelyt indít a lendvai városi könyvtár. Az első találkozót szombat délelőtt kilenc órai kezdettel tartják dr. V. Geresits Gizella költő, nyugalmazott középiskolai tanár vezetésével. A műhely fő célja szépirodalmi alkotások esztétikai-formai követelményeinek bemutatása, a műelemzések elméletének ismertetése, valamint a formateremtés gyakorlati ismeretei által saját szövegek készítése és analízise.

Ludvércjárás Valkonyán

Valkonya - Immár 3. alkalommal rendezi meg Valkonya, e 67 lelket számláló kis község a Szent Mihály napjához kötődő Ludvércjárását. A falu XIX. századból való erdészeti kataszteri leírásában furcsa feliratokra akadt néhány éve a falu választott papja, Turcsik György. Ilyenekre, mint: Sarki-dűlő - Úgy mesélték, hogy régen az itt levő gémeskút körül gyülekeztek éjféltájban a láncosok 'visszatérő lelkek és a ludvércek, a boszorkányok. Vagy: Kuti-rét - A közepe táján nagy csigás-kút volt. Erre jártak a láncosok és ludvércek éjszakánként. És ekkor jött az ötlet: fel kellene eleveníteni a népi hiedelemvilág e szeletét, és mai köntösben, egy vidám és mégis komoly napon közösen elűzni a falu környékéről ezeket az ártó szellemeket. E módon tegyék egy évre nyugodalmassá és termékennyé minden lakója számára Valkonya hétköznapjait. Szeptember 28-án is, a szokásoknak megfelelően lesz itt móka, kacagás. 9 órakor, a falu kisbírójának szemet ríkató, és hasat pukkasztóan mulatságos kidobolásával veszi kezdetét a műsor. Lesz főzőverseny, fazekas, bőrdíszműves és más kézműves foglalkozások, gyerekprogramok, kirándulás, állatsimogató. Délben Gyuri Atya tart a falu kis kápolnájában szentmisét. Délután színvonalas színpadi programokkal, tombolával várják az érdeklődőket. Este pedig a nap fő eseményére, az erdészház melletti tisztáson a Ludvérc-űző közös tűzgyújtásra gyűlnek össze lámpásaik fényénél a bátrak.

Népzenei verseny

Zalaegerszegen, az Öveges ÁMK-ban szombaton rendezik meg a X. Vass Lajos Népzenei Verseny Zalaegerszeg – Andráshidai regionális elődöntőjét 9.30-tól.

Könyvbemutató

Zalaegerszegen, a botfai Hüvös Kastélyban szombaton 16.30-kor mutatják be a Botfai Mennyei Jeruzsálem című helytörténeti kötetet. A kiadványt Szemes Péter ajánlja az érdeklődőknek. Közreműködik a Válicka Citerazenekar.

Ifjúsági sportfesztivál

Lentiben, a Vörösmarty-iskola sportpályáján szombaton délelőtt tíz órától ifjúsági sportfesztivált rendeznek. A programban falmászás, szabadtéri testedzés, kerékpáros ügyességi verseny, kötél-ugró, aerobik, küzdősport és gyógytorna szerepel.

„Magyarország szeretlek!”

Zalaegerszegen a Göcseji Falumúzeumban szombaton hagyományőrző kézműves délelőtt várja a látogatókat, délután az Őszi Kavalkád keretében civil szervezetek mutatkoznak be. 18 órakor a Phantom Akusztik ad koncertet. Vasárnap a falumúzeumban tökfesztivált rendeznek, s felelevenítik a pásztorhagyományokat. Mindkét nap ingyenes a belépés. Az egész országban azonos időben, 21.30-kor Szent Mihály-napi tűzgyújtás lesz a rendezvényeken. Keszthelyen szezonzárót tartanak. Szombaton 14 órától szüreti felvonulás indul a kastélytól a Balaton-partra, ahol a Zenepavilonnál néptánccsoportok adnak gálaműsort. 17 órakor Molnár György Lyra-díjas harmonikaművész és zenekara lép fel. Vasárnap 17 órától családi programok, jazz-balett bemutató, az ABBAnd koncertje, tűzgyújtás, borházak, lacikonyhák, szőlődarálás és látványpréselés szerepel a kínálatban. Balatongyörökön az országos programsorozat keretében Szent Mihály-napi búcsút rendeznek. Szombaton 14 órától a Szent Mihály-domb lábánál lévő piactéren közösen ünnepelnek a vonyarcvashegyiekkel. Tréfás versenyek, sütivásár és kötélhúzás szerepel a programban. Vasárnap a györökiek a Jüngling Zoltán Közösségi Ház kertjében folytatják a búcsúi rendezvényt.

Gyenesdiáson piaci szezonzárót és Szent Mihály-napi esti pikniket szerveztek a hétvégére. Szombaton 14 órától a Kárpáti korzón helyi termékeket mutatnak be, halat sütnek, gyermekruha vásár és kulturális műsor színesíti a rendezvényt. Vasárnap 20 órától családi program és tűzgyújtás várja az érdeklődőket.

Nagypáliban szombaton 14 órától az ökocentrumban helyi piac, táncház, főzőverseny, íjászat és lovaglás kínál kikapcsolódást a programsorozat keretében. Vasárnap itt is Szent Mihály-napi tűzgyújtás zárja a rendezvényt. Nagykanizsán szombaton 16 órakor kezdődik a rendezvény az Erzsébet téren kulturális produkciókkal, köztük 18 órától egy országos premierrel, a Sundbeam hangnyalábos zenei bemutatóval, 19 órától a Rebel of Noise zenekar koncertjével, majd Tiborcz Iván jazz perceivel várják az érdeklődőket. Vasárnap 20 órától a Bojtár és a Kanizsa Táncegyüttes műsorára és táncházára kerül sor. Letenyén holnap kiállításokkal, filmvetítéssel és a civilek éjszakája programmal várják az érdeklődőket, vasárnap pedig 15 órától többek közt a Mákvirág Citerazenekar, Igric Tibi és a kanizsai gólyalábasok lépnek fel a kastélyparkban. 21.30-tól Szent Mihály-napi tüzet gyújtanak. Zalakaroson szombaton ingyenes strandzáró fitness parádé lesz 10 órától a fürdőn, rossz idő esetén az iskola tornatermében. 12 órától Tatarek Rezső többszörös „Az év fitness prezentere” mozgatja meg a résztvevőket. Reggel kilenc órától strand-olimpiára is sor kerül a Fürdőn. Valkonyán szombaton főzőverseny is lesz, a lámpás felvonulás és a ludvércűzés 19.30-kor kezdődik.

BULI

Zalaegerszegen, a Grabowsky Café-ban szombaton este nyolc órai kezdettel adja első Zala megyei koncertjét az idén januárban alakult Takáts Eszter Beat Band

Lentiben, az Egy Kávézóban ünnepli szombaton este nyolc órától fennállása egy éves jubileumát a StarRown együttes. Vendégzenekar a Turul lesz, mely másnap este Nemessándorházán is fellép.

Gutorföldén, a szabadtéri színpadon a szombati szüreti mulatság keretében délután három órától a helyi TMK Rock Band játszik.

 

SZEPTEMBER 27.

Kertvárosi vigasság

Zalaegerszeg - A városrészek művelődési központjában, avagy az Apáczai ÁMK-ban rendezik meg pénteken (szeptember 27.) 15 órától a nagy hagyományokkal bíró „Kertvárosi Vigasságot". A településrészi önkormányzat kiemelt kulturális rendezvényén lesz főző és céllövő verseny, kártyából jóslás, és kézműves alkotóműhely is. Fellép többek közt a kertvárosi nyugdíjas népdalkör, a Helikon Társastáncklub, a Botfai Citerazenekar, illetve elhangoznak operett és retro dalok is.

Kutatók Éjszakája Zalaegerszegen

Zalaegerszeg - Tudományos kérdésekre kaphatunk választ a pénteken délutántól késő estig tartó Kutatók Éjszakáján. Országszerte számos városban megrendezik a Kutatók Éjszakáját. Zalaegerszegen a Nyugat-magyarországi Egyetem az inkubátorházban várja az érdeklődőket 17.30-tól. Szó lesz a robotokról, a Technológiai Centrum fejlesztéseiről és száguldó világról. A főiskolai kampuszon, az Infocentrumban fizikai kísérleteket végeznek. A BGF Gazdálkodási Karán a környezet és az egészség lesz a fő téma, többek között mozgásos gyakorlatokkal színesített tanösvény-bejáráson lehet részt venni 17 órától. Az egészségügyi főiskolán pedig a 17.15-kor kezdődő programok során bemutatják a biomechanikai labor mérési lehetőségeit, lesz gerinc- és kismamatorna, és szó esik az elsősegélyről. Egerszegen ingyenes buszjárat viszi   a látogatókat a Kutatók Éjszakája helyszíneire (a busz a Gasparich utcai kampusztól indul 17, 19.10 és 21.15 órakor).

Vércukor önellenőrzés

Nagykanizsa - A Nagykanizsai Cukorbetegek Egyesülete szeptember 27-én, pénteken 15.30 órakor tart klubfoglalkozást a Kanizsai Dorottya Kórház tanácstermében. Ezúttal dr. Késmárki Nóra főorvos tart előadást a várcukor önellenőrzés gyakorlati szempontjairól.

A közoktatás jövőjéről

Nagykanizsa - A Nagykanizsai Kreatív Klub szeptember 27-én 17 órakor a Thúry-tagintézményben tartja következő ülését, ahol Dénes Sándor alpolgármester és Mérksz Andor, a TISZK igazgatója lesz a vendég. A két előadó a város közoktatásának és szakképzésének helyzetéről beszél, tekintettel a nemrég elfogadott megyei közoktatási koncepcióra.

Magyar-Vadász-Les

Hévíz - Magyar-Vadász-Les címmel, illetve mottóval rendezik meg az idei Hévízi Irodalmi Napokat szeptember 27-29-e között. A Csokonai Vitéz Mihály Irodalmi és Művészeti Társaság hagyományos programját Alexa Károly elnök nyitja meg 9.30-kor a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház kultúrtermében. Ezt követően számos előadás hangzik el, számos témakörben. A résztvevők megtudhatják, hogy miért is vadászunk, információkat kapnak a nők és a vadászat kapcsolatáról, s képzőművészetben, irodalomban betöltött szerepéről. Szóba kerülnek a kádári vadászatok, valamint az, hogy miként irtották ki a farkasokat Zalában a 19. század elején. A nyitónapon – a Zalai Vadászkürtösök közreműködésével - ajánlják az érdeklődők figyelmébe a Zalai Vadász Alkotók Egyesülete művészeinek tárlatát, valamint Polster Gabriella: Vadászat fényképezőgéppel című kiállítását. Délután vadász folyóiratok mutatkoznak be, majd vadászírókra emlékeznek. A napot a Lilla Vers és költőverseny zárja, amelynek fődíját másnap reggel adják át. A vadász-irodalmi előadásokat követően tartja közgyűlését a társaság, melynek tagjai megkoszorúzzák a Csokonai-szobrot, s megemlékeznek Major-Zala Lajosról. A Hévízi Irodalmi Napok szakmai programját szombaton este 19 órakor a Csokonai-díj ünnepélyes átadása zárja.

Böllér balettet hoz Bödőcs Tibor

Keszthely - A Balaton Színházban lép fel pénteken Bödőcs Tibor humorista. A stand up comedy előadás este hét órakor kezdődik. A Karinthy-gyűrűs Bödőcs Tibor a Balaton-parti önálló estjén egy olyan új programot mutat be, amelyet a zalai közönség eddig még nem hallhatott. A népszerű humorista mintegy két esztendeje, 2011 novemberében szerepelt utoljára Keszthelyen, ahova ezúttal a Böllér balett című műsorával érkezik. Ugyanezen előadást a tervek szerint a nagykanizsai közönség novemberben, míg a zalaegerszegi publikum várhatóan jövő év legelején tekintheti majd meg.

Kutatók Éjszakája Keszthelyen

Keszthely - Keszthelyen, a Georgikon Karon pénteken 19 és 22 óra között tartanak előadásokat a Deák utcai épületben. A témák között szerepelnek azok a szélsőségek, amelyek a lakosság táplálkozásában vannak jelen, s előadás hangzik el arról, hogy   összeomlás vagy felfrissülés követi a fekete fenyő pusztulását a Keszthelyi-hegységben.

A vasútvonal jubileuma

Keszthely - A Balatonszentgyörgy-Keszthey vasútvonal megnyitásának 125. évfordulója alkalmából tartanak megemlékezést pénteken 13 órától a keszthelyi vasútállomáson. Keretében felidézik a múltat, emléktáblát avatnak, koszorúznak, valamint üzembe helyezik a MÁV Zrt. első állomási wi-fi rendszerét. Az ünnepség végén vasúttörténeti kiállítást nyitnak. A megemlékezés részeként 12.45 órakor Balatonszentgyörgyről különvonat indul Keszthelyre.

Éjjel-nappal Georgikon

Keszthely - A Pannon Egyetem Georgikon Kara – a korábbi évekhez hasonlóan – idén is csatlakozik a Kutatók Éjszakája 2013 rendezvénysorozathoz. Az intézmény munkatársai számos programmal várják a természettudományok iránt érdeklődőket. A pénteken 19 órakor kezdődő rendezvényen számos előadás hangzik el a helyes táplálkozással, a fekete fenyők pusztulásával, s kertekkel kapcsolatosan.

Húsz éves iroda

Zalakaros - Létrehozásának 20. évfordulóját ünnepli pénteken a karosi Tourinform iroda. A jubileum apropóján délután 14 órakor az elmúlt két évtized fontosabb eseményeire emlékeznek, majd a fedett fürdő legújabb fejlesztéseit tekintik meg a vendégek.

Éjszakai fürdőparty

Zalakaros - A zalakarosi Toruinform-iroda fennállásának 20. évfordulójához kapcsolódóan éjszakai fürdőparty lesz pénteken 20 órától a Fürdőn. Huszonkét órától Péter Szabó Szilvi, a NOX volt énekesnője lép fel.

Lengyel-magyar dalok

Zalakaros - Lengyel-magyar dalos találkozót rendeznek pénteken 17.30-kor a Zalakarosi Általános Iskolában. Fellép az Olesnói Kórus, a Zalakarosi Női Kar, valamint a Zalakarosi Dalárda-Vegyeskar. Szombaton 17.30-kor pedig a fedett fürdő aulájában lép fel az Olesnói Kórus.

Őrségi tökfesztivál

Őrség - Péntek délelőtt tíz órakor agrárfórummal kezdődik, é s vasárnap estig tart a tizedik Őrségi tökfesztivál. A rendezvény négy helyszínen (Őriszentpéter, Szalafő-Pityerszer, Magyarszombatfa, Nagyrákos) zajlik. Az érdeklődőket kiállítások, szakmai programok, kulturális bemutatók, kézműves vásárok várják, de lesz gasztronómiai bemutató, töklámpás felvonulás, és megválasztják a 2013-as esztendő tökkirályát is.

Princi Fesztivál

Murakeresztúr - Pénteken 17 órakor rendezik meg Murakeresztúron, a művelődési házban a Princi Fesztivált, melyen helyi és többek közt szlovéniai, illetve hévízi hagyományőrző csoportok lépnek fel. Sztárvendég Dömötör Balázs, a Matyi és a hegedűs volt frontembere.

Képzőművészeti kiállítás

Lendva (gyf) – Lendván, a zsinagóga épületében a Zsidó kultúra európai napja alkalmából ma este hét órakor A Föld javítása címmel a horvát-zsidó származású Toni Frankovic képeiből nyílik kiállítás.

Szó a Csend mögött

Nagykanizsa  – Péntek este 20 órától a Honvéd Kaszinóban „Szó a Csend mögött” címmel a Károssy Band segélykoncertjére kerül sor a dévai árvák javára.

A népmese napja

A népmese napján felolvasó napot tartanak ma 9-től 14 óráig Zalaegerszegen, a József Attila tagkönyvtárban.

Önkéntes expo

Zalaszentgróton ma 12 órakor Szívügyünk az önkéntesség címmel projektzáró rendezvényt tart a Zalai Hazatérők Egyesülete a Fecskeház Központban. A fél egykor olyan civil szervezetek mutatkoznak be, amelyek készen állnak önkéntesek fogadására.

Kiállítás

Lispeszentadorjánban, az IKSZT-épületben ma délután öt órakor a nyári kézműves tábor termékeiből nyílik kiállítás.

A turizmus világnapja

Lendván, a turizmus világnapja apropóján pénteken dél-előtt tíz és délután öt óra közt a helyi turisztikai szövetség mutatja be a város kultúrtörténeti nevezetességeit, a Színház- és Hangversenytermet, a zsinagógát, a Bánffy-várat, a Galéria és Múzeumot, az ernyőgyártást és a nyomdászatot bemutató múzeumot, s a Hadik Mihály múmiáját őrző Szentháromság kápolnát.

BULI

Zalaegerszegen, a Grabowsky Café-ban ma este fél tíztől az ismert rock- és bluesdalokfeldolgozásait játszó Hard Chords lép színpadra

 

SZEPTEMBER 26.

Rezsicsökkentő tanácskozás

Zalaegerszeg - Tanácskozásra várja a Fidesz mindazokat, akik aláírásukkal támogatták a rezsicsökkentést; a rendezvényt 26-án, csütörtökön 17 órakor tartják a Mindszenty-iskola tornatermében. A házigazda Vigh László országgyűlési képviselő lesz, vendégként pedig Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője is részt vesz a gyűlésen.

Miklósa Erika hangversenye

Zalaegerszeg - Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes ad koncertet szeptember 26-án 19 órakor a városi hangversenyteremben. A hangversenybérlet programját záró esten többek között Händel, Vivaldi és Purcell oratórikus művei, valamint a legszebb Ave Maria feldolgozások csendülnek fel. Orgonán Somogyi-Tóth Dániel, trombitán pedig Tóth László működik közre.

Közgyűlés és közmeghallgatás

Nagykanizsa - Csütörtökön 13.30 órától tartja soros közgyűlését a Vasemberházban a kanizsai önkormányzat. a megvitatásra váró napirendek között szerepel a városi könyvtár, illetve más önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok vezetői álláshelyére kiírandó pályázatok, illetve a Bursa Hungarica jövő évi ösztöndíjpályázathoz való csatlakozás.A közgyűlést követően, 16 órától közmeghallgatást tartanak a Vasemberházban, ahová bárki eljöhet, s elmondhatja kérését, panaszát.

Gyógyítók egymás között

Keszthely - A család jövője, a jövő családja címmel rendez a „Gyógyítók egymás közt mindenkiért" nevet viselő egyesület találkozót szeptember 26-án, csütörtökön, 17 órától Keszthelyen a Fejér György Városi Könyvtár olvasótermében. A család egykori és mai fogalmáról dr. Aikelin Zsófia beszél, míg a családi minták meghatározó hatásáról Kreilné Szabó Melinda tart előadást. A szervezők mindekit várnak az ingyenes rendezvényre.

Média és manipuláció

Keszthely - Kubínyi Tamás, az Echo Tv volt szerkesztő-műsorvezetője tart előadást „Médiamanipuláció" címmel csütörtökön 18 órától a keszthelyi HEMO-ban – tájékoztatta lapunkat a Jobbik Magyarországért Mozgalom helyi elnöke.

Előadás Göcsej kutatójáról

Lenti - A Göcsej és a Hetés néprajzkutatója, Gönczi Ferenc életéről és munkásságáról tart Hajlik a meggyfa címmel előadást csütörtökön este hat órai kezdettel a városi könyvtárban Balás Endre nyugalmazott középiskolai tanár. A rendezvény a közgyűjteményi intézmény, valamint a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége helyi csoportja közös szervezésében valósul meg.

 

SZEPTEMBER 25.

Könyvbemutató a női kézisekről

Hévíz - Szerdán 17 órakor a hévízi I. Festetics György Városi Könyvtárban, lapunk tudósítója, dr. Iglódi Endre magánkiadásában mutatják be azt a könyvet, melyet a szerző az 55 esztendős hévízi női kézilabdázás történetének szentelt. Az eseményre külön értesítés nélkül is várják azokat a játékosokat, akik a csapat tagjai voltak az elmúlt fél évszázadban.

Kérelmekről dönt a testület

Lenti - Személyi és gazdálkodási kérdések, valamint együttműködéssel kapcsolatos ügyek is napirendre kerülnek a határ menti város soros testületi ülésén, amire szerdán délután három órai kezdettel kerül sor a művelődési központban. A képviselők emellett döntést hoznak a város egyes területeit érintő változtatási tilalom elrendeléséről szóló önkormányzati rendelettel kapcsolatos kérelmeket illetően is.

 

SZEPTEMBER 24.

Bűnmegelőzési tájékoztató

Zalaszentiván - Szeptember 24-én, kedden 15.30 órakor a zalaszentiváni IKSZT épületében (Hunyadi u. 2.) a Zala Megyei Rendőr–Főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya és a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság szakemberei tájékoztatót tartanak az áldozattá válás megelőzése, a vagyon elleni bűncselekmények és az áldozatvédelem témakörében. Személy-, biztonság-, és otthonvédelmi tanácsadással várják a hozzájuk fordulókat.

Csókay doktort is meghívták

Kiskanizsa - A sok tavaszi rendezvény miatt őszre kellett halasztani a kiskanizsai Sarlós Boldogasszony Plébánia Plébániai Esték című előadássorozatát. Az első előadásra szeptember 24-én várják az érdeklődőket, amikor dr. Székely János esztergomi segédpüspök lesz a vendég. A további alkalmakra hetente kerül sor egészen október közepéig, ezeken többek közt a Homokkomáromi Nyolc Boldogság Közösség nővérei, illetve dr. Csókay András idegsebész tart előadást.

Térségi aktív turisztikai nap

Lenti - A környék turisztikai termékkínálatát mutatják be az érdeklődőknek szeptember 24-én, kedden 9 órától a lenti Denis Hotel & Restaurantban, ahol elsőként Gyarmati-Litter Tímea, az 5 Postakocsi projekt koordinátora ad tájékoztatást a pályázat fő célkitűzéseiről. Ezt követően az érdeklődők maguk is megtekinthetik a térség turisztikai kínálatát. A program szerint az erdészeti és vasúttörténeti kiállítás megtekintése után, a csömödéri bunkerturizmussal, majd Pákán Öveges professzor emlékházát tekinthetik meg az érdeklődők. Visszatérve kisvasúttal Lentibe a Konkoly lovarda is bemutatkozik.

 

SZEPTEMBER 23.

Ahogy a költő látja a Balatont

Zalaegerszeg, Siófok - A Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet Könyvtára hírül adta, hogy szeptember 23-án, hétfőn 18 órakor mutatják be a zalai kötődésű Matyikó Sebestyén József Takarónk a csillagos ég című könyvét, melyhez Kaiser László mond laudációt. A szerzőt, mint a nagy pályatárs, Juhász Ferenc is megjegyzi, a hazai kortárs irodalom a Balaton költőjeként tartja számon.

Kecsege, facsiga

Zalaegerszeg - Griff Bábszínház: 10.00, 14.00: Kecsege, facsiga (Csipike-, illetve Frakk-bérlet)

Kiállítások

Zalaegerszeg - Göcseji Múzeum: Előre a szocializmus útján – így éltünk a '70-es években című kiállítás (október 27-ig); Kisfaludi Strobl Zsigmond gyűjtemény; Németh János Munkácsy-díjas keramikusművész kiállítása; Központok a Zala mentén (állandó kiállítások)

Zalaegerszeg - Városi Hangverseny- és Kiállítóterem: Klasszikon – Klasszikus magyar művek Deák Dénes gyűjteményéből című kiállítás (október 24-ig)

Zalaegerszeg - Keresztury Dezső VMK, Gönczi Galéria: Gazdag Ági festőművész kiállítása (szeptember 25-ig)

Zalaegerszeg - Móricz Galéria: G. Szakáll Kata festménykiállítása (október 8-ig)

Nagykanizsa - Thúry György Múzeum: Nagykanizsától a Donig apáink, nagyapáink emlékére című kiállítás; Emberek, utak, kapcsolatok; Béke idők képeslapok a múzeum Szombath-gyűjteményéből (állandó kiállítás)

Nagykanizsa - Képzőművészetek Háza: „Her Story" – Zaneta Gelevska Veljanovska macedón képzőművész kiállítása (szeptember 28-ig); A két zarándok kiállítás Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet Indiában festett alkotásaiból (szeptember 30-ig); Tájak, korok – Z. Soós István kiállítása (szeptember 30-ig)

Keszthely - Helikon Kastélymúzeum: Főúri életforma a 18-19. században; Az iszlám világ művészete; Vadászati Múzeum Épülete: Öt földrész trófeái és modellvasút kiállítás

Keszthely - Balatoni Múzeum: Egry breviárium – A Balaton című kiállítás; Aranyhíd; Római és középkori kőtár; Halápy János emlékszoba; Balatoni halak akváriuma (állandó kiállítások)

Hévíz - Muzeális Gyűjtemény: I. terem, II. terem és kamaraterem: Porcelánálmok – herendi porcelánkiállítás (szeptember 30-ig)

Mozi

Zalaegerszeg - Cinema City: 13.30, 15.45, 18.00, 20.15 Diana (angol film); 13.00, 16.00, 20.00 2 kaliber (amerikai film); 14.30, 17.00, 19.30, 22.00 Hajsza a győzelemért (amerikai-német-angol film); 13.45, 18.15 Riddick (am.film); 15.15, 17.30, 20.30, 22.15 Családi üzelmek (am. film)

Nagykanizsa - Cinema: 17.00, 22.00 Most jó (angol film); 18.00, 20.00 Szibériai nevelés (olasz thriller); 18.30 Diana (angol film); 20.45 2 kaliber (am. film)

Hévíz - Fontana: 1. terem: 16.00 Gru 2 (am. an. film); 18.00, 20.00 Diana (angol film); 2. terem: 17.00, 19.00 Szibériai nevelés (olasz film)

Véradás

Zalaegerszegi Területi Vérellátó: 08.00-15.00 (hétfő); 08.00-17.00 (csütörtök); Vöröskereszt, Nagykanizsa, Sugár u. 28.: 10.00-13.00; Pölöskefő, faluház: 14.30-16.30 (kedd); Nemesapáti, közösségi ház: 16.00-18.00 (szerda); Murakeresztúr, művelődési ház: 11.00-16.00 (csütörtök); Lenti, művelődési ház: 08.00-16.00; „Őszi kavalkád" Skanzen Foglalkoztató Intézet Zalaegerszeg (esőnap esetén Ady-iskola): 14.00-18.00 (szombat); Keszthelyi Vértranszfúziós Osztály Vérvétele: 13.00-16.00 (hétfő); 12.00-14.00 (csütörtök)

Traffipaxjelentés Zala megyében

Zala megye - Hétfőn is mérnek a rendőrök Zala megye útjain, kattintson és tudja meg, hol számíthat traffipaxra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!