Púder Nélkül

2015.03.18. 13:30

Az életvidám mintatervező - László Edina ha mód van rá, újrahasznosítható anyagokból dolgozik

Zalaegerszeg - László Edina pályájában új fejezet indult nemrég, amikor a nemzetközi sikerek után először szülővárosában, Zalaegerszegen is bemutathatta új kollekcióját.

Kiss Gyöngyvér

A fiatal tervező a Munkácsy Mihály középiskolában ruhaipari szakon megszerzett érettségi után az Iparművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait, majd ugyanide tért vissza doktorálni. Időközben a Nyugat Magyarországi Egyetem rajz szakosainak, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem előkészítőseinek és a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola kézműves hallgatóinak tartott órákat. Pár éve ismét hazatért Egerszegre, a Color Ruházati és Kereskedelmi Kft.-nél kapott munkát, amit azóta is őszinte lelkesedéssel végez.

Graz, Bécs, Berlin, Prága, csak pár azok közül a városok közül, amelyek kifutóin már találkozott a divat iránt érdeklődő közönség László Edina kreációival, nemrég pedig egykori tanítványa, Molnár Dóra jóvoltából zalai lányok öltötték magukra a Lazlo Fashion Szív kollekció darabjait.

– Fantasztikus érzés a tanítványokkal együtt dolgozni, rendkívül nagy örömmel tölt el a hazai bemutató – mondta Edina. – Természetesen nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy a szakma is elismeri a munkámat, de az, hogy az ismerőseim is kíváncsiak a ruháimra, a barátok pedig örömmel vállalják, hogy bemutatják őket, ez elmondhatatlan.

Bangó Réka a Szív kollekció egyik darabját viseli. László Edina egykori tanítványa, Molnár Dóra jóvoltából itthon is bemutatkozhatott. Fotó: Katona Tibor

Edina nevét 2009-től kezdték megismerni Ausztriában, s mivel az sz-betűt nemzetközi terepen nehezen tudták értelmezni, ezért használja inkább a Lazlo alakot.

– Eleinte Magyarországon nem igazán próbálkoztam – mesélte. – Mivel nem divattervezőnek tanultam, számomra nem is a divat az első, hanem a koncepció, amit kitalálok. Egy-egy találkozás kapcsán megszületik valamiféle emóció, megragad bennem, és ez alapján kezdek el egy témát feldolgozni. Így jött a Természet, a Gender és a Szív című kollekció is.

 

Edina védjegyeként is említhetnénk az újrahasznosítás hangsúlyozását, hiszen ruháit rendszerint újrahasznosítható anyagokból készíti.

– Fontos számomra a környezetvédelem, és mivel ebből a szempontból a textilipar a legártalmasabb ágazat, próbálom legalább ily módon megóvni a természetet – fejtette ki. – Amikor például bizonyos cégek kivonulnak Magyarországról jelentős mennyiségű anyagból álló készleteket hagyva maguk után, én ezeket szívesen megveszem. Ruhákat, majd lakástextilt készítek belőlük és jó érzéssel tölt el, hogy nem kerülnek vissza a természetbe. Az újrahasznosítással kapcsolatos legújabb fejlesztéseim egyébként a gyógynövényekkel átitatott ruhák. Ezt tavasztól vezetjük be, először a Szív kollekció darabjain.

A tervező, László Edina (balról a második), a három önkéntes modell, Somogyi Zsófia, Gyulai Nóra és Bangó Réka társaságában

Adott a kérdés, hogy a természetesség jegyében a pamut cuccok is gyakoribbak-e a Lazlo darabok között, mint a műszálasok.

– Természetesen – vágta rá Edina. – Persze a műszálat manapság nagyon nehéz kiszűrni, sajnos hiába írják rá valamire, hogy pamut. Az újrahasznosításnál azonban könnyebb dolgunk van, hiszen a kopásoknak, szakadásoknak köszönhetően azonnal megtudjuk, miből készült.

Edina jövőbeli tervei egyrészt munkahelyéhez fűződnek, hiszen, mint mondja régóta szeretett volna már egy ilyen csapatban dolgozni, ahol része lehet a nagy egésznek. Rendkívül tetszenek neki a Colorban végzett mozgalmas munkafolyamatok, és hogy minden reggel érzi, valami új kihívás várja. Mindemellett a Lazlot sem hanyagolja el, s reméli, hogy lesz alkalma új ötleteit is bemutatni a helyi közönségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!