Rendőrségi

2015.04.20. 16:00

Hamis pályázattal csapott be félezer civil szervezetet

Nagykanizsa – Pár ezer forintos összegeket csalt ki, de több száz civil szervezettől az a férfi, aki ellen nemrég emelt vádat az ügyészség.

Arany Gábor

A vádiratba foglalt történet szerint a 32 éves, pécsi lakóhelyű G. Péter 213 áprilisában alakította meg nagykanizsai székhellyel a Független Emberi Lehetőség Kft.-t, amelynek egyetlen tagja és egyben ügyvezetője volt. A férfi szándéka azonban nem gazdasági tevékenységre irányult, hanem hogy csalárd módon pénzhez jusson.

G. Péter 2013 áprilisában az interneten tett közzé cége nevében pályázati felhívást, nonprofit kft.-ként jelölve meg a vállalkozását. A felhívás lényege: hogy Magyarországon működő szervezetek támogatása, működésük finanszírozása a pályázat célja, mégpedig legfeljebb 750 ezer forint vissza nem térítendő támogatást nyújtva egy-egy szervezetnek. A kiírás szerint a pénzt vállalkozások, nemzetközi partnerszervezetek biztosítják, összesen 120 millió forintot. A férfi a pályázati anyag benyújtásának feltételeként 4500 forint költségtérítés befizetését írta elő, mégpedig az ő bankszámlájára.

A felhívásban szereplő információk azonban nem feleltek meg a valóságnak. Sem neki, sem cégének nem volt lehetősége támogatást folyósítani, legfeljebb a pályázók kis részének szándékozott pénzbeli juttatást nyújtani.

Az interneten megjelent felhívásra 2013. május közepétől hat hét alatt ötszáznál több szervezet nyújtott be pályázatot és utalta át a 4500 forintot – szerte az országból. Ebből közel 2,3 millió forint gyűlt össze. G. Péter május végéig mintegy 400 ezer forintot felvett, illetve elköltött, míg a többit, 1,9 millió forintot a nyomozóhatóság lefoglalta.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba közölte, a történtek miatt a férfi ellen 504 rendbeli csalás vétsége miatt emelt vádat a kanizsai ügyészség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!