Rezi

2015.11.18. 15:32

Termékek és értékek

Rezi – A helyi termékek, értékek szélesíthetik a vendéglátóhelyek kínálatát és erősíthetik a falusi turizmust. Ehhez azonban összefogás és a jogszabályok alapos ismerete is szükséges – derült ki egy előadáson kedden este.

Keszey Ágnes

A megye kistelepüléseit járja a Zalai Falvakért Egyesület és a Vas megyei Hegypásztor Kör szabadegyetem-sorozata: mindenhol más és más témában hallhatnak előadást az érdeklődők.

- A helyi kisközösségeknek, civil szervezeteinek lehetünk segítségére abban, hogy megtanulnak kommunikációs technikákat, annak módját, hogyan tudják az elismertségüket erősíteni, hogyan tudnak olyan embereket megszólítani, akik még nem vesznek részt a közösségi életben - emelte ki a programok céljait Szeder-Kummer Mária, az egyesület titkára.

Reziben a helyi termékek és falusi turizmus kapcsolatáról szólt az előadás: a témát egyébként egy adott kínálat alapján minden település maga választhatja ki. A helyi termékekről napjainkban egyre több szó esik, és sok településen hoztak létre például közösségi kis feldolgozóüzemeket - például Reziben is. Ezek lehetőségeket is rejtenek magukban, ám sok nehézséggel is szembe kell nézniük a termékek előállítóinak.

- A legfontosabb kérdés a piacszerzés. Ha ebben valaki ügyes, vagy közösségi alapon próbálkozik, csatlakozik hasonló kezdeményezésekhez, mint ami például itt van , akkor könnyebb a helyzete. De a feltételeket a termék előállításához. egyedül kell megteremtenie - emelte ki az előadó, Szőkéné Hajduk Andrea falusi szálláshely-minősítő.

Egymást erősíthetik termelők, vendéglátók, szállásadók - mondta Szőkéné Hajduk Andrea
Fotó: Keszey Ágnes

A szaktanácsadó arról is szólt, hogy a helyi termékek és értékek meghatározóak és fontosak a falusi turizmusban.

- Ez az ágazat speciálisan jól épülhet a helyi értékekre. A Falusi Turizmus Országos Szövetsége különböző programokkal törekszik arra, hogy összekapcsolja a kettőt. Például, hogy a vendéglátóit arra készítse fel, hogy gazdagítsák a kínálatukat saját maguk által előállított termékekkel, vagy együttműködjenek a településen élőkkel, akik csak helyi termékkel foglalkoznak. A másik, hogy a vidéki és falusi turizmus vendégköre a legkörnyezettudatosabb szegmense a turistáknak: komolyak az igények az egészséges táplálkozás, a helyi hagyományok, gasztronómia, bor, kézművesség iránt. Ezek pedig mind együtt fejlődnek – irányította a figyelmet a lehetőségekre az előadó, aki a jogszabályi háttérrel is megismertette a közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!