SÉTA

2017.05.09. 14:45

Kanizsaikumok

Kis hazánk száznál több egyedi különlegességgel büszkélkedhet. Az úgynevezett "hungarikumok" sorába emelték az egri bikavért, a csabai kolbászt, az akácvirágot és a belőle készített mézet, Puskás Ferencet, Hollókőt, a herendi porcelánt.

Nemzetünk kultúrája oly virágzó, hogy az egyes városokra is tudunk számos jellemző különlegességet mondani. Így szülővárosomról, Nagykanizsáról is. Nem egy meglepő tétellel találkozhatunk a "Kanizsaikumok" sorában, mint például a békaminyon és a dödölle. Helyi lakosként már hozzászoktam a kis édes ínyencséghez, a békaminyonhoz, amiért más városokból is gyakran járnak ide. A gasztro különlegességek sorát bővíti a dödölle, melynek fesztivált rendeznek.

A 17. hosszúsági kör jelzése

Városunkon halad át a 17. hosszúsági kör. Ezzel az országban az egyetlen olyan város, melyen áthalad egy fő hosszúsági kör. Kanizsán kívül még nyolc várost érint a világon, köztük a lengyel Poznańt és a horvát Makarskát. Az emlékmű megépítése után értesítették önkormányzataikat erről a láthatatlan szálról, amely a béke és a barátság reményében közelebb hozza őket Nagykanizsához.

Nagykanizsán található hazánk egyetlen Nagy-Magyarország szobra, melyet szokás Irredenta-szobornak vagy Trianon-emlékműnek is hívni. A 10 és fél méter magas szobrot 1952-ben eltávolították helyéről, s csak 1999-ben állították vissza eredeti állapotába.

Említésre méltó az Alsótemplom szenteltvíztartója, a református templom oltára és keresztje, a Magyar Plakátház, ami eredetileg magtár volt, s mely ma Brunner Erzsébet és Sass Brunner Erzsébet festőművészek alkotásait mutatja be.

Varga Dávid István 11.B

Batthyány-gimnázium

Nagykanizsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!