SÉTA

2015.11.02. 13:41

Osztálykirándulás Londonban!

Szeptemberben a Mindszenty József Általános Iskola Gimnázium és Kollégium 12. osztályos tanulóival fél Európát átszelve az Egyesült Királyságban jártunk.

Civil Tudósítónktól

Nagyon izgatottan vártuk a kirándulást, hisz tudtuk, hogy remek élmények fognak ránk várni. A történet igazi érdekessége az, hogy ez az utazás osztálykirándulás volt, tehát nem egy meghirdetett program, amire fakultatívan lehetett jelentkezni, hanem az osztályból mindenki részt vett rajta, s emiatt a költségeket három esztendeig gyűjtöttük egy csak e célból megnyitott bankszámlán. A b-seken kívül jutott hely három 12/a-snak is, akik úgy döntöttek, velünk tartanak!

Hosszas előkészületek után 2015. 09. 19-én vasárnap reggel Zalaegerszegről nekiindultunk Európának. Az utazás első részét vonattal tettük meg, majd Győr városába érkezve, elindultunk busszal a nagy utazásra. A busz Budapestről indult, rajta egy másik diákcsoporttal, akikkel együtt vettünk részt minden programon. Első éjszakánkat a buszon töltöttük, de útközben sem unatkoztunk, hisz megálltunk Németország gyönyörű városában Passau-ban, más néven a „Három folyó városában”.

Második napon átkeltünk a Csalagúton. Odafelé semmilyen probléma nem volt az átkelésnél. Angliában elsőként Dover városában jártunk, ahol a tengerparton sétáltunk, és megtekintettük a „fehér sziklákat”. Többen először jártak tengernél a csapatból. Ezt követően városnézés következett a gyönyörű Canterbury-ben, ahol megnéztük a katedrálist és a vásárlásra is jutott idő az óvárosban. Ismét buszra szállva Dickens városát, Rochester-t tekintettük meg, ahol a várnál és a belvárosban is jártunk. Itt már szemerkélt az eső, de komolyabban esős napunk csak egy volt a héten. Hosszas utazás után fáradtan, de annál több élménnyel telítődve a szállásra érkeztük Allhallows-ba. A szállásunk mobil-home-okban volt, amely 6 főnek biztosított alvóhelyet. Jól felszerelt és lakható volt. A környék barátságos és biztonságos érzést nyújtott. Mivel teljes ellátást kértünk, kaptunk is ételt bőségesen, amin felül egyénileg volt lehetőség alkotni a konyhákban. Elmondhatjuk, mind a négy csapat beletett apait-anyait a közös főzésekbe és étkezésekbe, igazán jó hangulatú estéink voltak itt!

Horváth András osztályfőnök (a kép jobb szélén, mellette a cikk írója, Mátyás Fanni

A nagy pihenés után a kirándulás legfárasztóbb napja következett. Harmadik napon felfedeztük Londont! Sajnos az időjárás ellenünk volt, ez lett az esős nap. Mondanunk sem kell, osztályfőnökünk kétségbe is esett, mi lesz, ha ilyen lesz végig? De hála Istennek nem így lett, délutánra a nap is kisütött. Most, hogy végre angol, sőt, londoni levegőt szívhattunk, meglátogattuk a nevezetességeket. Elsőként Westmister-negyedet, ahol a parlamentet, majd a híres Big Ben-t látogattuk meg. Következő megállónk a Lovastestőrség laktanyája, s ezt követte a Buckingham Palota, ahol részesei lehettünk a zenés őrségváltásnak. A palota mellett lévő parkban (St. James Park) is kaptunk szabadidőt, hogy felfedezzük a táj szépségeit. Sok állatot láttunk, mint például: mókus, kacsa, holló stb. Módfelett érdekes volt e kis állatok barátságos természete. London egyik híres tere és egyben látványossága következett, a Picadilly Circus. Fő jellegzetessége, hogy óriás kijelzők és videós reklámfelületek helyezkednek el a tér északi felén, a sarokház falán. Soho utcáira is betekintést nyertünk, mely nevezetes az éjszakai életéről, jazz klubjairól, alternatív életstílusáról. E hatalmas városon belül található egy nagyon érdekes hely, melynek neve China Town. Minden elképzelést felülmúlt, hisz e hatalmas városon belül található egy nagyon kicsi rész, amely egy tipikus kínai városának a körülbelüli képmása. Ugyanazzal a szokásokkal, életkörülményekkel, házakkal. Pont, mint Kínában. Következett egy délutáni barangolás a Covent Garden-ben, ezután a következő állomásunk a Trafalgar tér volt. Érdekességei a tér szökőkútjai, valamint szobra (52 m magas Nelson emlékoszlop), a teret körülvevő épületegyüttesek. A napot a National Gallery-ben zártuk, ahol kvíz-kérdések mellett, vagyis inkább segítségével tekintettük meg a festményeket. Napnyugtakor végre buszra szállhattunk az egész napos sétálás után. Maga volt a megváltás. Két órás utazás után „hazaérkeztünk”, az energiaszintünk ekkor már nagyon alacsonyan volt. Mindenki kihasználta a közösségi ház adta lehetőségeket (free wifi), eközben a vacsora is elkészült, majd egy jó meleg fürdő után ágyba bújtunk.

Hamar elérkezett a reggel. Negyedik napon a Kensigton-negyedben jártunk. Délelőtt a Natural History Museum-ban, ahol megismerkedtünk a különböző dinoszauruszokkal, megtapasztalhattuk milyen egy földrengés, modellezés segítségével jobban megérthettük testünk működését, az esőerdő és az univerzum világát. Eztán ellátogattunk a Hyde parkba, majd következett a várva várt London-Eye. Különleges élményt nyújtott a város felülnézete. A kerék fél óra alatt ért körbe, ezalatt irgalmatlan mennyiségű fotó és főleg szelfi készült. Hazaindulás előtt megálltunk az ASDA-ban, s itt mindenki tudott venni magának ételt, italt. Mindez jól is jött, mert e napon volt Áron tizennyolcadik születésnapja, amit alaposan megünnepeltünk!

Az ötödik napon a páratlan gyűjteménnyel rendelkező British Museum volt a program. Ókori kincsek, Rosetti kő, múmiák, stb. Majd mindezek után egész napos vásárlás az Oxford Street-en, mely az egyik leghíresebb bevásárlóutca a világon, tele van jobbnál jobb boltokkal, üzletekkel, pub-okkal. Bőségesen volt időnk a vásárlásra. Majd a Madam Tussaud-ba mentünk, ami egy fakultatív program volt az utazási irodánál. Az egész csoport fel volt spannolva, hisz mindenki kíváncsi volt a viaszbábuk formájában megjelenített hírességekre. Páran ezután meglátogattunk egy igazi angol kocsmát a Baker Street-en. Napnyugta előtt pedig a városon áthaladva a Tower Bridge-t tekintettük meg.

A hatodik napon, kimerülten, de már összecsomagolva Greenwich-be vettük az irányt. Itt a folyó alatti gyalogos alagúton átkeltünk a Temze túlpartjára, hogy utána visszasiessünk a Hajózási Múzeumhoz, majd elsétáltunk az obszervatóriumhoz. Ezután beültünk a buszba, irány hazafelé! Igen ám, de a Csalagút francia oldalán, valószínűsíthetően migránsok miatt, volt valamiféle incidens, ezért öt órát vesztegeltünk itt. Emiatt, bár a program szerint következett egy kis városnézés Flandria legszebb városában, Brugge-ben, e séta csak éjjeli séta lett. A város amúgy híres kiváló minőségű söreiről és csokoládé különlegességéről, mindenképp megér egy látogatást mindenkinek! Majd aztán jó éjszakát, alvás a buszon.

Hetedik napon egy megállónk volt még, a melki apátságnál, majd végül a késő délutáni órákban Győrbe érkeztünk, ahol egy óra várakozás és Peti’s kebab felkeresése után vonatra szálltunk, és hazafelé vettük az irányt. A késő esti órákban Zalaegerszegre értünk. Hatalmas fogadtatásban részesültünk szüleink részéről, és fájó szívvel búcsúztunk a tényleg nagyvárosi élettől.

Ez az osztálykirándulás mindenkiben örök nyomot hagy. Rengeteg nevetéssel telt el ez az egy hét. Nem csak a program szempontjából volt eseménydús, hanem a köztünk lévő barátság miatt is. Mindezen által, köszönetet szeretnék mondani remek tanárainknak, akik vállalkoztak e hatalmas feladatra, és a Student Lines utazási irodának, akik megszervezték nekünk ezt az utat, valamint remek sofőrjeik kezében biztonságban érezhettük magunkat mindvégig.

Mátyás Fanni 12.b

Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Zalaegerszeg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!