SÉTA

2017.05.30. 16:25

Zrínyisek Zrínyinél

Egy kis szerencsének és osztályfőnökünk kitartó, excell - és egyéb dokumentumokkal küzdő munkájának eredményeképpen minden 7.-be járó zrínyis diák számára eljön a nap, amikor a Határtalanul pályázat keretében Horvátország és Szlovénia magyarlakta vidékein tölthet néhány felejthetetlen napot.

Nos, mi sem tettünk másképp. Május 11-én 8-kor - de csak miután gondosan dokumentáltuk a felszállásunkat és búcsút vettünk szüleinktől - elindultunk, s három órával később bevettük a Zrínyiek ősi fészkét, Csáktornyát. Mert hol is kezdhetné máshol egy zrínyis diák? Nomen est omen. A képek és egyéb tárgyak segítettek megidézni egy rég letűnt kort, s láttuk - igaz, csak rajzon - a tragikus végű vadkanbalesetet. A Zrínyi-szobor koszorúzását követően csoportokat alkotva letelepedtünk a főtéren, hogy játékos kvízben adjunk számot tudásunkról. A tesztkérdések, kiselőadások, rajzos feladatok utunk során többször is kísértettek.

Varasdon végigjártuk a barokk belvárost és megnéztük a vármúzeum kiállítását, s Cillei-Erdődy kastélyt is megcsodáltuk. Útba ejtettük Legoplava pálos kolostorát, ahová végakarata szerint Hunyadi Mátyás fiát, Corvin Jánost temették. A naptól Mariborban, a szállásunkon búcsúztunk.

Az impozáns panoráma Maribor felett

Másnap Zsigmond király és Cillei Frigyes nyomában jártunk, Ptujska Gora kegytemplomában. Megnéztük Celje óvárosát, a vármúzeumban az ókor és középkor városképével ismerkedtünk. A délutánt a Cillei család várának megtekintésével zártuk.

Mariborban felvonókra ülve hódítottuk meg az 1084 méteres hegyet, ahol elkészültek az utolsó csoportképeink. Muraszombaton leszakadt az ég, de többen így is megnéztük (kívülről) a Szapáry-kastélyt. Nagytótlakon, az Árpád-kori rotunda megtekintésekor már ragyogott a nap, s a Lendván sem volt ez másképp. A várlátogatást közös fagyizás zárta.

Zalaegerszegi Zrínyi Miklós gimnázium 7. N osztálya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!