Sport

2017.05.26. 18:50

Nagy csata és ukrán siker a sakkfesztiválon

Zalakaros - Pénteken befejeződött a 36. Zalakaros Sakkfesztivál, melyen 29 ország több mint háromszáz sakkozója vett részt. Az év magyarországi viadalán nem mindennapi végjáték után ukrán győzelem született, Alexander Zubov jóvoltából.

Varga Andor

A múlt csütörtökön kezdődött viadal péntekre érte el a csúcspontját, ami szó szerint értendő. Az úgynevezett elit csoportban (A-csoport), a Sax Gyula Emlékversenyen az utolsó forduló úgy kezdődött, hogy legalább még tíz sakkozó pályázhatott a végső sikerre. Az első kiemelt, Rapport Richárd előző napi sikerével szintén "bejelentkezett" a győzelemre, de az Aquaprofit-NTSK bajnokcsapatának tagja, Bánusz Tamás is ott volt az esélyesek közt. A fordulót fél pont előnnyel kezdő izraeli Tamir Nabaty az ukrán Alexander Zubovval mérkőzött, Bánusz pedig Rapporttal csapott össze. A két meccsen Zubov, illetve Rapport nyert.

 

Ezzel Zubov és Rapport is hét ponttal zárta a versenyt. A Bucholz-pont számítás pedig ebben a holtversenyben az ukránnak kedvezett, így ő nyerte meg a viadalt, Rapport pedig második lett, míg a harmadik helyen az izraeli Victor Michalevski végzett. Bánusz Tamás vereségével az összesítésben hetedikként zárt. Aki még nagyot nyert az utolsó fordulóban aratott győzelmével, az Márkus Róbert volt, aki szintén tagja az Aquaprofit-NTSK csapatának, és a német Rasmus elleni sikere a hatodik helyre léptette előre.

Zalakaroson hirdették ki a nyílt magyar bajnoki címeket is, amit a férfiaknál Rapport Richárd szerzett meg, a nőknél pedig Gara Anitáé lett az arany. Ám itt is van zalai érdekeltség, hiszen a szintén kanizsai Havanecz Bianka a harmadik helyen végzett, a férfiaknál pedig Bánusz Tamásé lett az ezüstérem.

A 20 év alatti fiúk magyar bajnokságán zalai siker született, hiszen Kántor Gergely (Aquaprofit-NTSK) nyert, második lett Kozák Ádám (Z. Csuti-Hydrocomp).

A pénteki eredményhirdetéskor Rácz Zoltán, a Magyar Sakkszövetség főtitkára és Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere adta át a díjakat. Novák Ferenc rövid beszédében reményét fejezte ki, hogy jövőre visszatérnek városukba a viadal résztvevői.

Végeredmények. Sax Gyula Emlékverseny (A-csoport): 1. Alexander Zubov (ukrán) 7 pont, 2. Rapport Richárd 7, 3. Victor Michalevski (izraeli) 6,5. Bárczay László Emlékverseny (B-csoport): 1. Jovica Radovanovic (szerb) 7,5 pont, 2. Fáncsy Imre 7,5, 3. Ivan Sredojevic (szerb) 7. Nyílt magyar férfi bajnokság: 1. Rapport Richárd 7 pont, 2. Bánusz Tamás 6, 3. Papp Gábor 6. Nyílt magyar női bajnokság: 1. Gara Anita 4,5 pont, 2. Lázárné Vajda Szidónia 4,5, 3. Havanecz Bianka 4,5. C-csoport: 1. Borsfai Attila 7,0 pont, 2. Jakub Gazik (szlovák) 6,5, 3. Lukács László 6.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!