Sport

2015.11.26. 16:09

A zalai csapat célja a döntő - A megyei válogatottak regionális tornáját rendezik a hétvégén

Zalaegerszeg - Korábban már beszámoltunk róla, hogy az idén Zala megye rendezi meg az amatőr labdarúgó-válogatottak Észak-Nyugat Magyarországi Regionális Tornáját. A hét végén, szombaton és vasárnap, az egerszegi Városi Sportcentrumban öt megye válogatottja csatázik a két továbbjutó helyért.

Kerkai Attila

Egy esztendeje, szakítva a hagyományokkal, nem a bajnokság végén, hanem az őszi szezon végeztével írta ki a Magyar Labdarúgó Szövetség a régiós válogatottak tornáját. Mindezt akkor azzal indkolták, hogy bajnokság közben sokkal könnyebb összeállítani a megyei válogatottakat, hiszen épp csak véget ér az őszi szezon, még nem „szélednek szét” a csapatok, és a játékosok is meccsben vannak. Tavaly Lipóton rendezték meg a tornát, akkor Zala megye együttesének nem sikerült továbbjutnia, viszont hasznos tapasztalatokra tettek szert.

A Fentős Pál edző „gondjaira bízott” Zala megye csapata a múlt hét végén egy kétnapos összetartást már tartott Kanizsán, az előttünk álló napokban pedig már élesben megy minden. Vagyis, Zala csapata Vas, Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Eszergom megyék legjobbjaival veszi fel a harcot.

– Azért kellett megtartani az összetartást, hogy a játékosok, akik jobbára csak ellenfélként ismerték eddig egymást, közvetlen kapcsolatba is kerüljenek – mondta el Fentős Pál, a megyei válogatott szakvezetője. – Jól sikerült a két nap, ezt biztosan állíthatom, amiből profitálhatunk. Erős ellenfelekkel találkozunk, de szerintem a mostani zalai csapat is erősebb a tavalyinál. Vas és Győr megyében jó az utánpótlásképzés, így sok, megyei szinten az átlagosnál képzettebb fiatal is megtalálható a csapatokban. Azonban nincs okunk megijedni senkitől, a célunk nem lehet más, mint a továbbjutás.

A zalai csapat nagykanizsai összetartásának egy Hévíz SK elleni edzőmeccs is része volt múlt vasárnap. A képen jobbról Nagy Norbert, a válogatott csesztregi játékosa (Fotó: Szakony Attila)

A zalai keret kialakítását az is befolyásolta, hogy a szezon végeztével van, aki munkahelyi elfoglaltság (külföldi munkavállalás), illetve a kiírás tiltása miatt (a hévízi Rácz István például korábban rendelkezett profi szerződéssel) nem tudta vállalni ezt a kéthetes „ráadást”. Aztán sérülések is közbeszóltak, a csesztregi Pethő János például a múltkori összetartozáson dőlt ki a sorból, ami szintén nem jött jól.

Fentős Pál csütörtökön nevezte meg a végleges keretét. és a szombati első mérkőzésre nevezendő 18 fős névsoron később már nem lehet változtatni. Ha továbbjutna Zala csapata, akkor az országos döntőre újra lehet módosítani a válogatott összetételén.

– Csak olyan játékosok jöhettek szóba, akik teljesen egészségesek, hiszen a két nap során összességében három, rendes játékidejű mérkőzést kell megvívni – mondta Fentős Pál. – Pethő Jánosra is szükség lenne, de nem kockáztattuk meg a szerepeltetését. Ha továbbjutunk, és rendben lesz, természetesen számítunk rá is.

Józsi György, az MLSZ Zala Megyei Igazgatóságának igazgatója is örül a lehetőségnek, hogy ezúttal ők rendezhetik a tornát. Ami egyáltalán nem érte őket meglepetésként...

– Egy esztendeje, amikor Lipóton volt az előző évi torna, már jeleztem, hogy a következőt szeretnénk mi rendezni – árulta el Józsi György. – Köszönet a ZTE FC-nek, hogy rendelkezésünkre bocsátotta a Városi Sportcentrumban található vadonatúj műfüves pályáját, amely most az országban is az egyik legkorszerűbb. A felkészülés jól sikerült, erről tájékoztatott Fentős Pál, aminek örülök. Tavaly nem sikerült továbbjutnunk, de az idén szeretnénk ott lenni az első két csapat között.

Józsi György és Fentős Pál is reményét fejezte ki, hogy a megye labdarúgásának szereplői közül is lehetőleg minél nagyobb számban látogatnak majd ki a tornára a két nap során. Egyrészt, mert itthon van, ráadásul a megyei válogatottak nem túl gyakran találkoznak ehhez hasonló viadalokon. Másrészt a csapatba bekerült játékosoknak sem mindegy, ha látják, hogy kíváncsiak rájuk azok, akiket képviselnek.

Ami pedig a folytatást illeti. A négy régió tornájáról továbbjutó két-két csapat egy hét múlva, azaz december 5-6-án Pomázon, illetve Szigetszentmiklóson lép pályára a nyolcas döntőben. Az északnyugat-magyarországi torna két továbblépője a közép- és dél-dunántúli régió két csapatával kerül egy csoportba és a két továbbjutó kerül az elődöntőbe. Az elődöntőket és a döntőt, valamint a bronzmérkőzést december 6-án Szigetszentmiklóson rendezik.

A folytatás pedig tavasszal lesz, ugyanis az UEFA két évente rendezi meg a Régiós Válogatottak európai tornáját. Azaz, a mostani mérkőzések alapján alakulhat ki Északnyugat-Magyarország amatőr válogatottjának a kerete, amely tavasszal a Közép- és Dél-Dunántúl válogatottjával oda-visszavágón dönt a továbbjutásról. A magyarországi győztes jut ki az UEFA európai döntőjére.

 

SZABÁLYOK ÉS PROGRAM

A régió válogatottjai 18 fős keretet nevezhetnek. Nem játszhat a tornán az a labdarúgó, akit korábban bármikor profi szerződéssel alkalmaztak, illetve akár egyetlen alkalommal is élvonalbeli mérkőzésen szerepelt. Csak 1976. január 1. és 1997. december 31. között született magyar állampolgárságú labdarúgók alkothatják a keretet.A találkozók 2x35 percesek lesznek, a csapatok körmérkőzést vívnak egymással. Valamennyi találkozót az egerszegi Városi Sportcentrumban rendezik.

Szombat.   11.00: Zala–Vas. 12.30: Győr-Moson-Sopron–Veszprém. 14.00: Komárom-Esztergom–Zala. 17.00: Veszprém–Komárom-Esztergom.

Vasárnap. 10.00: Zala–Győr-Moson-Sopron. 11.30: Vas–Veszprém. 13.00: Komárom-Esztergom–Győr-Moson-Sopron. 14.30: Zala–Veszprém. 16.00: Vas–Komárom-Esztergom.

ZALA VÁLOGATOTTJÁNAK KERETE

Kapusok: Balogh Márton(Hévíz), Szekeres Péter (Nagykanizsa).  Védők: Molnár Gábor (Csesztreg), Elek Zsolt (Csesztreg), Hóbor Gergő (Nagykanizsa), Horváth Balázs (Nagykanizsa), Fisli András (Hévíz), Vasas Kristóf (Hévíz). Középpályások: Nagy Norbert (Csesztreg), Kellner Tamás Zsolt (Zalalövő), Csongár Péter (Csács-NSE), Szántó Ákos (Hévíz), Czibor Zoltán (Hévíz). Támadók: Horváth Milán (Csesztreg), Nagy Bence (Lenti TE), Lukács István (Kiskanizsa), Pálfi Dávid (Hévíz), Karakai András (Hévíz).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!