Sport

2016.09.23. 12:56

Az Andráshida az NB III-ban képzeli el a jövőjét, de új alapokon

Zalaegerszeg - Nem volt döccenőmentes a Tarr Andráshida NB III-as labdarúgócsapatának a készülődése az újabb szezonra, s a tág értelemben vett nyárra két elnökváltás is tehető a klubnál. Ám mostanra, úgy tűnik, egyenesbe kerültek és elkezdhetik az újraépítkezést.

Kerkai Attila

Először májusban történt a klubnál vezetőségváltás. Új elnököt választottak Gyarmati András személyében, majd augusztusban ismét személycsere történt, s ekkor állt a klub élére egy másik alapító tag, Soós Zoltán.

S hogy mi állt ennek hátterében, ezt először Gyarmati András válaszolta meg, aki alelnökként és elnökségi tagként továbbra is maradt a klub vezetésében.

- Már májusban, megválasztásomkor jeleztem, hogy csak egy átmeneti időszakra vállalom el az elnökséget - mondta. - Biztosítani kellett az NB III-as nevezéshez szükséges feltételeket, de már akkor úgy terveztük, hogy nyár végén újabb elnökválasztással próbáljuk megtalálni azt, aki huzamosabb ideig viheti a klubot.

Mindez augusztusban megtörtént, Soós Zoltán került a klub élére, az elnökségbe pedig meglévő és korábbi tagokat hívtak (Dobos Sándor, Halász László, Dobos Attila, Gyarmati András). Erről viszont már Soós Zoltán beszélt, vagyis, hogy milyen úton szeretnének haladni.

Balról Varga Márk, az Andráshida játékosa a Kaposvár ellen. A hidaiak szombaton (16.00) az éllovas Érdet fogadják, a másik NB III-as zalai csapat, a Hévíz a Csepel vendége lesz
Fotó: Pezzetta Umberto

- Az egyesület tagságával közösen próbáltuk úgy összerakni az új elnökséget, hogy legyen a tagok között egy megfelelő munkamegosztás - hallottuk Soós Zoltántól. - A korábban 11 éven át irányító Kugler László túl sok mindent magára vállalt, folyamatosan fejlődött is a klub, amit természetesen megköszöntünk neki, hisz a klub nélküle nem tartana itt. Ugyanakkor az új elnökségben már nem kapott szerepet. Be kellett látni, hogy hosszú távon csak csapatmunkában lehet életképes a klub. Az elmúlt években a tagságunk - és itt nem a sportolói számra gondolok - is jelentősen csökkent, amin mindenképpen szeretnénk változtatni. A nyáron az elsődleges feladatunk az volt, hogy a működés feltételeit biztosítsuk. Továbbra is szeretnénk megtartani az egyesületnél dolgozó edzőinket, és folyamatosan fejleszteni a játékosállományt. Ennek érdekében tovább kell erősíteni kapcsolatunkat a helyi iskolával, óvodával is. Fontos faladatunknak tekintjük, hogy Zalaegerszeg önkormányzatával tovább erősítsük kapcsolatunkat, melynek eredményeként hosszú távú együttműködést szeretnénk kialakítani. Ennek érdekében, képviseletünk erősítése érdekében kerestük meg Sümegi Lászlót, aki a városrész önkormányzati képviselője. További fontos feladatunk, hogy a megye első számú csapatával, a ZTE FC-vel is kialakítsunk egy hosszú távú, egymást segítő kapcsolatot.

Az Andráshidának jelenleg 180 igazolt játékosa van, az NB II-es és NB III-as utánpótlás bajnokságok szinte valamennyi korosztályában indítanak csapatokat. Az NB III-as csapattal kapcsolatban viszont feltettük a kérdést ismét Gyarmati András alelnöknek: mennyire lehet tartósan fenntartani ezt a tagságot, s tudják-e biztosítani a működés feltételeit.

- Az MLSZ januártól érvényes támogatói rendszere és az önkormányzat támogatása ezen a helyzeten nagyon sokat javított és ha így marad, az hosszú távon is működőképes konstrukció lehet - vette át a szót ismét Gyarmati András. - Amikor a nyáron nevezésünket benyújtottuk, áttekintettük a helyzetünket, s azt láttuk, hogy céltudatos gazdálkodással adottak az NB III-as indulás feltételei. Persze, szükséges lesz az elmúlt években megcsappant szponzori kör bővítése, a korábbi támogatók visszacsábítása. A ZTE-vel is abban maradtunk, hogy a bajnokság második fél évére új alapokra kívánjuk helyezni együttműködésünket különösen az utánpótlás területén. Ebben egyébként szerintünk valamiféle városi koncepció kidolgozására is szükség lenne lenne, hiszen túl sok klub van, mindenkinek vannak utánpótlás csapatai, csak éppen gyerek nincs hozzá. Egy olyan rendszer kellene, amelyben mindenkinek megvan a maga szerepe. Ami pedig az NB III-as tagságot illeti. Járjuk az országot és amikor vendégként játszunk azt tapasztaljuk, hogy még a nagyobb településeken is megnőtt az NB III-as indulási jog értéke. Ezért is fontos, hogy az Andráshida megtartsa ezt, hiszen a térség labdarúgása szempontjából is fontos ez a szerepkör.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!