Sport

2017.07.27. 17:30

Rajt előtt az NB II: az élcsapatok közé várják a ZTE FC-t is

A hét végén megkezdődik a labdarúgó NB II 2017-2018. évi sorozata, amelyben a ZTE FC saját reményei szerint is főszereplő akar lenni. Az egerszegiek ennek érdekében a nyáron komolyan erősítettek.

Kerkai Attila

Az új bajnokság nyitánya előtt néhány nappal annak próbáltunk utánanézni, hogy az NB II-es mezőny szereplőinél milyen változások történtek. A valós erőviszonyokat természetesen majd csak menet közben lehet lemérni a 20 csapatos mezőnyben.

Előbb nézzük az egerszegieknél történt nyári játékosmozgást. Alapvetően csak olyan labdarúgók távoztak, akik az elmúlt szezonban kölcsönben szerepeltek az egerszegieknél. A ZTE FC igazoláspolitikája elsősorban már arra irányult, hogy játékosokat vegyen, amire komoly összeget áldozott a klub, hiszen mindez 80 és 100 millió forintos befektetést takar. A kölcsönben szerepeltek közül a legnagyobb veszteség egyértelműen az MTK-hoz visszatért Deutsch Bence és a Bp. Honvéddal készülő Bobál Gergely távozása, ám Bobál esetében továbbra is zajlik a párbeszéd a ZTE és a Honvéd között, hogy miként térhetne vissza a támadó az egerszegiekhez. Ami az érkezési oldalt illeti, a támadó Balázs Zsolt kipróbált játékos, aki Paksról tért haza nevelőcsapatához, a védő Koszó Balázs, a középpályás Nagy Gábor szintén komoly NB I-es múlttal rendelkezik. Vernes Richárd szintén az élvonalból érkezik, s ők öten azok, akiknek a nevét a szurkolók jobban ismerhetik. Ám ha az élvonalbeli múltat nézzük, akkor a szlovák Rózsahegy (Ruzomberok) csapatától érkezett Tomás Dubek számít a legrutinosabb játékosnak, hiszen a nyárig 315 elsőosztályú mérkőzést játszott Szlovákiában. Kertész Tamás, a kapus Szemerédi Norbert és a szintén magyar felmenőkkel rendelkező, Szlovákiából érkezett Marek Szabó inkább másodosztályú múlttal bír.

A hazatért Balázs Zsoltot és a mögötte látható szlovákiai Tomás Dubeket is meghatározó tudású játékosnak igazolták
Fotó: Szekeres

A névsort olvasva egyértelmű, hogy jóval erősebb csapat szerveződött a ZTE FC-nél, ráadásul kialakult az együttesnél már egy mag is az elmúlt 2-3 évben, amelyre lehet építkezni. Szappanos Péter, Forgács András, Króner Martin, Nagy Tamás, Babati Benjamin, Bedi Bence és Polényi Gábor alkotja ezt a kört, akik gyakorlatilag alapembernek számítanak. Fontos szempont, hogy az NB II-es kiírás szerint folyamatosan a pályán kell tartani egy 1997-es és egy 1998-as születésű labdarúgót. A ZTE FC-nél Végh Gábor, Ekker Milán, Kretz Bálint, Ágoston Donát azok, akik az elmúlt szezonban már játszottak és edződhettek a második vonalban, s továbbra is beleesnek a közismerten csak "fiatalszabályként" említett előírásba. Ám ott van a keretben még Horváth Leonárd, Horváth Dávid, Fujsz Richárd és Vass György, akiket a nyári felkészülési mérkőzéseken már tesztelt Zoran Spisljak vezetőedző.

S ha már a felkészülési mérkőzések szóba kerültek. A ZTE FC szakvezetése jól érzékelhető módon nem az eredményekre fektette a hangsúlyt ezeken, ráadásul nagyon erős csapatokkal mérkőzött meg a gárda. Zoran Spisljak az alapos és a hosszú távú felkészítés híve egy bajnoki szezonra, amiből nem is csinált titkot a szakember. A klubvezetés a csapatot most már egyértelműen az élbolyba várja. A többségi tulajdonos, Végh Gábor által tartott minapi sajtótájékoztatón is elhangzott: a klub fokozatosan építkezett az elmúlt három évben, s most érzik úgy, hogy az osztályváltásra is megérett a csapat.

S akkor nézzük, kikkel kell felvennie a harcot a ZTE FC-nek. Az élvonalból kiesett csapatok közül a közvélemény az MTK Budapest csapatát tartja a bajnoki cím legfőbb várományosának, amely a legjobb kondíciókkal is bír. A fővárosiaktól távoztak a légiósok, visszatértek hozzájuk kipróbált játékosok (Bori Gábor, Lencse László, Balogh Béla) és a korábban kölcsönadott futballistáik. Amit nagyon fontos az ő esetükben azonnal megjegyezni, hogy valamennyien ismerik azt a rendszert, amit az MTK hosszú éveken át kialakított. Éppen ezért, a nagy játékosmozgás ellenére talán náluk érhet össze a leggyorsabban csapatuk. A másik kieső, a Gyirmót szintén vissza akar jutni az élvonalba. A Győr mellettiek - szinte az összes csapattal együtt - is éltek a lehetőséggel, hogy a magyar felmenőkkel rendelkező játékosok nem számítanak légiósnak. Szlovákiából élvonalbeli játékosokat igazoltak és szintén erős csapatuk lesz. Bátran kihasználta ezt a lehetőséget a Kisvárda is, amelytől ugyan távoztak korábbi meghatározó futballisták (Cseri Tamás, Erős Gábor), ám szerb, horvát és román labdarúgókkal erősítettek. A Nyíregyháza az a csapat, amely talán a "leghangosabb" változáson esett át. Az élvonalat pályázzák meg ők is, visszavitték a Soroksár sikeredzőjét, Lucsánszky Tamást, de a szakmai stábot, valamint a csapatot is alaposan megerősítették. Megkockáztatható, hogy hozzájuk került talán a legtöbb olyan labdarúgó, akiket bármelyik mai NB II-es csapat "látatlanban" is elfogadna. A teljesség igénye nélkül, akikre gondolunk: Bajzát Péter, Csilus Tamás, Fodor Ferenc, Forró Gyula, Gajdos Zsolt, Jova Levente, Pekár László. A Soroksár az FTC fiókcsapataként kölcsönvétellel és persze igazolásokkal is erősített, és a Békéscsabánál sem maradt el a vérfrissítés. Az újonc ETO FC Győr, amely hétfőn a ZTE FC ellenfele lesz a nyitányon, szintén tényező lehet a bajnokságban. A győri klub múltját mindenki ismeri, amely két év NB III-as szereplés után a saját utánpótlásának erejére támaszkodva, immár célirányos igazolásokkal - a szlovák "vonalat" szintén kihasználva - úgy tűnik, meghatározó csapatot hozott össze.

A mezőny többi résztvevőjére is kitérhettünk volna, de talán nem hibázunk nagyot, ha a felsorolt együtteseket lehet majd leginkább a mezőny első felébe várni. Azzal is tisztában kell lenni, hogy mindig akadnak meglepetéscsapatok, s nagyon kiélezett bajnokságra van kilátás. Nincs ugyanis a szereplők között, így az erősebbnek és a gyengébbnek titulált csapatok között sem szakadéknyi különbség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!