Sport

2015.10.28. 14:19

Az Újpest lerendezte a ZTE-t és a továbbjutását is...

Szerdán Hévízen fogadta a ZTE FC együttese az Újpest csapatát a labdarúgó Magyar Kupa nyolcaddöntőjének első felvonásán. A találkozót fokozott rendőri biztosítás mellett rendezték és nem túl fényes eredményt hozott a ZTE szempontjából: az Újpest 5-0-ra nyert, meglehetősen könnyedén.

Kerkai Attila

ZTE FC – Újpest FC 0-5 (0-4)

Hévíz, 700 néző. Jv.: Szilasi (Takács, Mohos).

ZTE FC: Szappanos – Horváth P., Króner, Forgács, Fodor – Patvaros, Bedi – Bailo, Szőllősi (Szőllősi, 46.), Városi  (Szalkai, 60.) – Daru (Babati, 69.). Vezetőedző: Csank János.

Újpest: Kovács Z. - Nagy T., Heris, Kálnoki-Kis, Mohl – Sankovic, Balogh B. - Nagy G. (Bardhi, 76.), Sallói, Andric (Hazard, 67.) – Kabát (Perovic, 21.). Vezetőedző: Nebojsa Vignjevic.

Gólszerzők: Mohl (16.), Sallói (20., 37.), Perovic (45., 49.).

A ZTE-stadion játékterének felújítási munkálatai miatt október elejétől „kiszorult” saját stadionjából a ZTE FC, így a kupa találkozó két felvonása közül is a hazai mérkőzést semleges pályán  kellett megrendeznie a zalaiaknak. A választás  Hévízre esett, s miután ez a  párosítás a fokozott biztonsági kockázatúnak számít, csak bizonyos feltételek mellett lehetett nézők előtt és nem zárt kapuk között megrendezni a találkozót. Ennek megfelelő rendőri biztosítás közepette  és körítéssel rendezték az összecsapás, de egyébként abszolút békés keretek közepette. Nagyjából százötven  újpesti szimpatizáns kísérte el csapatát Hévízre

Ahogy Csank János előzőleg elmondta, lesznek kimaradók és bekerülők is az Újpest ellen pályára lépő csapatban a legutóbbi bajnokihoz képest.  Viszonylag kiegyenlített játékkal indult a találkozó, ám  az látszott, hogy az élvonalbeli ellenfél valamivel jobban adogatott a mezőnyben, de csak egy árnyalatnyival. Szilasi játékvezető viszont egy-két dolgot elnézett az elején, talán csak amiatt, mert  neki is be kellett melegednie a kissé csípős időben... Nem voltak súlyos dolgok ezek, de például amikor Darut a kezénél fogva húzta Heris és szemben a játékvezetővel, ezt azért illett volna észrevenni.  A 16. percben aztán megszerezte a vezetést az Újpest, amikor egy bal oldali szöglet után a labda megcsúszott, a hosszú oldalon Kálnoki-Kis fejelte kapura, amit Szappanos még kiütött, de a labda ott maradt a gólvonal közelében, végül Mohl  közvetlen közelről kotorta a kapuba a labdát, 0-1. Rögtön ezután Bedi nagy lövését ütötte ki a vendégek kapusa, aztán jött az újabb újpesti gól. A 20. percben Króner  a felezővonalnál fura mozdulattal próbált Sallói elől felszabadítani, de az ellenfél hasába tolta a labdát, amit az újpesti fiú továbbvitt. Egyedül tört kapura  a kiinduló Szappanos mellet eltolta a labdát és jobbra  kisodródva laposan  helyezett a kapuba, 0-2. Ez olyan hiba volt a zalai játékos részéről, ami a végzetes kategóriába tartozik és olyan előnybe került az Újpest, ami már megnyugtató volt. Az addig pályán tartott, de közben ápolásra is szorult Kabát Pétert azonnal lecserélték, nem kockáztatták tovább a játékát az újpestiek, akik kontrollálták a  játékot a folytatásban is. A ZTE próbálta  megbontani a vendégek védelmét, de nem sok sikerrel, de annyit elért, hogy többet volt valamivel nála a labda, mint korábban.  Amikor az Újpest lövőhelyzetbe került, szinte mindig gólt szerzett,így a 37. percben is. Balogh jobb oldali szöglete a 16 oson kívül helyezkedő Sallóihoz  került, aki 17-ről laposan kapura lőtt, s az biztos, hogy Szappanos balra vetődve beleért a labdába, s így jutott az a kapuba, ám azt nem lehetett látni, hogy előtte irányt váltott-e a labda, 0-3. Mindenesetre védhető lövésnek tűnt ez a próbálkozás, s ha valóban nem ért bele senki, akkor ez bizony kapushiba volt... A ZTE FC-nek innentől ez a mérkőzés már kellőképpen nyűg lehetett, hiszen a mérkőzésnek több mint a fele hátra volt, s  ki tudta, mit tartogat még ez a része. Sőt, a 45. percben Sallói kapott jó kiugratást, aki előbb ég a kapufára lőtt, de a kipattanót az érkező Perovic  tisztán érkezve lőtte a kapu közepébe, 0-4. Ez olyan védelmi hiba volt ismét, amiről az egerszegi öltözőben biztos szó esett a szünetben.

A második félidőre Szőllősit Koller váltotta a pályán, s a kérdés az volt, hogy a zalaiak betalálnak-e. A mérkőzés  eldőlt ez teljesen nyilvánvaló volt, s aztán jött az újabb újpesti találat. A zalaiak a 49. percben teljesen kinyíltak és a vendégek lekontrázták  a házigazdát, aminek a végén Perovic lépett ki és Szappanos mellett be is lőtte 14 méterről a bal sarokba a labdát, 0-5. Az egerszegieknél erre talán senki sem számított, hogy az Újpest ennyire könnyen elintézi majd a kék-fehéreket. És teljesen mindegy, hogy milyen összeállításban játszott a ZTE, mert ennél jobb teljesítményt lehetett volna elvárni.  A 60. percben aztán Bedi jó lövését Kovács kapus bravúrral ütötte ki, majd közvetlen ezután Koller fejesénél a gólvonalon még nagyobb védést mutatott be az újpestiek hálóőre. Ezek viszont már helyzetek voltak, és jobban is játszott a ZTE, mint előtte, az persze kérdés, hogy mennyivel engedett többet az Újpest, hiszen  ötgólos vezetésnél már minden csapat veszít  az „élességéből”... Az tény, hogy jobban nézett ki ekkor  a zalaiak futballja, de itt ez már nem számított. Sőt, a végén még két Szappanos védés mentette meg a zalaiakat a nagyobb arányú vereségtől.

Az Újpest gyakorlatilag nagyon simán lerendezte a ZTE FC csapatát és  a továbbjutását is, hiszen a visszavágó három hét múlva már csak formalitás lesz. Az viszont elgondolkodtató volna, ha ekkora különbség lenne a hazai élvonal és a második liga között. Talán nincs ekkora „rés”, de az Újpest sokkal jobb csapat, mint a ZTE, s ez is látszott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!