Sport

2017.07.27. 15:20

A közelgő Eb-re "melegítettek" az ultrakönnyű repülők

A kanizsai rendezésű, augusztusi repülős ultrakönnyű Európa-bajnokság úgymond főpróbájaként a kiskanizsai reptér mint kiinduló bázis volt a házigazdája az ultrakönnyű repülők nemzeti bajnokságának.

Kühne László

Két kategóriában, összesen kilenc géppel rendezhették meg az országos bajnokságot Nagykanizsán, melynek keretében az előre betervezett összes feladatot sikerrel vette a mezőny. A program öt navigációs, egy úgynevezett gazdaságossági és öt ügyességi próba megrepülését jelentette.

Az első nap rögtön a legnehezebb feladattal kezdődött a verseny a repülősök számára. A térképen mindössze egyetlen rövid vonal volt felrajzolva és azon elindulva kellett fotót keresni, majd a megtalált felvételen szereplő irányszögre fordulva megkeresni a következő fotót, amin az újabb kurzus irányszöge volt található. Ez aztán többször is ismétlődött és a feladat végül valamivel távolabb, a balatonkeresztúri repülőtéren ért véget.

A kiskanizsai reptéren rendezett országos bajnokságon startol el az újabb feladatra a viadal egyik repülője

- A keresztúri rövid pihenő után egy olyan feladattal kellett aztán Nagykanizsára visszarepülni, aminek egy szakaszán a legnagyobb sebességgel, egy másik szakaszán a lehető leglassabban, majd az előre megadott sebességgel kellett haladni, mindeközben a lehető legpontosabban repülni a kurzuson - vázolta a továbbiakat a szervező Nagykanizsai Sportrepülő Egyesület részéről a tapasztalt Ferinc Vince. - Nem volt egyszerű az sem, hiszen egy idézőjelesen alig negyven kilométeres szakaszon a navigációs hiba a későbbi végső sorrendre is nagyban kihathatott.

A második versenynapon két, közel kör alakú kurzuson kellett a fordító fotók segítségével végigrepülni, majd üzemanyag-bemérésre került sor. Mindezek után következhetett egy V alakú sebességi szakasz teljesítése - megadva a megrepüléséhez szükséges idő -, majd a maradék üzemanyaggal kellett a lehető legnagyobb hurkot megrepülni. A harmadik nap során navigációs etapok vártak a versenyzőkre, a kettő között pedig egy 6 méteres boxba kellett végrehajtani pontozott talajérintést.

Ultrakönnyű repülők országos bajnoksága. Eredmények. Merev-szárnyúak: 1. Dolhai Krisztián-Dobó Máté (Balatonfőkajári Repülő Klub), 2. Martinecz György-Martinecz Endre (Pinka Aero Club), 3. Palicz Erik (Főnik Repülőklub Debrecen). Sárkányszárnyúak: 1. Kopa László-Kun Zoltán (ASE Repülőklub Tököl), 2. Dorfmeister László-Dianovics Vera (Zenit Sportrepülő Klub Siófok), 3. Hegedűs Károly-Csapó Tünde (Keszthelyi Repülő és Ejtőernyős Egyesület).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!