Sport

2013.06.19. 17:03

Elkerülhetetlen a fiatalítás a ZTE FC-nél és a feljutás kérdését is „napirenden” tartanák

Zalaegerszeg - Szünidejük fele letelt a ZTE FC labdarúgóinak, azonban a csapattal kapcsolatban eddig nem sok hír érkezett. Simon Antal, az együttes vezetőedzője is pihen, akivel a következő szezonra épülő csapatról beszélgettünk, természetesen érintve a közeli múltat is.

Kerkai Attila

Előrebocsájtjuk: egyelőre nem sok konkrétum van a ZTE FC NB II-ben szereplő együttesénél, már ami a változásokat illeti. Az eddigi távozókról - Budovinszky, Penksa, Tiskevic, Babos - már értesülhetett a közvélemény, az érkezési oldalon viszont egyelőre még senki sincs. De vajon kikkel számolnak a kék-fehéreknél?

- Nyolc játékosnak jár le a szerződése június végével, köztük számos olyan labdarúgó aki rendszeresen játszott - kezdte a beszélgetést Simon Antal vezetőedző. - Szeretném, ha közülük többen maradnának, hiszen azt a fajta egységet, amely a bajnokság végén már jellemzett bennünket jó lenne fenntartani. Persze erősíteni is kell, s én úgy számolom, hogy három-négy poszton is. Az elnök úrral is arról egyeztettünk, hogy olyan csapat kell, amely lépést tarthat a feljutásra esélyes együttesekkel. A téli szünetre aztán kiderül, hogy ez mennyire sikerül. A ZTE FC ugyanis olyan klub, amelynek minél előbb vissza kell jutnia az élvonalba, ez nem lehet kérdéses. A jelenlegi keretben sokan vannak már kifejezetten koros labdarúgók és kifejezetten fiatalok is. Hiányzik egy erős közép korosztály.

Simon Antal vezetőedző tudja, hol kell megerősíteni a csapatot és elképzelése is lenne, kikkel, de neveket egyelőre nem említenek a kék-fehéreknél. Fotó: Katona Tibor

- Az öregekkel kapcsolatban sok a kétely. Például: mi lesz Kocsárdi Gergely sorsa, számít rá?

- Ez nem is lehet kérdés! Beszéltem vele, meghallgattam az elképzeléseit, és őt nem szabad elengedni. Akár a pályán belül, vagy azon kívül, de a klubban kell tartani, hiszen a ZTE FC egyik emblematikus egyénisége, akinek a munkájára szükség van, bármilyen formában.

- Nézzük a fiatalokat, hiszen itt az ideje a csapatba építésüknek. Milyen szerepet kaphatnak ők például az új szezonban?

- Kezdjük azzal, hogy a kiírás szerint az ősztől a második vonalban mindig a pályán kell lennie legalább egy 21 éves, vagy annál fiatalabb labdarúgónak. De az a fontos, hogy ne azért legyen a csapatban valaki, mert fiatal, hanem azért, mert ott a helye. Szegleti Gergely volt az, aki tavasszal már nálunk is sokat játszott, de ott van még Babati Benjamin, Pál Dávid, Vágó Levente, Kocsis Adrián vagy Bíró András, hogy említsek is neveket. Fiatalok, akiknek a teljesítménye érthető okokból még nem annyira stabil, de a fejlődésüket elő kell segíteni. Volt, aki most érettségizett, így a tavasz második felében a tanulásra összpontosított, de a felkészülés során biztos, hogy sok lehetőséget kapnak. Több idő lesz rá, hogy figyeljük őket, s aki olyan teljesítményt nyújt, játszani is fog. Ebben a korban egy-két év különbség közöttük is még sokat számít és az sem mellékes, hogy a folyamatos munka milyen hatással lesz a fejlődésükre. Mégis, kell az a 24-27 éves korosztály is, amelyet említettem, hiszen ezzel is lehet stabilizálni egy csapat teljesítményét.

Kocsárdi Gergely csapatkapitány jövője is téma, a szakvezető számít a segítségére, csak az nem ismert, milyen formában. Fotó: Katona Tibor

- Kik a kiszemeltek, hiszen most már hallani, olvasni, hogy a riválisok minként erősítenek. Mi a helyzet a ZTE-nél?

- Nagyon sok név szerepel a listánkon, s csak azért nem akarok neveket említeni, mert sokan közülük még kivárnak. A ZTE most nem élvonalbeli csapat, s ez esetünkben most nem elsőszámú tárgyalási pozíció. Egy tehetséges NB II-es játékos, akit NB I-es csapat is csábít, például megfontolja, hogy marad a második vonalban, vagy esetleg az élvonalba igazol.

A bent maradás volt a fő a cél

A közeli múltról is szó esett,és Simon Antal úgy fogalmazott: tavasszal az colt a cél, hogy az első ötben végezzen a csapat, s egy ilyen nagy múltú klubnak ne kelljen osztályozóra kényszerülnie, hogy bent maradjon az NB II-ben.

- Az első három csapat a tavaszra olyan pontszámmal vezetett előttünk, hogy nehéz lett volna beérni őket. Az utolsó 12 mérkőzésen irányítottam a csapatot és meghatározó volt, hogy az első négy találkozót megnyertük. Voltak nem várt vereségek és győzelem is, de a célt elértük a negyedik helyezéssel - tekintett röviden vissza Simon Antal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!