Sport

2015.11.14. 17:40

Hatvan éve ifjúsági bajnok lett a Keszthelyi Törekvés

Az 1955-ben induló Veszprém megyei I. osztályú bajnokságban szerepelt a Keszthelyi Előre labdarúgócsapata is.

Kerkai Attila

A tavasz folyamán a csapat neve Keszthelyi Törekvésre változott és az együttesben olyanok szerepeltek – többek közt –, mint Fábián János, Jelencsics Ferenc, Popovics Géza, Jenei Tibor, Székesi Balázs, Bazsó László, Pém Csaba, Bakonyi dr.Dr. Iglódi EndreA bajnokság végén a Balaton-partiak a 9. helyen végeztek, viszont a megyei első osztályú ifjúsági bajnokságban a Veszprémi Vasast és a Várpalotát megelőzve a végig remeklő Keszthelyi Törekvés lett a bajnok 1955 novemberében.Jobb gólarányának köszönhetően 22-szer nyertek, két döntetlent játszottak, négyszer kaptak ki és gólarányuk a 46 pont mellett 118:35 volt. Az utolsó előtti fordulóban a Veszprémi Haladásnál vendégeskedtek és 2:1 arányban vezettek, amikor a bíró 16 perccel korábban lefújta a mérkőzést – időhiány miatt... A találkozót meg kellett ismételni. Akkor 3:1-re nyert a Keszthelyi Törekvés.

A Törekvés bajnoki címet szerzett ifjúsági csapatának tablója, hiszen akkoriban ilyen is készült és büszkeség volt rá felkerülni

A játékosok közül többen is nagyszerű karriert futottak be és voltak, akik az első osztályban szerepeltek, többségük azonban a későbbi években is a Törekvés gerincét adták (Kovács Miklós, Popovics II., Pém Csaba). Az ifjúsági csapat edzője Pém Árpád testnevelő volt. A 60 évvel ezelőtti ifjúsági bajnokcsapat többnyire így állt fel: Rudolf – Németh, Györei, Laki II., – Kovács M., Koller, Laki I., – Popovics II., Pém II., Pethő, Hajdu.Többször játszott a csapatban még Magyar, Popovics I., valamint Régert. Az együttesből kiemelkedett a gólkirály Pém Csaba teljesítménye. A szakosztály elnöke Antal János, míg az intéző Ujlaki István volt. Az 1956-os idénynyitó mérkőzésen Pém már a felnőtt csapatot erősítette és ontotta a gólokat, s egy év múlva onnan igazolta le őt és a Popovics testvéreket a Szombathelyi Haladás.A következő esztendőben, az 1956. márciusi idénynyitón az ifjúsági csapat 8:0-s félidő után 15:0 arányban győzött és azon a találkozón Popovics II. nyolc gólt szerzett, míg Kovács hármat, Pető és Császár kettőt-kettőt.Pethő József, az együttes egykori játékosa így emlékezett azokra az évekre, amikor még ő is játszott ebben a csapatban: – Dr. Kalocsay Aba edző 10–11 éves koromban tudatosan választott ki bennünket. Majd egy évtizedig együtt futballoztunk nap mint nap. Ennek volt köszönhető elsősorban a bajnoki címünk, amire nagy öröm, hogy még emlékeznek. Fantasztikus volt a csapat. Sajnos a játékosok többsége már nem él, sokan pedig szétszóródtak Európában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!