Sport

2013.11.19. 16:40

Matyasovszky Dalma Egerszegi rekordjait írta át

Immár kétséget kizáróan több is mint tehetség Matyasovszky Dalma, az EuropTec-Zalavíz ZÚK 14 esztendős úszója, aki a nyári európai ifjúsági olimpiai címei mellett immár a felnőttek között is kezd meghatározó versenyzővé válni. A rövidpályás magyar bajnokság után meg pláne...

Kerkai Attila

Éppen a múlt héten számoltunk be róla, hogy Matyasovszky Dalma milyen remek eredményeket ért el egy kecskeméti viadalon. Következett aztán a rövidpályás országos bajnokság, melyen az EuropTec-Zalavíz versenyzője egy ezüstöt és két bronzérmet nyert. 200 m háton például nem más előzte meg, mint Hosszú Katinka, akit ugyebár végképp nem kell itthon sem bemutatni.

Az pedig, hogy a magyar világklasszis legyőz egy honi tehetséget önmagában még nem szenzáció, azonban Matyasovszky Dalma így is a figyelem központjába került. A 200 m háton elért 2:10,57 perces ideje ugyanis évjáratos (14 évesek) magyar rekord, s itt tessék megkapaszkodni: az egerszegi kislány egy 1988-ban felállított rekordot adott át a múltnak, amit nem más, mint Egerszegi Krisztina tartott 25 esztendeje.

Matyasovszky Dalma (jobbról) a dobogón, mellette az egyik példakép, Hosszú Katinka (Fotó: a szerző)

– Az, hogy ilyen időt ennyi idősen idehaza még senki sem úszott önmagában is nagyszerű eredmény. De én inkább úgy fogalmaznék, hogy ilyen jól háton, ennyi idősen, eddig csak Egerszegi Krisztina úszott Magyarországon – fogalmazott Horváth Csaba, az EuropTec Zalavíz ZÚK vezetőedzője, s ezzel mindent elmondott tanítványa teljesítményéről. De volt még mit megosztania velünk... – A 100 méteres hátúszásban szerzett bronzérem mellett az elért 1:01,36 perces időeredmény nemcsak a 14 éveseknél, de az egy évvel idősebbeknél is magyar rekord, s ezt is Egerszegi Krisztina tartotta.

Matyasovszky Dalma a Százhalombattán rendezett rövidpályás ob-n még egy érmet szerzett: az 50 méteres hátúszásban is ezüstöt nyert, így edzőjével bizakodó lehet. Mégpedig azért, mert időeredményei folyamatosan javulnak, s a nyári, Ifjúsági Európai Olimpiai Fesztiválon (EYOF) szerzett két aranyérme után a jövő évi ifi Eb-n is már éremesélyesként számolhatnak vele. Jelenleg a felnőtt válogatott edzőtáborában készül a zalai versenyző és edzője, így Debrecenből folytatta érdeklődésünkre a szakember:

– Bár az ifi Eb-re a kiküldetési szintet Dalma már rég megúszta, de a magyar szövetség szabályzata értelmében az időeredményeket szeptemberben törlik és újat kell úszni – hallottuk Horváth Csabától. – Az idén két komolyabb versenyünk lesz még: előbb Belgrádban, majd idehaza Szombathelyen. Ezeken jó lenne a kiküldetési szintidőt elérni, hogy jövőre már ne kelljen ezzel foglalkoznunk, hanem csak készülni. Dalma februárban a felnőtt válogatottal Thaiföldön is részt vesz egy háromhetes meleg égövi edzőtáborban, s akár még jobban felgyorsulhat a fejlődése.

A ZÚK döntős helyezései. 200 m női hátúszás: 2. Matyasovszky Dalma 2:10,57. 50 m női hátúszás: 2. Matyasovszky Dalma 0:29,46. 100 m női hátúszás: 3. Matyasovszky Dalma 1:01,36. 200 m női gyorsúszás: 7. Matyasovszky Dalma 2:04,72.

 

Az EuropTec-Zalavíz ZÚK csapatából viszont nem csak Matyasovszky Dalma vett részt a Százhalombattán rendezett rövidpályás ob-n. Szabados Réka és Büky-Erdős Norbert képviselte még a megyeszékhelyi szakosztályt. Mindketten jól úsztak, s bár verenyszámaikban nem jutottak a döntőkbe, de a középmezőnyben elért helyezéseikkel elégedett volt a szakvezetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!