Sport

2016.06.11. 12:43

Lewandowski is megfordult Egerszegen - Eb-résztvevők a ZTE FC ellen

Sokan, sokféleképpen kivesézték már a pénteken elrajtolt labdarúgó Európa-bajnokság érdekességeit, s ez így is van rendjén, főképp annak ismeretében, hogy 44 esztendő után Magyarország is ott lehet a kontinensviadalon. Mi is ezt tettük, elsősorban a résztvevők és a „zalai vonal” közötti összefüggésben...

Kühne László

A résztvevő válogatottak keretét böngészve a figyelmes szurkoló akár arra is felkaphatja a fejét, hogy számos labdarúgót a ZTE FC ellen az utóbbi években - leginkább felkészülési találkozók alkalmával - akár testközelből is láthatott. Helyesebb persze, ha évtizedeket írunk, hiszen bajnoki keretében 1996 őszén például Király Gábor, a magyar válogatott kapusa és Eb-résztvevője állt a Hali kapujában... Igaz, ezzel a ténnyel rögtön meg is érkeztünk egy elágazóhoz, hiszen ezúttal külön kritériumunk volt, hogy külhoni labdarúgókat vettünk górcső alá, akik esetleg Zalaegerszegen is megfordultak, pontosabban a ZTE FC ellenfeleinek keretében ott voltak az adott mérkőzésen.

Kádár Tamás, a a magyar válogatott játékosa 2008-ban, amikor bejelentik: a fiatal védőt megvette a  ZTE-től a Newcastle United

A magyar válogatott keretének esetében nyugodtan leírhatjuk, hogy tagjai közül jó néhányan játszottak a Zete ellen. S azt se felejtsük, hogy Kádár Tamás tulajdonképpen ZTE-felfedezett és nevelés... 2008-ban innen igazolt a Newcastle Unitedhez. De nézzük a külföldieket, s rögtön tegyük hozzá, hogy a lista aligha lehet teljes. Egy-egy külhoni, például egy eldugott ausztriai településen lejátszott előkészületi mérkőzésen előfordulhatott, hogy a neves ellenfél kispadján már ott szerénykedett az a futballista roppant fiatalon, aki aztán most valamelyik franciaországi helyszínen már hazája válogatottjával futhat ki a zöld gyepre.

Az ír válogatott jelenleg is csapattagja, John O’Shea fejeli el a labdát azon a bizonyos ZTE–Manchester találkozón (1-0)

Tehát gondoltuk volna 2010-ben, hogy az Európa-liga első selejtező körében Egerszegre látogató albán KF Tirana együtteséből ismerős lehet majd Andi Lila, aki legutóbb a görög PASZ Jannina gárdájában játszott? Időben kissé jobban visszanyúlva - mivel az is tétmérkőzés volt, s nem is akármilyen a ZTE történetében - az „a" bizonyos Manchester United elleni találkozó sem maradhat ki a sorból. A 2002-es BL-selejtezős párharc során az ír válogatottban még most is szereplő John O’Shea is pályára lépett a ZTE ellen. Vagy nézzünk körül csoportellenfeleinknél, közülük is az osztrákoknál. 2006 júniusában, igaz nem a ZTE-stadionban, hanem a közeli osztrák Heiligenkreuz pofás kis pályáján, a Red Bull Salzburg színeiben Marc Janko (jelenleg FC Basel) rohamozhatta a kék-fehérek kapuját. Illetve bevetésre várt a kispadról a hálóőr Ramazan Özcan (FC Ingolstadt 04). Aztán 2007 februárjában volt egy emlékezetes ZTE-Mattersburg előkészületi meccs és a sógoroknál csereként a kapuba állhatott Robert Almer (Austria Wien).

Robert Lewandowski, a lengyel válogatott nyugodtan mondhatjuk, hogy világsztár

Az időnként szó szerint is harcos meccset pedig Andráshidán végigjátszotta bizony Christian Fuchs. Ő mostanság lett bajnok alapemberként a Premier League-ben a máris „legendássá lett” Leicester City gárdájával...A 2008-as év igazi - mostani - nagyágyúkat hozott Egerszegre. Júliusban előbb a lengyel Lech Poznan futott be a ZTE Arénába. Soraiban a jegyzőkönyv szerint a nyolcas számmal, kivel mással, mint Robert Lewandowskival (Bayern München). Maradjunk annyiban, gólt nem szerzett az azóta klasszissá vált támadó...

Az osztrák Christian Fuchs, s ő is játszott a ZTE ellen

Ugyanúgy nem talált kapuba akkori csapattársa, Slawomir Peszko (Lechia Gdansk) sem, bár őt további klubjaiban is inkább védőként foglalkoztatták. Persze, akkor még Lewandowskinál magasabban jegyezte a futballszakma - ma már a szint azonos - azt a szlovák Marek Hamsíkot, aki egy héttel később érkezett az SSC Napolival Zalába és 45 percet töltött az egerszegi stadion játékterén.Az említett labdarúgók pedig jelenleg már Franciaországban vannak és várhatják a felharsanó kezdő sípszót, attól függően, kinek, mikor jön el a nyitány ideje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!