Sport

2017.06.29. 16:25

Libabőrös háttal játszott a triplakirály

ZALAEGERSZEG A napokban ünnepelte hatvanadik születésnapját Dobi Antal, minden idők egyik legjobb magyar kosárlabdázója. Aki triplazáporával kétszer is bajnoki- és kupagyőzelemhez segítette a ZTE-t.

Dobi Antal Egerben született 1957. június 26-án. Az Eger és a Szeged színeiben 22-szeres válogatott kosaras volt. Emlékezetes körülmények közt igazolt 1985-ben utóbbiból a ZTE-be. 1984-ben egy zalaegerszegi meccsen 47 pontot dobott. Ujvári Sándor, a megyei tanács elnöke nagyon szerette volna, ha a zalai megyeszékhelyen folytatja pályafutását. Dobi Antal bajnokesélyes csapatban szeretett volna játszani, ezért örömmel igazolt Zalába, ahol ifj. Gyimesi János vezetőedző várta három új csapattársával együtt: Kovács Attila (Csepel), Bencze Ákos (Honvéd) és Kis Attila (Hódmezővásárhely) is a ZTE-be igazolt.

A beilleszkedés zökkenőmentes volt: Góczán Gáborral együtt volt ifjúsági válogatott, Szücs Józseffel, a magyar kosárlabda kiemelkedő alakjával pedig régóta ismerték egymást.

Dobi Antal sikerei (egyik) csúcsán Fotó: archív

Mindjárt az első évadban, nagy sikerként, bajnoki döntőt játszottak az akkor még jobb Bp. Honvéd ellen.

Aztán jött élete egyik legnagyobb élménye, 1988 május 8-án, amikor a Baja elleni bajnoki döntő után az aranyérmet ünneplő zalaegerszegi közönség a levegőbe dobálta. Két év múlva megismétlődött a csoda, a második bajnoki cím - akárcsak 1988-ban - kupagyőzelem együtt. Az ősi rivális Körmend elleni döntő érdekessége volt, hogy egyik csapat sem tudott az otthon győzni.

Az osztrák Fürstenfeld ajánlatát elfogadva 1991 és 1993 között a szomszédos országban légióskodott. Évek óta Szigethalmon testnevelő, és Szigetszentmiklóson a Batthyány Kázmér Gimnázium Diáksport Egyesület edzője. Élete első világeseményére készül, a magyar válogatott tagjaként: az 55+ korosztályban, részt vesz a pár nap múlva kezdődő szenior világbajnokságon Olaszországban.

- Szinte minden hazai mérkőzésen libabőrös háttal léptem pályára az egyedülálló légkör miatt - emlékezett a zalai évekre. - A napi két edzés mellett Kovács Attilával, Gáll Tamással és Bencze Tamással külön is gyakoroltunk, különösen a hárompontos dobásokat.

Kis János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!