Sport

2017.07.13. 08:37

Újabb meghökkentő teljesítményt nyújtott a fiatal lánglovag

Amikor a közel kétmázsás súlyt másodjára magasba tolta Szabó Kornél az egyik rangos fekvenyomó versenyen, hátsérülést szenvedett. Ám ez sem hátráltatta abban az ifjú tűzoltót, hogy a sportágban, saját mezőnyében, Európa bajnoki címet szerezzen.

Szabó Zsófia

Legutóbb tavasszal adtunk hírt a fiatal lánglovag (immár sokadik) meghökkentő teljesítményéről. Kornél akkor az egyik fekvenyomó magyar bajnokságon szerepelt sikerrel: olyannyira, hogy megszerezte a szükséges kvalifikációt a közelmúltban Ausztriában megrendezett Eb-re. Azonban a tiroli versenyig korántsem volt zökkenőmentes a fiatalember útja

- Gyakorlatilag az „utolsó” percben döntöttem el, hogy részt veszek azon a fekvenyomó Európa bajnokságon, amely a sportág művelői körében rangos megmérettetésnek számít – mesélte Szabó Kornél. – A hátam, amely egy korábbi versenyen megsérült, még nem igazán jött helyre. Abban viszont szerencsém volt, hogy ezúttal nem kellett túlzottan szigorú diétára fogni magamat. Mindössze pár kilót kellett leadnom, hogy indulhassak a már jól megszokott kategóriában, a 82.5 kilogrammos súlycsoportban.

Az ifjú tűzoltó törzsőrmester a csirkemellet tonhalra, marhahúsra és tojásra cserélte. Természetesen kedvenc desszertjeinek, a vaníliás karikának és a gesztenyés finomságoknak a diéta idejére búcsút mondott, csakúgy, mint a többi nyalánkságnak.

Szabó Kornél újabb díjjal gazdagodott Fotó: Nagy Kitti

- Az edzések terén viszont nem változtattam – mondta. – Zsírégető tréning is kellett  az erőnlétiek kiegészítéseként. A kerékpározást kedvelem, így (szoba) biciklire pattantam, hetente többször. Naponta másfél órát pedig konditeremben tréningeztem: a különböző izomcsoportokat tematikusan tréningeztem. Ezzel együtt természetesen próbálkoztam különböző nagyságú súlyok magasba emelésével is. Érdekes, versenyen kívül akár 190 kilogrammot is „kinyomok”, azonban a versenykörülmények közt ez idáig nem sikerült. Bár, ez most sem volt célom. A 180 kiló már igen, ám ennél „csak” öttel kevesebb jött össze.

Kornél 175 kilogrammot tolt az „égbe” az EB-n, amellyel a legjobb lett mezőnyében. Azonban a nagyatádi tűzoltó törzsőrmesternek kissé savanyú a szőlő

- A második emelésnél éreztem, hogy megroppant a hátam – részletezte. – Ezért nem jött össze ezt követően az „álomsúly”. Szerencsére a párom és az egyik barátom, akik végig ott voltak velem, két nyomás közti szünetben bekentek fájdalomcsillapító géllel, amelynek köszönhetően végigcsinálhattam a versenyt. Nem adtam fel, bizonyítani akartam. Sikerült, bár a hátam bírhatta volna jobban – nevetett Kornél, aki egy időre némi pihenőt engedélyezett magának. No, meg persze némi lazulást a „tiszta” étkezésben: a nassolnivalóknak szabad utat engedett.

- Azt még nem döntöttem el, hogy nyáron, az egyik siófoki versenyen indulok-e. A Szelidi-tónál is lesz az elkövetkezendő hónapokban egy megmérettetés. Ezen is morfondírozom. Amire viszont jobban gyúrok, az ősszel Csehországban megrendezendő fekvenyomó világbajnokság. Természetesen, dobogós helyért megyek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!