Sport

2017.05.31. 17:16

Visszatérhetnek a kulcsemberek - Bencze Tamás szerint szombaton egyenlíthet a ZTE

ZALAEGERSZEG/SZÉKESFEHÉRVÁR - A kedd késő esti Alba Fehérvár-Zalakerámia-ZTE KK férfi kosárlabda bajnoki elődöntő harmadik összecsapása nem a megszokott mederben zajlott le. A ZTE KK-tól kulcsjátékosok estek ki, amit nem bírt el a csapat. Nyert az Alba és ezzel 2-1-re vezet a párharcban, viszont van rá esély, hogy szombatig mindenki felépül.

Kerkai Attila

A késői időpont miatt eleve lapzártakor kezdődött kedden a találkozó, így annak részleteiről csak most tudunk beszámolni lapunk hasábjain. A Zalakerámia-ZTE KK számára eleve rosszul indult a keddi nap. Előbb kiderült, hogy a múlt pénteki, második mérkőzésen bokasérülést szenvedő Julian Norfleet nem épül fel, majd jött az újabb rossz hír: Benke Szilárd mandulagyulladás következtében belázasodott, s el sem tudott utazni Székesfehérvárra.

A nehézségek ellenére a ZTE KK két hármassal nyitotta a találkozót (0-6), ám ez volt az utolsó, hogy a zalaiak vezettek. A hiányzók miatt az Alba Fehérvár erőfölényben játszott, 19-11-re ellépett. A zalaiak gondjait aztán tovább tetézte, hogy hatpercnyi játék után Emmanuel Ubilla egy rossz talajfogás következtében térdsérülést szenvedett, s nem tudta folytatni a játékot. A ZTE KK csapatában az eddig csak alig szerepelt Gáll Dominik is pályára lépett, akitől nehéz lett volna elvárni, hogy olyan hőfokon szálljon be a játékba, mint azok, akik az egész szezonban csapataikban kulcsszerepet játszottak.

Winston Shepard-ot szorítja kifele Mohácsi Máté (13) és a félig takarva látszó Szabó Zsolt, a ZTE két játékosa
Fotó: Molnár Artúr

A 13. percben az Alba 38-18-ra vezetett, de aztán Gáll hármasa és a kényszerből irányító Kis Raul kettese is betalált. Kovács Martint is pályára küldte Bencze Tamás vezetőedző, aki próbálta tartalékolni tapasztaltabb játékosait a második félidőre. Gáll Dominik pedig előlépett a zalaiaknál pontfelelőssé, hiszen zsinórban szerzett három triplájával a ZTE KK feljött 61-48-ra.

Gáll, mire talán még jobban bemelegedhetett volna, kipontozódott, így újabb embert veszítettek az egerszegiek. A zalaiakat nehéz helyzetükben is dicséretes módon biztatta a vendégszektort teljesen megtöltő ZTE-mag. Hiába harcolt az egerszegi csapat, nem tudta már megnehezíteni, hogy az Alba Fehárvár, amely végig "megnyomta" a találkozót, a végére megint ellépjen.

Ez a mérkőzés azért sem illik az eddigi párharcokba, hiszen nem voltak egyenlőek a lehetőségek a két csapatnál. A kulcsjátékosok hiányára gondolunk, amit nem bírt el a ZTE KK, de ezen nem lehet csodálkozni. Ahogy Braniszlav Dzuncs, az Alba vezetőedzője is megfogalmazta a találkozó után: ezzel a győzelmükkel a párharc még nem ért véget.

Szerdán a ZTE-híveinek körében is már inkább az volt a kérdés, mi van a sérültekkel. Ubilla sérülése volt az aggasztóbb, hiszen az övé az ismeretlen kategóriába tartozott. Bencze Tamás, a ZTE KK vezetőedzője délután annyiban jó hírrel szolgált, hogy nincs nagy baj. De...

- Ubillát megvizsgálták, szerencsére nincs látható szalag-, illetve porcsérülése - hallottuk tőle. - Elvileg pénteken már mozoghat, azonban még nehezen áll lábra, s kiderül, hogy szombatra mennyire javul az állapota. Norfleet és Benke, akinek szerdán már nem volt láza, azt gondolom, hogy már játszhat. Ha mindhárman játszanak, akkor azt gondolom, hogy szombaton megragadjuk az utolsó lehetőséget a párharc folytatására.

Ami a másik oldalt illeti, arra is kíváncsiak voltunk: a 102-70-es eredmény nem okozott-e törést a csapatnál, bár mi is tisztában vagyunk vele, hogy nem lehet ezt a találkozót egy kalap alá venni egy "normális" mérkőzéssel.

- A körülmények ismeretében is nehéz egy harmincpontos vereségben pozitívumokat keresni, de mindenki látta, hogy kényszermegoldásaink voltak - mondta el erről a szakvezető.

- Amilyen összeállításban maradtunk Ubilla kiválása után, tudtuk, hogy nem lesz, aki irányítson. S nem is lehetett várni, hogy pariban legyünk, amiért nem lehet szemrehányást tenni azoknak a játékosoknak, akik pályára léptek. Látva nehézségeinket az Alba nem nagyon vett vissza addigi ritmusából, és a vereséget így is kell nézni.

Szombaton 19 órakor Zalaegerszegen következik a negyedik mérkőzés.

Alba Fehérvár-ZTE KK

Alba Fehérvár Puebla Plus - Zalakerámia-ZTE KK 102-70

(31-18, 23-11, 19-29, 29-12)

Székesfehérvár, 2000 néző. Jv.: Cziffra, Kapitány, Farkas.

 

Alba Fehérvár: Taylor 16/12, Mohammed 12, Shepard 15, Lóránt 23/9, Keller Á. 10. Csere: Farr 11/6, Markovics 7, Keller I. 3/3, Edwards 5/3, Varga M., Nsimba. Vezetőedző: Braniszlav Dzunics.

ZTE KK: Ubilla 6/6, Kis R. 2, Mohácsi 8/6, Szabó Zs. 14/3, Drungilas 11. Csere: Gáll 14/12, Wright 9, Kovács M., Czinger 6. Vezetőedző: Bencze Tamás.

 

Kipontozódott: Keller Á. (40.), illetve Gáll (25.).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!