Sport

2017.05.13. 16:47

ZTE KK: oda az előny, egyenlített a Szolnok

A férfi kosárlabda NB I A negyeddöntőjének második körében szombaton a címvédő Szolnok vendége volt a ZTE KK. Az egerszegiek a párharcban 1-0-s előnnyel érkeztek a Tiszaligetbe, ahol a szezonban eddig kétszer játszottak és mindkétszer nyertek.

Varga Andor

Szolnoki Olaj KK - Zalakerámia-ZTE KK 94-77 (16-24, 25-8, 24-27, 29-18)

Szolnok, 2000 néző. Jv.: Benczur, Söjtöry, Ádám.

Szolnok: Barnies 8/6, Pavlicevic 20/15, Vojvoda 18/6, Eilingsfeld 10, Andric 11. Csere: Tóth, Popovic 16, Borisov 11/3, Frikker. Vezetőedző: Zoran Kmezic.

ZTE: Ubilla 21/9, Norfleet 13/6, Benke 5/3, Szabó 19/9, Drungilas 4. Csere: Wright 4, Mohácsi 11/9, Kis. Vezetőedző: Bencze Tamás.

A szolnokiak már a szerdán, Zalaegerszegen elvesztett (79-76) első találkozó után erősen fogadkoztak, hogy a visszavágót megnyerik, ám a részükről várható elsöprő lendület a szombati mérkőzés elején csak egy gyors triplában nyilvánult meg, majd kézbe vette az irányítást a ZTE (5. p.: 5-11). A zalaiak jól védekeztek és távolról remekül dobtak (8. p.: 10-19), a negyed legvégén pedig már tíz ponttal is vezettek (14-24), Pavlicevic azonban szép betöréssel kozmetikázott. Kevesen gondolták a csarnokban, hogy ezzel a duplával 14 pontos sorozatba kezd az Olaj, melyre a vendégeknek nem lesz válasza, és ezzel gyökeres fordulat áll be a mérkőzésen (15. p.: 28-24). A hazaiakat az sem zavarta, hogy Vojvoda csak a 16. percben dobta első pontját, Barnies pedig hatodikra talált be először a triplavonalon túlról - Pavlicevic és Popovic termelt bőven helyettük is. A második tíz percben az egerszegihez hasonló sikerrel váltott zónavédekezésre a hazai csapat, mely erre az időre valóban győzelmi lendületbe jött. A negyed vége hasonlított az első játékrész végéhez, csak éppen ekkor a hazaiak vezettek tíz ponttal (41-31), majd Ubilla faragott a hátrányból.

Emanuel Ubilla Szolnokon is a mezőny legeredményesebb tagja tudott lenni - de ez sovány vigasz most zalai oldalon
Fotó: Katona Tibor

A nagyszünetben rendezte sorait a ZTE, melynek majdnem sikerült elérnie azt is, hogy a 24. perctől újra a nulláról kelljen kezdeni a meccset (46-44). Aggodalomra adott viszont okot, hogy Drungilas (aki Tóthtal "személyeskedéstől" sem mentes, kakaskodós párharcot vívott) 3 és fél perc alatt beszedett 3 személyi hibát, és összesen 4 faultja lévén mehetett cserébe. A koreográfia ettől kezdve sokáig nem változott: a Szolnok újra és újra ellépett, a ZTE pedig ezek után felzárkózott - zalai szempontból a jó pillanatokban öt pont körül volt a különbség (35. p.: 77-72). Ebben az időszakban óriási triplapárbaj is zajlott a pályán és a zalaiak ezen a téren sem maradtak adósak, azt lehetett érezni, hogy az összecsapás igencsak éles végjátékba torkollhat. Az utolsó három percre fordulva azonban az Olaj végül is döntésre vitte a dolgot, a második félidőre rendkívül feljavult Vojvoda és Popovic vezérelte hazaiak néhány támadás alatt tíz pont fölé tornázták a különbséget (39. p.: 87-75), és ettől kezdve a hátra lévő idő már csak formalitás volt.

Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása ezzel 1-1, folytatás kedden, 19 órakor Zalaegerszegen.

Zoran Kmezic: "Nagyon fontos győzelmet arattunk, melyet nagyon akart a csapat. A zónánk ezúttal is jól működött. Azt hiszem, ebben a párharcban végig óriási lesz a küzdelem. A következő mérkőzésen az ellenfelünkön lesz a nyomás, hiszen neki kell mindenképpen nyernie a pályaelőny megőrzéséért."

Bencze Tamás: "Gratulálok a Szolnoknak. Ma megmutatták, hogy nem szabad leírni őket, hiszen nagyon erős csapat. Védekezésben és támadásban is meg tudták zavarni a játékunkat. De összességében a 38 percig ez egy kiegyenlített mérkőzés volt."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!