Sportvilág

2016.08.24. 20:02

Hetedik olimpiáján ért a csúcsra

Hétfőn hajnalban a záróünnepséggel befejeződött a XXXI. nyári olimpia Rio de Janeiróban. Az első dél-amerikai játékok érdekességeit vettük számba.

307 aranyérem (női 100 m gyorsúszásban holtverseny után két győztessel), 11 303 sportoló, 28 világcsúcs, 91 olimpiai rekord – néhány szám az elmúlt két hét eseményeiből. Az éremtáblázaton az Egyesült Államok versenyzői rég látott nagy fölénnyel előzték meg a világot, 46 aranyérmet szerezve. Nagy meglepetésre Nagy-Britannia lett a második 27 elsőséggel, megelőzve a 26 bajnoki címet szerző Kínát. Magyarország a 12. helyen végzett, olyan országokat előztünk meg, mint például Kanada, Lengyelország vagy Spanyolország. A 8 aranyérem és a 15 érem, az eddigi kiváló olimpiai szereplésünk miatt a tizenegyedik helyet jelenti a képzeletbeli magyar ranglistán, ahol az utolérhetetlen helsinki olimpia vezet 16 első hellyel és 42 éremmel.

Három amerikai sportoló végzett a képzeletbeli egyéni dobogón. Az úszó Michael Phelps volt az olimpia legjobbja 5 arany és 1 ezüstéremmel. Öt olimpián nyert 23 első helye és 28 érme valószínűleg még nagyon sokáig megközelíthetetlen lesz mindenki számára. Az úszó Katie Ledecky 4 arany- és egy ezüstérmet, a tornász Simone Biles pedig 4 arany- és 1 bronzérmet szerzett. A negyedik legeredményesebb sportoló az úszó Hosszú Katinka lett, 3 arany- és egy ezüstéremmel. A jamaicai atléta Usain Bolt is egyedülálló teljesítményt nyújtott, még senkinek nem sikerült egymást követő három olimpián megnyerni a 100, 200 és a 4x100 m-es síkfutást. Kozák Danuta az első női kajakos, aki egy olimpián 3 aranyérmet szerzett.

A győztes brit Nick Skelton, aki 58 évesen a legidősebb riói érmes és bajnok, s a hetedik olimpiáján nyert először egyéniben
Fotó: MTI/EPA

Hasonlóan világszenzáció a brit lovas Nick Skelton teljesítménye. Az 58 éves díjugrató nem csak Rio legidősebb érmese volt, hanem az első, aki 7. olimpiáján nyert először aranyérmet egyéniben, és ő a legidősebb egyéni aranyérmes a játékok történetében. Másfél éves kora óta lovagol, csípőprotézissel versenyez – nyeregbe is csak fellépőről tud szállni – volt már nyaktörése, válltörése, térdét kétszer műtötték. Big Star nevű lova is két lábsérülésen van túl a 2012-es londoni olimpia óta, amelyen csapatban lettek elsők.

A tízszeres világbajnok japán birkózó Kaori Icso is sporttörténelmet írt azzal, hogy sorozatban negyedszer nyert ötkarikás aranyérmet, az előző három játékokon a 63 kilogrammosok, ezúttal pedig az 58 kilósok között. Birkózásban ezt megelőzően még senkinek nem sikerült négy olimpián is a dobogó tetejére állnia, továbbá ő az első nő, aki sportágtól függetlenül négy egymást követő ötkarikás játékokon négy egyéni aranyat nyert.

Egyre bővül az aranyérmet, érmet nyert országok sora, így egyre nehezebb az élcsoportban végezni. Hét ország először nyert aranyat, Koszovónak a cselgáncsozó Kelmendi, Vietnámnak a sportlövő Hoang Vinh, Fidzsi-szigeteknek a rögbi válogatott, Szingapúrnak az úszó Schooling , Puerto Riconak a teniszező Puig, Tádzsikisztánnak a kalapácsvető Nazarov , Jordániának a tekvandós Abugaus szerzett első helyet. Először nyert olimpiai bajnoki címet független sportolóként indult versenyző. A kuvaiti sportlövő Fehaid al-Dihani a férfi dupla trap bajnoka lett. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2015-ben felfüggesztette Kuvait NOB-tagságát, mert nem látta biztosítottnak a Kuvaiti Olimpiai Bizottság függetlenségét.

A riói csodálatos két hét után már sokan várjuk a 2020-as tokiói olimpiát, a legnagyobbak – mint például Hosszú Katinka – már el is kezdték rá a felkészülést.

Kis János

Címkék#Rio 2016

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!