Sportvilág

2009.11.11. 13:47

Tragédia: halála előtt búcsúlevelet írt a német futballválogatott 32 éves kapusa (frissítve)

Elhunyt Robert Enke, a német labdarúgó-válogatott kapusa. Ezt Martin Kind, a játékost foglalkoztató Hannover 96 elnöke jelentette be kedd este. Robert Enke évek óta súlyos depresszióban szenvedett, a kiderült, a kapus búcsúlevelet hagyott hátra mielőtt halálra gázolta a vonat.

zaol.hu

A rendőrség közlése szerint a 32 éves futballistát kedden 18:25 órakor, a lakóhelye közelében, egy vasúti átjáróban elütötte a vonat és halálos sérüléseket szenvedett. A hatóság öngyilkosság valószínűsített, s később kiderült Enke búcsúlevelet is hagyott.

"Szörnyű!" - mondta Martin Kind, a játékost foglalkoztató Hannover 96 elnöke, aki éppen a liga frankfurti üléséről tért haza, amikor a repülőtéren közölték vele a tragikus hírt. "Az ember sok mindenre számít, de erre nem. Egyelőre nem tudom, miért és hogyan történt, de abban biztos vagyok, hogy a futballnak nincs köze a történtekhez."


Enkét szeptember eleje óta gyomorpanaszokkal kezelték, emiatt négy válogatott találkozót ki is kellett hagynia, Joachim Löw szövetségi kapitány azonban mindvégig azt hangoztatta, hogy esélye van az elsőszámú kapus pozíciójára a jövő évi, dél-afrikai világbajnokságon. Enke tüneteinek okát hosszan kutatták a szakemberek, vérmintáját a trópusi betegségek hamburgi intézetében is elemezték, de szeptember végén csak annyit lehetett tudni, hogy a kór nem fertőző.

Halálának hírét Löw és Oliver Bierhoff menedzser közölte a Bonnban edzőtáborozó nemzeti együttes tagjaival.

"Mindannyiunkat sokkoltak a történtek, nem találjuk a szavakat" - mondta Bierhoff.

Az Enkét évek óta kezelő kölni orvos és a néhai kiváló sportoló felesége, Teresa arról számolt be a hannoveri klub vezetői által tartott délelőtti sajtóértekezleten, hogy Enke évek óta súlyos depresszióban szenvedett.  2003 óta volt beteg, a depressziónak könnyebb és súlyosabb szakaszai voltak, az elmúlt hónapokban azonban egyre inkább elhatalmasodott rajta a betegség. Életének szinte utolsó pillanatáig orvosi kezelés alatt állt.

Enke mindent elkövetett annak érdekében, hogy mindez ne tudódjon ki, ezzel kívánta védeni családját, magánéletét, és attól tartott, hogy a depresszió következtében vége szakadhat sportolói pályafutásának. Tartott attól is, hogy elvehetik tőlük azt a néhány hónapos kislányt, Leilát, akit feleségével az év elején - kétéves lányuk, Lara 2006-ban bekövetkezett halála után - idén fogadtak örökbe.

A rövid sajtóértekezleten az Enkét kezelő kölni orvos, Valentin Marsker elmondta, hogy a kapuvédő a kórházi ápolást elutasította, és évek óta csakis ambuláns kezelésre volt hajlandó. Ezt erősítette meg felesége is, utalva arra, hogy férjének állandó félelmei voltak, tartott a kudarcoktól, és - mint utalt rá - olykor rendkívül nehéz időszakokon mentek keresztül. Kezelőorvosa mindehhez azt tette hozzá, hogy Enkét nagyon megviselték a külföldi kudarcok, a Benficánál és a Barcelonánál szinte alig jutott szóhoz, a török Fenerbahcénál pedig a szurkolók nem fogadták be őt.


Az orvos erősítette meg azt az információt, hogy Robert Enke búcsúlevelet hagyott hátra. Ennek tartalmáról annyit közölt, hogy Enke bocsánatot kért családjától és kezelőorvosától "az általa okozott csalódásokért". Ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy Enkét még közvetlenül a halála előtti napokban is igyekeztek rábírni a kórházi kezelésre, ő azonban elutasította ezt. Közvetve utalt arra, hogy az öngyilkosság gondolata Enkénél már korábban is felmerült, utána azonban mindig "jobb időszakok" következtek. Az elmúlt hónapok - súlyos fertőzéses gyomorbetegsége - különösen megviselték őt, mint ahogy az is, hogy betegsége miatt átmenetileg kikerült a válogatottból.

A történtek rendkívüli módon megrázták Németországot. Részvétüket nyilvánították Enke családjának a sportvezetők, de a politikai vezetők is, Angela Merkel kancellárral az élen.

Szakértők szerint a súlyos betegség ellenére Enke rendkívüli fegyelemmel, illetve önuralommal rendelkezett. Bár tudták róla, hogy érzékeny - sőt labilis - ember, depresszióra azonban a klubvezetők és játékostársai közöl senki nem következtetett. Enke az ország egyik legnépszerűbb sportolójának számított, aki - különösen kislánya szívbetegség következtében bekövetkezett halála után - több gyermeksegélyezési akcióban vett részt.

A Német Labdarúgó Szövetség bejelentette, hogy az első és második liga következő fordulójában Robert Enke emlékére a játékosok gyászszalagot viselnek majd, és minden mérkőzésen egy percig a hálóőrre emlékeznek.

 Robert Enke - akinek három évvel ezelőtt egy veleszületett szívrendellenesség miatt elhunyt a kétesztendős kislánya, Lara - összesen nyolcszor szerepelt a német labdarúgó-válogatottban.


Forrás: MTI/dpa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!