Szentpéterúr

2017.01.25. 16:01

Csillagének az Európai Parlamentben

Szentpéterúr-Brüsszel - A kis észak-zalai község iskolájának csillagénekesei Brüsszelben, az Európai Parlamentben jártak.

Civil Tudósítónktól

Január 11-én három szentpéterúri diák, képviselve Magyarországot, nemzetközi csillagénekes csoport részeként utazott az Európai Parlamentbe.

A népszokás szerint a betlehemi három királyok vízkeresztkor Jézus áldását viszik az emberekhez és a házak ajtajára felírják: 20+C+M+B +17. A betűk jelentése a latin szövegből a következő: Crisztusz Manszionem Benedikat, vagyis Krisztus áldása legyen a házon! A számok pedig az évszámot jelentik. Ez a házszentelő szokás a háromkirályjárás, ami elterjedt Nyugat-Európában és már az Európai Parlamentben is megjelent. A kántálókat csillagénekeseknek is nevezik, mivel a betlehemi csillagot hordozva énekekkel köszöntik a családokat. A parlamentben Rainer Wieland alelnök úr fogadta a gyerekeket. Ezen a napon volt Brüsszelben az uniós katolikus püspöki konferencia, ahol jelen volt Angelo Bagnasco bíboros, az olasz püspöki konferencia elnöke, illetve Alain Paul Lebeaupin pápai nagykövet is. A köszöntés sikert aratott mindkét helyszínen, a belga és német médiában is jó visszhangot kapott.

Szentpéterúri csillagénekesek(balra) társaikkal az Európai Unió Parlamentjének alelnökével, Rainer Wieland-dal

Hogyan jutottak el idáig épp a szentpéterúri gyerekek?

A Székelykapuk - Zöldkapuk projektben résztvevő, több mint 3000 betlehemező gyerek közül választották ki a szervezők a három szentpéterúri tanulót, Sárközi Krisztofert, Orsós Melindát, és Bogdán Szabolcsot, elismerve a gyerekek és a felkészítő pedagógusok munkáját. (A csoportot Pék-Horváth Csilla magyartanár és igazgatóként jómagam vezetjük.)

A Szentpéterúri Általános Iskolában hosszú évek óta működik betlehemes csoport. A zalai települések, iskolák, szociális intézmények egy része minden évben élvezheti a csoport műsorát. Országos szinten is ismernek bennünket, hisz az elmúlt nyolc évben folyamatosan meghívást kapunk a Debrecenben szervezett nemzetközi betlehemes találkozóra. A csoport szerepelt abban a szakmai írásos, és videóanyagban, amely alapján az UNESCO a világörökség részévé jegyezte a magyar betlehemezést.

Zalai kicsi faluból az európai nagyvárosba. Sárközi Krisztofer Brüsszelben

A faluban élő népszokásként szenteste járják a gyerekek a falut a betlehemmel. A betlehemezés projektoktatás formájában beépült az iskola nevelési programjába. A csoport működését az egész tantestület támogatja, van, aki a zenei részt gondozza, van, aki az eszközök elkészítésében segít. Nemzetközi pályázaton már kétszer nyertek arany minősítést és ennek következtében horvátországi jutalomüdüléseken vettek részt. A betlehemezésben nyújtott teljesítményük alapján ajánlották fel a nemzetközi szervezők, konkrétan az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány vezetői a szereplés lehetőségét a szentpéterúri csapatnak.

Esti városnézésen az új külföldi barátokkal

A brüsszeli szerepléshez kétféle műsort is be kellett tanítani. Egy magyar nyelvűt a magyar és az RMDSZ képviselői számára, a másik nemzetközi műsort pedig németül és angolul kellett megtanulni és előadni. Ennek betanításában is több pedagógus vett részt, akik megérdemlik, hogy nevük említésre kerüljön. Kiemelten Ancsa-Molnár Beáta igazgatóhelyettes, Bakonyi János, Kelemen Nóra és Kocsisné Tóth Edina.

Dr. Varga B. Józseffel, az EMF Alapítvány elnökével az EU-parlamentben. Balra Kocsis István, az iskola igazgatója

Ennyi szereplésnek és utazásnak természetesen anyagi vonzata is van.

A csoport működését kezdettől fogva támogatta a fenntartó KLIK, illetve most már a Zalaegerszegi Tankerületi Központ, személyesen Kajári Attila igazgató. Továbbá a horvátországi utazásokhoz cégek, helyi és környékbeli vállalkozók is nyújtottak segítséget, amelyet ezúton is köszönünk.

Alain Paul Lebeaupin pápai nagykövettel is találkozhattak

Nyilván mindenki kíváncsi arra, hogy hogyan érezték magukat a gyerekek.

Az egyik legnagyobb élmény mindjárt az út elején a repülés volt. Nagyon izgultak a fel- és leszállásnál. A városnézés, a sok csokoládébolt is lenyűgözött bennünket. Az egyik nap a parlamentben ebédeltünk, ami szintén érdekes élményt nyújtott. Felemelő érzés volt annyi fontos emberrel találkozni, előadni a köszöntést németül és angolul. Sokat izgultunk. Nagyon megható volt a magyar zászló mögött állni az Európai Parlamentben, miközben kamerákkal és riporterekkel kellett szembenéznünk. Összebarátkoztunk a nemzetközi diákcsoport tagjaival is, gyakorolhattuk a német nyelvet, együtt izgultunk és sokat nevettünk a közös próbák, fellépések, illetve a közös programok alkalmával. Újszerű dolog volt szállodában aludni, svédasztalos étkezéseken részt venni. Nagyon büszkék voltunk, amikor az alelnök úr az előadás utáni köszöntőjében kiemelte, hogy milyen jól tudnak énekelni a magyar gyerekek németül és angolul! Életre szóló élmény volt az egész program. Köszönjük mindenkinek, aki segített minket.

Forrás: Kocsis István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!