Tormafölde

2016.09.05. 19:05

Megéri málnát termelni?

Megkongatták a vészharangot a málnatermelők. A jövőben lehet, hogy csak kisebb területeken termelik a gyümölcsöt.

Korosa Titanilla

Néhány hete több híradásban is szerepelt, hogy egyre kevésbé éri meg a termelők szerint málnával foglalkozni. Csökkent a termőterület, és alig találnak embert a szedésre, így csupán néhány hektárnyi, piacra termelő málnaültetvény maradhat meg az országban.

Tormaföldén a kislakosi településrészben saját földjén kezdett málnát termeszteni Boa Tamás. A fiatal erdőmérnök főállásban jelenleg Barcson, egy középiskolában tanít, mellette foglalkozik málnával. A kezdő málnatermelő nem látja ilyen sötétnek a jövőt, jelenleg a málnás bővítését tervezi.

- Olyan intenzív gyümölcsöt kerestünk, ami kis területen viszonylag nagyobb hozammal kecsegtet - mondta Boa Tamás. - Ezért döntöttünk a málna mellett, illetve generációváltás is történt a családban. Ezen a területen korábban gabonával foglalkoztunk, de úgy gondoltam, váltani kellene. A málna termelése rendkívül munkaigényes, ki kell választani a megfelelő fajtát, a telepítésnek is vannak költségei, emellett folyamatosan kapálni kell. Megfelelő géppel a sorközök megművelhetők, a többit, a sorkapálást kézi erővel kell megoldani. Ha mindezt idénymunkások végzik, akkor ennek komoly költsége van.

Az idei nyár napos-esős időjárása kedvezett a málnának - mondta a tormaföldei Boa Tamás
Fotó: Korosa Titanilla

Boa Tamás azt mondja, komoly árkülönbségek lehetnek málna és málna között, akkor is, ha a gyümölcs egyaránt prémiumkategóriás.

- A megérett gyümölcs leszedése is jócskán megemeli a málna árát, hiszen nagy a kézimunkaerő igénye - folytatta. - Tapasztalataim szerint egy személy óránként körülbelül másfél kilót tud leszedni, de erre sem alkalmas bárki, hiszen a gurulós minőséget hozni kell. A munkaerőhiányt mi is tapasztaljuk itt Tormaföldén, illetve a környéken, bár idén még a családon belül megoldjuk a munkát, de a jövőben, ha nő a termelés, szükség lesz idénymunkásokra. Egyébként a munkaerőhiány kiküszöbölésére olyan fajtát választottunk, ami a helyi gyümölcskertészetek munkarendjébe beilleszthető, vagyis az idénymunkások egy másik helyről átjöhetnek ide, aztán mehetnek a következőre a gyümölcsök érése szerint, így akár hosszabb távon biztosított lehet a munka.

Boa Tamás a kislakosi településrészen jelenleg 8000 négyzetméteren foglalkozik málnatermesztéssel. Két fajtát telepített tavaly, a fertődi zamatos június közepétől július végéig terem, a másik, az autumn bliss pedig augusztus közepétől a fagyokig. Előbbi egy magasabbra növő fajta, a termesztéséhez támrendszert alakítottak ki. Boa Tamás még nem foglalkozik régóta a gyümölcs termesztésével, de - egyelőre - úgy látja, a jelenleginél nagyobb területen is megérné ültetni, hiszen az első év termését sikerült értékesíteni.

- A málna az egyik legegészségesebb gyümölcs - tette hozzá Boa Tamás. - Szereti a meleget, de persze öntözni is kell. Az idei nyár szerencsés volt, kedvezett a málnának, hiszen a meleg időszakok után jött egy-két nap, amikor esett az eső, így nem kellett öntözni. S bár a szomszédos földről a kukoricabogár megjelent a málnásban, megfelelő növényvédő szerrel meg lehetett fékezni. Ezen túl eddig nem kellett vegyszert használnunk, más károsító nem támadta meg a gyümölcsöt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!