Utazó

2016.09.13. 15:35

Utazó - Családosok kedvelt üdülőhelye: Velencei-tó

Velence - A tóparti város mára egész évben a kisgyermekes családok kedvelt üdülőhelye lett, a remek természeti adottságok, a főváros közelsége és persze a wellness-lehetőségek miatt.

Németh F. Bernadett

Így aztán a meghitt andalgásra vágyó szerelmespárok, csendet, nyugalmat kedvelő idősebb házaspárok manapság elkerülik Velencét, hacsak nem unokákkal érkeznek a tó parti városba, hiszen nem egy ilyennel találkoztunk.

Mára Magyarországon is kialakult, sőt bizonyos hagyományokkal is rendelkezik a wellnessezés: a szünidei napokban nincs is talán olyan szálloda az országban, amelyben van még szabad szoba.

A gyerekek számára megunhatatlan vízi játékok és a sportlehetőségek száma szinte végtelen

Ez a zsúfoltság Velencén is érződik, érkezzen bármely évszakban is a vendég. És nagyon sokan közülük nem is közúton, hanem vonattal jön, mivel a város abban a szerencsés helyzetben van, hogy földrajzi fekvésénél fogva könnyen és gyorsan megközelíthető vasúton is.

Az év nagyobb részében a meleg vizes wellness-hotelek csábítják az ide érkezőket, ezekből több is van már a Velencei-tó partján, rekreációs, gyógy-, sport- és szabadidős szolgáltatásokkal is.

Nyáron több strand közül válogathatunk, mindegyiknek megvan a maga sajátos profilja, vonzereje. A kisgyermekes családok minden bizonnyal felkeresik a három V-t, vagyis a Velencei Vízi Várat az északi strandon. Itt a legforgalmasabb napon is találni egy takarónyi szabad helyet, a strand szolgáltatásait pedig kifejezetten családok számára alakították ki.

Velence elképesztően sokat változott az elmúlt évek alatt. Poros, álmos kisvárosból nyüzsgő turisztikai célpont lett, s nem csak a nyári szezonban. A megváltozott szerep azonban nemcsak a turistáknak köszönhető: sok család döntött úgy az elmúlt időszakban, hogy felcseréli a főváros zaját, kevésbé tiszta levegőjét a tó körüli csendre, rengeteg zöldfelületre, kirándulási lehetőségre, egyszóval a minőségibb életre.

Nekik, az ő igényeik kiszolgálására jött létre számos szolgáltatás a városban, épült meg a tóparti promenád hangulatos és színvonalas kávézóival, üzleteivel. Ahol egykor lepukkant lángos- és hurkasütők álltak, ma már a magasabb gasztronómiai elvárásokat is kiszolgáló vállalkozások találhatók. Nyugalom, a palancsinta és lángos természetesen nem tűnt el a Velenci-tó partjáról sem!

Maga a tó is vonzóbbá vált az elmúlt évek alatt. Míg 10-15 évvel ezelőtt jóformán csak nádat és zavaros vizet látott maga előtt a strandra érkező, ma már szépen csillogó vizet, amelyen akár vitorlázhat, sétahajózhat, szörfözhet vagy kenuzhat is. Sőt, van itt wakeboard-pálya is. Ez a szörfözés ihlette extrém sport. A wakeboardnak két fajtája van a kötélpályás és a motorcsónakos. Velencén a nemzetközi szabványoknak megfelelő 800 méter hosszú, ötszög alaprajzú pálya működik, amely 30 kilométer per óra működési sebességre képes.

Az év nagyobb részében a meleg vizes wellness-hotelek csábítják az ide érkezőket, ezekből több is van már a Velencei-tó partján, rekreációs, gyógy-, sport- és szabadidős szolgáltatásokkal is

A sokféle vízi sport lehetősége kissé kitolja a szokásos szezon határait is.

Azonban nem csak az extrém vízi sportok kedvelői keresik fel a Velencei-tavat sportolásra. A Magyarországon még nem is olyan nagy múlttal rendelkező sárkányhajózásra is lehetőség nyílik. Ez a jóval csendesebb, lassúbb vízi turizmus számos meglepetést tartogat a Velencei-tavon hajózóknak: a túraútvonalakon nagy valószínűséggel találkozhatunk búbos vöcsökkel, tőkés récével, szárcsával, sirállyal, szürke gémmel, nemes kócsaggal. Gyakran láthatunk hattyút, hattyúcsaládot. Néha találkozhatunk üstökös récével, esetleg bölömbikával.

A Velencei-tópartján gyakran találkozhatunk hattyúcsaládokkal

Ha elszakadunk a víztől, kitűnő túrákat tehetünk a környéken. A Velencei-hegység közismert bortermő vidék. A Szent Benedictus Borrend hagyományápolása és a Velencei-tavi Borút Egyesület működése segíti a tókörnyék borainak megismertetését. A bor kultusza köré szerveződő programok csúcspontja a májusi Orbán-napi hegyünnep.

Velencén pompás sétákat lehet tenni a Bence-hegyen, ahonnan kitárulkozik pazar látványával a Velencei-tó, de jó elgyalogolni az Angelika-forráshoz is. Érdemes megnézni Molla Szadik török szerzetes síremlékét is.

 

A Virágos Magyarország és Európa versenyen nyert helyezések után született meg a Velence rózsája, majd a Rózsa-díj ötlete, később a Babák rózsakertje, amely egyedülálló az országban. Hagyományosan októberben rendezik meg a rózsaünnepet, amikor a Babák rózsakertjében ifjú velencei lakosok megérkezésének örömére a családok elültetnek egy-egy rózsatövet.

Látnivalók Velencén:
Geschwind-kastély, Beck-kastély, Meszleny-kastély, Meszleny-kereszt, Wenckheim-kúria, Vörösmarty Mihály présháza, Orbán-szobor, Kilátó Velence, Bor-Borpince-Pincesor, Nepomuki Szent János szobra, Molla Szadik sírja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!