Zalaegerszeg

2016.08.16. 16:40

Éjszakai denevérvadászat a belgyógyászaton

Zalaegerszeg - Az év emlősének választott denevér tartotta izgalomban hétfőn éjjel a Zalaegerszegi Szent Rafael Kórház II. Belgyógyászatának dolgozóit és betegeit - az aprócska jószágtól végül dr. Illyés Zoltán biológus "szabadított"a meg az osztályt.

Fincza Zsuzsa

Miután a dolgozók és a biztonsági emberek hiába próbálkoztak a "bőregér" foglyul ejtésével, hívták a katasztrófavédelmet, ahol már szerepelt a neve és az elérhetősége dr. Illyés Zoltánnak, az immár madárcentrumként is ismert Mindszenty Ifjúsági Ház vezetőjének, így azonnal tőle kértek segítséget.

- Éjfél előtt nem sokkal jelentem meg a leghosszabb nyelű hálómmal, amit évekkel ezelőtt ugyan lepkehálónak készítettem drótból, függönyanyagból és egy hosszú mogyoróvesszőből, de nem tagadom,  eddig sem csak pillangókat fogtam vele - mesélte kedden reggel a denevérvadásznak állt biológus.

dr. Illyés Zoltán a belgyógyászat éjszakai látogatójával - némi hajkurászás után akadt a lepkehálóba

Szerinte a fényre jövő rovarok után kutatva repülhetett be a hívatlan látogató egy nyitott ablakon, de kitalálni már nem tudott. Elég nagy az épület belmagassága és hosszú a folyosó, aminek az ablaktalan végébe húzódott a nagy ijedelemre - mert biztos, hogy szegény állat is halálra rémült, csak erre senki sem gondol.

-  Megbolygatva viszont elég gyors és ügyes röptűnek bizonyult, jó néhányszor kicselezett és át is repült a folyosó túlsó végére, ahol sikerült elkapnom.

Fehérszélű törpedenevér - rengeteg rovart pusztít el éjszakánként

S mit tesz ilyenkor egy tőrőlmetszett természetvédő? Mielőtt útjára bocsátotta, igyekezett megbékíteni a dolgozókat az ártalmatlan, sőt nagyon hasznos védett kis jószággal.

- Magyarországon több mint 28 denevérfaj él és mind védett - ez a kis éjjeli kórházi beteglátogató egy  fehérszélű törpedenevér volt. Elég érdekes, Magyarországon először 1993-ban fogták be ezt a mediterrán elterjedésű denevért , s azóta főleg a Dunántúlon van terjedőben. Kedveli a városi parkokat, fasorokat és kolóniái is az épületekben élnek. Rengeteg rovart pusztítanak el éjszakánként, így összes fajtársukkal együtt nagyon hasznosak. 2016-ban az év emlősének   választották, hogy ráirányítsák az emberek figyelmét  ezekre az apró repülő emlősökre.

Aki személyesen is megismerkedne a az év emlőseivel,  pénteken éjjel  19.30-tól részt vehet egy éjszakai denevér-megfigyelésen a botfai Rózsás dűlő aljában lévő kis tó környékén. A Rózsás utca buszfordulónál  le lehet parkolni, onnét ki lesz táblázva az út a 800 méternyire lévő tóhoz, ahol a szervezők, a Fehér Holló Természetvédelmi Egyesület, A Mindszenty Ifjúsági Ház és a Összefogás Botfáért Egyesület  Fehér Csaba Endre denevérkutató vezetésével fogja el, vizsgálja meg  és mutatja be az ott tanyázó védett denevérfajokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!