Zalaegerszeg

2015.09.02. 12:44

Étrendkiegészítők, megtévesztő jelzéssel - A fogyasztóvédelem 54-ből 3-mat kiszűrt

Zalaegerszeg - Étrend-kiegészítőket vizsgált a napokban a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Az ellenőrzés célja az volt, hogy kiderüljön, valóban annyi ásványi anyag, vitamin vagy jótékony baktérium van-e a termékekben, amennyi a címkéjükön szerepel.

Zalai Hírlap

A vizsgált 54-féle termék közül 3 készítmény nem felelt meg a követelményeknek. A vizsgált termékek közül 9-féle volt probiotikus termék, míg 45-féle egyéb étrend-kiegészítő (tabletta, pezsgőtabletta, rágótabletta) készítmény vitamin-, illetve ásványi anyagot tartalmazott, a címkén feltüntetettek szerint. Az ásványi anyagot tartalmazó étrend-kiegészítőkből a csomagoláson feltüntetett összetevőktől függően a termékek kalcium, magnézium, cink, illetve vas tartalmát vizsgálták a szakemberek.

A vitamin tartalmú készítményeknél a címkén jelölt összetevők alapján a C-, B1-, B2-, B6-vitaminok, valamint a niacin elnevezésű vitamin mennyiségét ellenőrizte az NFH élelmiszer és vegyipari laboratóriuma.

A kínálat igazán bőséges. Fotó: msnclub.hu

A 3 meg nem felelt készítmény közül a Doppelherz aktív folsavval B6 + B12 + C + E vitaminnal étrend-kiegészítő tabletta C és B6 vitamin tartalma jelentősen kevesebb volt, mint a magyar nyelvű címkén feltüntetett érték. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy az eredeti német nyelvű címkén szereplő értékeknek a mért értékek megfeleltek, a magyar nyelvű tájékoztató volt hibás.

A TEVA Lactiv Kid élőflórát tartalmazó étrend-kiegészítő szuszpenzió, fekete cseresznye íz megnevezésű termékben lévő baktériumok közül több baktérium ampullánkénti mennyisége nem érte el a címkén szereplő értékeket.

A BELLY-FITŽ étrend-kiegészítő. Erjesztett, zöld és puer teában pácolt, édesgyökérrel és élőflórával dúsított, japán aszalt szilva termékben még kimutatható mennyiségben sem volt jelen sem a Lactobacillus acidophilus, sem pedig Bifidobaktérium, míg a termékcímkén együttes számuk 10 milliárd mennyiségnek volt feltüntetve. Ezek a jelölések megtéveszthetik a vásárlókat, ezért a hatósági eljárások jelenleg folyamatban vannak, tájékoztatott az NFH.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!