Zalaegerszeg

2017.03.07. 12:53

Keresik Göcsej legnagyobb gyümölcsfáját

Zalaegerszeg – Göcsej legnagyobb gyümölcsfáját keresi a Göcseji Múzeum, a lakosság aktív közreműködését remélve.

Magyar Hajnalka

Az ötlet akkor fogalmazódott meg, amikor Marx Mária, a múzeum etnográfusa és Varju András, a falumúzeumi osztály vezetője épp Gombosszegen járt, Oszkocsil Zoltán portáján. Eredetileg azért mentek, hogy egy régi gyümölcsaszaló falumúzeumba  telepítését megbeszéljék, ám megakadt a szemük a gazda hatalmas, a mai napig gazdag termést hozó almafáján.

Ez az élmény adta az ötletet ahhoz, hogy a lakosság segítségével képes regisztert készítsenek Göcsej legnagyobb, legöregebb gyümölcsfáiról. Azt kérik tehát, ha valaki természetjárás közben ilyenre bukkan, fotózza le, s a képet, valamint a legfontosabb tudnivalókat (a gyümölcsfa fajtája, pontos lelőhelye) küldje el Varju András e-mail címére.

A gombosszegi öreg almafa Oszkocsil Zoltán portáján (Fotó: Varju András)

– Azt gondolom, nem pusztán az a dolgunk, hogy gyűjtsük és bemutassuk a régi életmód emlékeit – szól motivációikról Varju András. – Az is feladatunk, hogy felhívjuk a figyelmet a helyben megóvandó értékekre. Egy több generációs gyümölcsfa biztosan ilyen. Ha közben még azt is elérjük, hogy az emberek nyitottabb szemmel nézik maguk körül a világot, akkor talán jó úton járunk. Az összegyűjtött információk nagy segítségünkre lesznek abban, hogy közösen tegyünk ezekért a különleges értéket képviselő famatuzsálemekért.

Terveik szerint a legjobban sikerült alkotásokból fotókiállítást is rendeznének a Göcseji Falumúzeumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!