Zalaegerszeg

2015.09.27. 14:27

Kódfejtés és csontritkulás - A kutatók éjszakája tíz éve tanítja és szórakoztatja a laikusokat

Zalaegerszeg - Tíz éves múltra tekint vissza Európa legnagyobb tudománykommunikációs rendezvénysorozata, a Kutatók éjszakája.

Arany Horváth Zsuzsa

A zalai felsőoktatási intézmények is csatlakoztak a programhoz, amely péntek este kínált bepillantást a sokszor titokzatos vagy a hétköznapoktól távolinak tűnő világba, amely ilyenkor a szervezők leleményességének köszönhetően mutatja meg a szórakoztató oldalát.

A Budapesti Gazdasági Főiskola zalaegerszegi Gazdálkodási Karán például az Infocentrum egyik nagytermébe gyűltek azok, akik dr. Gubán Miklós főiskolai tanár kódfejtő feladatát szerették volna megérteni. Ottjártunkkor még csak részeredmények mutatkoztak, pedig a hallgatókal, kollégákkal, illetve a városi érdeklődőkkel teli teremben a tanár úr felesége is ringbe szállt.

- A mesterséges intelligenciával foglalkozó tantárgyainkhoz kapcsolódik a mostani feladatsor, remélem, elég izgalmasnak és szórakoztatónak találják mondta dr. Gubán Miklós, hozzátéve, a feladatok közt volt tükrözött QR kód, amit vissza kellett fordítani, majd leolvasni mobiltelefonnal.

- Hétlépéses feladvány volt, mindenkinek egyéni eredményt hozott, nehogy egymásnak átadják. A lényeg a logikus gondolkodáson és a számítástechnikai ismeretek gyakorlati alkalmazásán volt tájékoztatott dr. Gubán Miklós. A kódok több helyen voltak elrejtve: az ajtó mögött, a tanári gépen, külön file-ban, egy pedig a kivetítőn villant fel időnként.

Eközben a folyosón különböző ügyességi játékok mellett a PET-palackok szelektív gyűjtését biztosító tömörítő szerkezet hangjait is hallhattuk. Az egerszegi gazdálkodási kar ebben az évben a környezetvédelem mellett a Z-generációt helyezte a fókuszpontba, ehhez kapcsolódtak az előadások és a kampusz érmekért folyó közösségi játékok. Később megtudtuk, a kódfejtés jól sikerült, tízen hibátlan megoldást adtak be a tanár úrnak.

Az idén Magyarországon hetven intézmény csatlakozott az ingyenesen látogatható kutatók éjszakájához.

Akik péntek este a zalaegerszegi események közül a különleges éjszakához második esztendeje csatlakozott Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának kínálata közül választottak, bepillanthatnak a kar munkájában, s láthatták, hallgatók öntevékenyen vették ki részüket az eseményekből. Többek között vércukormérést kínáltak, valamint különböző, az egészségi állapotunkat felmérő eszközök igénybevételét.

-Az izomtömegemmel elégedett vagyok, de az összetételben valamivel több zsírt mutat, mint amire ránézésre számítottam - mutatta Takács Veronika negyedéves gyógytornász hallgató a testtömeg összetételét vizsgáló eszköz eredményét, ami az egyik érdeklődő, amúgy karcsú fiatalember értékeit mutatta.

A másik gépen éppen Döbrentei László dolgozott , itt Nagy Lilla főiskolai hallgató segítségével az derült ki, hogy milyen hátizomerősséggel rendelkezik a látogató. Az alany elégedett volt az eredménnyel.

A főiskolai kar emeletén az egyik zsúfolt teremben tartott előadást Császárné Gombos Gabriella gyógytornász szakoktató a gyakori időskori egyensúlyfejlesztésről valamint a csontritkulás megelőzéséről illetve annak lehetséges késleltetéséről. Mint jelezte, a mindennapi mozgás kulcskérdés, a saját súllyal való terhelés sokat javít a közérzetünkön, érdemes továbbá a gyorsgyaloglásba is energiát fektetni.

- Természetesen a mindennapi tevékenység, a kertészkedés, egyéb ház körüli teendő is hasznunkra válik, főleg, ha kedvvel végezzük, hiszen a mentális állapoton is sokat javít a hozzáállás előjele.

A Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon karán az éghajlatváltozás és az urbanizáció együttes ökológiai hatása volt a fő téma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!