Zalaegerszeg

2014.09.12. 09:43

Miénk itt a színház - Évadnyitó színházi forgatag péntek délután a Hevesiben

Zalaegerszeg - Ötödik alkalommal nyitotta meg az aktuális évadot a nézők és művészek találkozóját lehetővé tevő forgataggal a Hevesi Sándor Színház.

Arany Horváth Zsuzsa

Pénteken fél ötkor vette birtokba a publikum, sok-sok kisgyerek és fiatal, valamint törzsgárda néző az épületet. Zsongó méhkassá változott az összes terem, szeglet, titkos folyosó és lépcsőforduló.

Ecsedi Erzsébet és Csenge így sminkelt a produkcióhoz (Pezzetta Umberto)

Ecsedi Erzsi és Csenge műsora (Fotó: Pezzetta Umberto)

Ecsedi Erzsébet és Ecsedi Csenge gyerekműsora után Kiss Ernő és Kovács Olgaszínművész vezetéséve indultunk el a kulisszajárásra. A világosító pulttól haladtunk a nézőtéri vészkijáraton át a színpad felé. Egyszer csak a tavalyi Svejk előadás díszletei között találtuk magunkat. A sarokban műanyag sonka, másutt sejtelmes fekete ajtó, vagy gyanús homokzsák kísérte utunkat. A színpad mögötti folyosón a mennyezetről tucatnyi csillogó csillár nézett le a csapatunkra.

A színpadon állva megtudtuk, melyik a rendezői bal és jobb, de ezt még azért majd át kell vennünk. Persze nem csak ezért nehéz a színész dolga, ha ide-oda irányítják a világot jelentő deszkákon.

A színházépület titkos zugai közül az egyik legizgalmasabbnak a zenekari árok bizonyult, ahol először a villanykapcsolót sem találtuk, így elképzelhettük, milyen ügyesnek kell lennie a hegedűsnek és a trombitásnak, amikor elfoglalja a munkahelyét .

- Itt hallgattak meg bennünket, látod, anya! - lelkendezett előttem egy kislány, amikor a próbaterembe értünk, utalva a szereplő-válogatásra. (Évente legalább egy előadás a gyerekeknek szól.)

- Hagyjunk mindent a helyén, ugyanis most partizán-akcióban vagyunk, a rendező nem tud róla, hogy itt járunk - figyelmeztetett Kiss Ernő a próbateremben. Nem is nyúltunk az épp ezekben a napokban próbált A semmi című darab kellékeihez, szövegpéldányaihoz. Kiderült, a színházban kötelező a fekete fal, hiszen minden más esetben lehetetlen lesz sötétet csinálni, ha arra van szükség.

A földszinti színészklubban átböngésztük a falakon lévő művészportrékat, végigsimítottunk a vörösbársony kanapékon, melyek békebeli restit idéznek a színház alapítása, azaz több mint harminc év óta.

A nézőtéri előtérbe visszaérve Mihály Péter színművész vette kezébe a dolgokat. Műsorvezetőként szólította pódiumra Balaicz Zoltánt,a város alpolgármesterét, aki köszöntőjében jó hírrel szolgált: a fenntartó szeretné jobban megbecsülni Zalaegerszeg kulturális zászlóshajóját.

Besenczi Árpád igazgató nyitotta meg az évadot, jelezve, 120 munkatársa, művészek és segítő kollégák dolgoznak azon, hogy a közönség érezze, nekik, értük él és virul a Hevesi Sándor Színház. Bízva abban, hogy estéről estére ünneplőbe öltözött lélekkel térünk be hozzájuk.

Bellus Attila színművész amszterdami kupléval nyitotta meg az esti programot, melyben számos művész, majd a Bőgőmasina és a Hard Chords együttes lépett fel.

Az évad elindult, hamarosan láthatjuk az első premiert, a Kölyök című musicalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!