Zalaegerszeg

2015.06.23. 10:49

Táncos lábú nagypapák, dalos ajkú nagymamák és unokáik

Zalaegerszeg-Besenyő - Nem esik messze az alma fájától, az unoka pedig a nagypapájától terjeszthetjük ki a közmondás igazságát a tágabb családi kapcsolatokra is a vasárnap délutáni Generációk kézfogása elnevezésű besenyői rendezvény tapasztalatai alapján.

Fincza Zsuzsa

Unokák és nagyszülők együtt énekelnek. A hajdanvolt nagy család mintájára szervezték.

Czigola Károlynak, a Zalai Táncegyüttes hajdani tagjának például mind a három leányunokája táncol, Ferenczi Zsófia és Olívia népi muzsikára, Glória pedig modern zenére. S hogy ez nem csak szóbeszéd, a tudományukat be is mutatták, méghozzá Zsófia a nagypapával kalocsai néptáncot, Olívia és Glória pedig A testvéri szeretet című modern produkciót. A nagymama, dr. Banga Éva, és a lányok szülei a nézők soraiban büszkélkedhettek a családjukkal.

A testvéri szeretet – előadja Ferenczi Olívia és Glória.

Amúgy akadt még színpadra termett nagypapa, Horváth Miklós például két unokájával, Horváth Rékával és Szekeres Kornéllal Romhányi egyik vidám jelenetét adták elő. Tánccal kápráztatta el a nagyérdeműt Varga Lara, a Gála társastáncklub besenyői érdekeltségű ifjai és Bödör Alexandra, aki hastáncával már külföldi pódiumokon is sikert ért el. Vass Virág és Sipos Sára verset mondott, s ebben nem maradtak le tőlük a nagymamák sem: Németh Jenőné és Varga Gyuláné bebizonyította, az idősebb korosztálytól sem áll távol a költészet. S akkor még nem szóltunk a nyugdíjasklub többszörösen arany minősítésű Szivárvány népdalkörének énekéről, és arról a rengeteg finomnál finomabb süteményről, amelyet nagymamák készítettek a jeles alkalomra. Befejezésül a szereplők és a közönség kék hortenziával a kezében közösen elénekelte Tolcsvayék nótáját: „aki jön, mind barátunk és boldog lesz velünk."

Színpadon a nagypapa és unokája – Czigola Károly és Ferenczi Zsófia. Fotó: Fincza Zsuzsa

A Besenyő a 2000-es években Alapítvány Nyugdíjas klubja öt éve csatlakozott a TESZ Zala Megyei Szövetsége programjához, amelyben a hajdanvolt nagy család mintájára nagyszülők, szülők és unokák együtt töltenek egy vidám délutánt. S ez Zalabesenyőn ma már hagyományos rendezvénynek számit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!