Zalaegerszeg

2015.10.09. 13:39

Túlkoros gólyák - A zalaegerszegi Senior Akadémia hallgatóival beszélgettünk

Zalaegerszeg _ Az ötlet frappáns és népszerű, noha nem eredeti. Senior Akadémia ugyanis az ország számos pontján működik, hol egyetemek adnak helyet, hol művelődési házak.

Arany Horváth Zsuzsa

A zalai megyeszékhelyen a Budapesti Gazdasági Főiskola gazdálkodási kara fogadta be az idősebbeknek szóló akadémiát. Így múlt csütörtökön 160 55 évesnél idősebb „gólya” hallgatta meg az első előadásokat.

- Amíg az ember él, tartson lépést a világgal, legyen tisztában a körülötte zajló folyamatokkal. Mi nem szeretnénk begubózni - mondta a beiratkozás üdítően izgalmas zajában a hatalmas zöld park ideális környezetében lévő főiskola folyosóján a hetvenedik évében járó Bérczes Tivadarné Erzsi, aki városkörnyéki, 72 tagot számláló nyugdíjas klub aktivistájaként másokat is erre biztat. Az éveiből jópárat nyugodtan letagadható ápolt hölgy korábban a kereskedelemben dolgozott. - Nekünk három gyermekünk és öt unokánk van, a legkisebb két hónapos, velük is muszáj lépést tartani.

Lépést tartunk az unokákkal és a világgal is. Bérczes Tivadarné Erzsi és Király Imre a zalaegerszegi Senior Akadémia elsősei Fotó: Katona Tibor

- Én sem unatkozom otthon, kertészkedek, hegyet művelek, nem dicsekvés képpen, de  nemrég második lettem a legszebb konyhakert versenyen. Mégis nagyon fontosnak tartom, hogy tájékozott legyek, folyamatosan tanuljak - csatlakozott a jelentkezési lapot mellettünk töltögető 67 éves nyugdíjas tűzoltó, Király Imre, aki többek között 13 és 11 éves unokájával szeretne például a számítógép előtt hasznos időt tölteni.

A Senior Akadémia a Zala Megyei Idősügyi Tanács elnöke, Boda László javaslatára indult el, s egy félévnyi sikeres „próbajárat” után fordult élesbe. A zalaegerszegi önkormányzat és a főiskola támogatása mellett csak ebben a három hónapban, az első szemeszterben 15 előadás várja a nagy számú hallgatóságot. A szépkorú diákok  természetesen leckekönyvet is kapnak, a „professzorok” aláírása hitelesíti a jelenlétet, s a végén a tervek szerint közös kirándulás teszi majd fel a koronát a diákévekre.

Az első előadás hallgatósága. Rigó Csaba kormánymegbízott a kormányhivatal működését mutatta be

De addig még van mit tanulni. S főleg van kinek, hiszen beszédes statisztikai adat, hogy csak Zalaegerszegen a tavalyi felmérés szerint több mint 14 ezer hatvan évnél idősebb ember lakik. Szerencsére az egészségügyi ellátás és az életmód miatt viszonylag jó karban érik meg az inaktív éveket, igaz, sokan egyedül élnek, gyermekeik másutt keresik a boldogulást.

- A hölgyeket jobban ki lehet mozdítani otthonról. A férfiak bátortalanabbak...

- Szerencsére  nálunk, a mi klubunkban  nem ez a helyzet, például a dalárdába is szívesen jönnek, 13 férfitagunk van, fellépünk megyeszerte - cáfolta az előítéletet Király Imre. - Bennünket is érdekel, hogy merre halad a világ, milyen újdonságok vannak, de az is, hogy hogyan lehet számítógépen, interneten ügyeket intézni. Látjuk, hogy ma már mindenféle kapcsolatfelvétel így zajlik, muszáj megtanulnunk, ha nem akarunk kiszolgáltatottak lenni. Ha mosógépcsere, kirándulás, gyógyfürdőre való jelentkezésről van szó, mozdulni sem lehet internet nélkül, e-mail levelezés nélkül.

Mindketten elmondták, azzal együtt, hogy a táplálkozás és a megfelelő mozgás segítségével karban tartják egészségüket, azért az egészségügyi témák ebben a korban fokozottan érdeklik az embereket.

- Jó lenne például hallani otthoni, természetes egészségmegőrző praktikákról, hogy ne kelljen azonnal a gyógyszerekhez nyúlni - mondta Erzsi, hozzátéve, sok nagymamát a korszerű csecsemőápolás is érdekelné. - A testi kondíció megtartása és az örömteli családi kötelezettségek teljesítése mellett a jó szellemi állapothoz mi sem járulhat hozzá jobban, minthogy újra beülünk az iskolapadba. Gyönyörű a főiskola, legalább ezt is látjuk, milyen körülmények között okosodik a jövő nemzedék.

A Senior Akadémiától, mint ahogy a körükben végzett korábbi felmérések igazolják, pénzügyi ismereteket is várnak a korosabbak, s ezügyben pedig a BGF tanárai szolgáltatnak értékes kurzusokat, jelezte a tanévnyitón Lambertné Katona Mónika dékán asszony.  A bankszámla, a bankkártya használata, a pénzügyi tranzakciók, a deviza árfolyamai, a tőzsde működése, a főbb gazdasági folyamatok is szóba kerülnek majd.

Ha minden a tervek szerint alakul, együtt arról is beszélnek, hogy miként óvják meg magukat és társaikat a hamis befolyásoktól, a termékbemutatók buktatóitól, a házalóktól, a fals jótékonysági kérelmektől.

Első alkalommal a hazai hatósági rendszerbe tekinthettek be az akadémia hallgatói Rigó Csaba zalai kormánymegbízott segítségével. A kormányhivatal és a kormányablakok működését bemutató tájékoztató után özönlő kérdések bizonyították, az ügyintézés fáradsága, izgalma sok energiát kivesz az idősebbekből is, mindenkinek van elintézetlen ügye, jó és rossz tapasztalata.

- Tornáztatjuk mi otthon is az agyunkat, olvasunk, keresztrejtvényt fejtünk, a dalkörben, a klubban pedig minden régi ünnepet megtartunk, sokat énekelünk és  a színdarabjainkkal is fellépünk - mesélt Erzsi a szinte napi elfoglaltságot igénylő besenyői  közösségi életről.

- Meg aztán sok közös nevetés, a tánc, a humor is távol tartja betegséget - mondta Imre.

- A tánc hoz egy kis huncutságot...

- Csak azt, mert mi másból már kinőttünk - nevettek egyszerre beszélgetőtársaim.

A Senior Akadémia október 22-én nyitja újra kapuját, akkor dr. Gubán Miklós főiskolai tanár tart előadást a számítógép használatáról, majd közösen barangolnak az internet világában a főiskola computer parkjának segítségével. November 5-én megismerkednek a megyei kórház munkájával, az időskori tanulás hasznával, és az önkéntes munka mentálisan is hasznos örömével.

Mi pedig ott leszünk a diplomaosztásnál is...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!