Zalaegerszeg

2015.09.05. 12:51

Vadles a belvárosban: negyvenhat kondérban főtt a vadpörkölt (frissítve)

Zalaegerszeg - Szombaton folytatódott a megyeszékhelyi vadpörkölt és borfesztivál, 46 csapat részvételével zajlott a főzőverseny a Kisfaludy utcában.

Magyar Hajnalka

A cégek, intézmények, klubok, baráti társaságok csapatai összesen mintegy 370 kilogramm vaddisznóhúsból főzték a pörköltet, aminek aztán nagy volt a keletje délidőben.

A polgármesteri hivatal előtt városban ritkán látott építménybe botlott a vendég, egy frissen ácsolt vadles kínálta magát a szemünk elé. Készítője Szabó Imre, a bagodi Szépzala vadásztársaság tagja.

Pfeiler Karl, Szabó Imre, valamint lánya, Szabó Mónika a vadlesnél 
Fotó: Gallai András

- Elnökünk, Takács Pál kért fel, hogy e módon is képviseljük a vadásztársaságot a rendezvényen - mondja érdeklődésünkre a 32 éves vadászmúlttal rendelkező Szabó Imre. - Még a régi vadászkollégáktól tanultam meg a les készítésének módját. Az igazán jó vadles akácfából készül, az a legtartósabb, most fenyő szolgált alapanyagul, a könnyebb szállítás érdekében.

A fa anyagot egyik osztrák vadásztársuk, Pfeiler Karl biztosította, s az építményt baráti segítséggel, teherautón hozták Bagodból az egerszegi belvárosba.

- A munka legkeményebb része a fa kérgezése volt. Utána jött a darabolás, majd az összeállítás, amiben jócskán van gyakorlatom, hiszen életemben nagyon sok vadlest elkészítettem már - simítja meg büszkén munkája eredményét Szabó Imre.

Szombaton délután megszületett a vadpörköltfőző verseny eredménye. A 46 csapatból  harmadik helyen végzett  a Studió Dekor, másodikon a Windoor, elsőn pedig a Zalaegerszegi Gasztrokulturális Egyesület csapata. A nyertesek a helyezéssel járó pénzdíjat - 30, 50, illetve 100 ezer forint -, jótékony célra ajánlották fel. Hasonló sorsra jut  az étkek árusításából befolyt összeg is, nevezetesen 517 ezer forint. Az összeg egyik részéből a FODISZ (Fogyatékosok Országos Diák-és Szabadidősport Szövetsége) Zala Megyei Szervezetének Budapest Maratonon való részvételét támogatják, a másikból pedig a zalaegerszegi kötődésű paralimpikonok felkészülését.

Vasárnap vizslaparki piknikkel, regionális ultiversennyel, valamint a díszpolgárok borának megválasztásával folytatódott a vadpörkölt fesztivál. A Dísz téren zajló ultiversenyen 67 nevezőt regisztrált a szervező Police-Ola LSK ulti szakosztálya, a borversenyen pedig összesen 46 (30 fehér, 16 vörös) bormintát vizsgált a zsűri. A kóstolást követően 15 bronz, 20 ezüst és 11 arany minősítés született. A díszpolgárok bora címet idén a Villa Tolnay pincészet 2007-es rajnai rizlingje, valamint Bock József 2013-as cabernet sauvignonja nyerte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!