Zalakaros

2015.06.28. 10:34

Országszerte koccintottak - Zalakaroson is sokan csatlakoztak a magyar bor ünnepéhez

Zalakaros - Szép kis tömeg gyűlt össze szombaton a rendezvénytéren, ahol érdekes rekordkísérlet részesei lehetett a borokat kedvelő közönség.

Pásztor András

A hétvégén országszerte a magyar borokat ünnepelték, s ennek jelét is adták számos településen. Zalakaros például csatlakozott a „Koccintás 2015" rendezvényhez, ami tulajdonképpen egy különleges rekordkísérletről szólt.

– Az idén minden csatlakozó település arra vállalkozik, hogy közösen felállítsuk az egy időben egyszerre koccintók rekordját – mondta Molnár Veronika, a zalakarosi Tourinform iroda vezetője, aki hozzátette: az idén a kitűzött cél, hogy legalább százezer ember koccintson. – Természetesen ehhez mi is szeretnénk hozzájárulni, ezért több száz pohár bort készítettünk ki az asztalokra.

Szombaton Zalakaroson is sokan koccintottak egymással. Fotó: Szakony Attila

A rekordkísérletet Zalakaroson a helyi dalárda műsora vezette fel, amelynek tagjai bordalokat énekeltek. Eközben a borházak előtt szép kis tömeg gyűlt össze, s valahogy mindenki a magyar borokról beszélt.

Hazánk területén az első szőlővesszőket a kelták, majd a rómaiak ültették, főként a Balaton-felvidéken és a Duna mentén, így honfoglaló őseink már szépen megművelt szőlőket találtak. A 16. századtól a magyar bor felvirágzásának évei kezdődtek, majd kialakultak a hegyközségek, a tokaji borok megjelentek a nemzetközi kereskedelemben. A viharos évszázadok után a magyar borászat megújítása Széchenyi Istvánnak köszönhető, aki hathatósan támogatta a korszerű szőlőtermesztést, a szakemberképzést, az újító kísérleteket.

– Úgy gondolom, hogy az ország méretéhez, elhelyezkedéséhez képest egyedülálló bor választékkal dicsekedhet – hangsúlyozta Molnár Veronika. – A területen egyaránt megtalálható a mediterrán stílusú, a friss, gyümölcsös jellegű, a testes, az intenzíven savas borok. Itt Zalakaroson is ősi hagyományai vannak a szőlőtermesztésnek és a borászatnak, a nedűk 80 százaléka minősített, s egy helyi specialitással, a Tónaival is büszkélkedhetünk.

Mindezek után a téren lévő vendégek kezükbe vették a borospoharakat és pontban 18 órakor koccintottak egymással a másik egészségére, majd az utcabál forgatagába vetették magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!