Zalaszentgrót

2015.06.25. 07:35

Kortárssegítő-képző tábor Zalaszentgróton

Keszthely Város Önkormányzata már 5. éve rendezi nyaranta a kortárs-segítő tábort. A rendezésbe aktívan bekapcsolódott a Zalai Ifjúsági Bűnmegelőzési Egyesület is. – Hűvös, esős kedd délután, amikor kényszerpihenőt tartottak a zalaszentgróti szállásukon, kerestük fel a táborozókat.

Civil Tudósítónktól

Az egy hetes tábor programját Sznopek Veronika, a keszthelyi kapitányság rendőr hadnagya állította össze és vezeti, mellette Tóth László rendőr őrnagy a megyei főkapitányságról és Dömötör Roland ugyancsak Keszthelyről a fő segítők, de menet közben sokat segítenek a keszthelyi kapitányság munkatársai és szentgróti civilek, a polgármestert és jegyzőt is beleértve.

Sznopek Veronika részletesen elmagyarázta a különös cím értelmét és a táborozás célját.

Két generáció.

A fiatalok saját korosztályuk problémáit jobban megértik, jobban hallgatnak egymásra, őszintébbek egymáshoz, mint egy felnőtthöz. Tudják, mi kell a társaiknak, képesek segítő beszélgetést tartani. A tábor hallgatói drámapedagógiai gyakorlat keretében ismerik meg a családon belüli erőszakot, megtanulják, hogy hová kell segítségért fordulni.

Öt évvel ezelőtt arra gondoltak, hogy kell egy hely, ahol komoly szakmai munkával felkészítik a diákokat és a táborozással egyben jutalmazzák is őket. – Ilyen tábort csak a keszthelyi, nagykanizsai és zalaegerszegi kapitányság szervez. Az itteni diákok a keszthelyi Nyári Bűnmegelőzési Irodában fognak legalább egy hetet teljesen önkéntesen dolgozni.

Éleslövészeten.

A 28 táborlakó részben az Asbóth iskola rendészeti képzésben résztvevő diákja, nekik ez a nyári gyakorlatuk, rajtuk kívül Keszthely összes középiskolájából azok a nem kivételezett fiatalok, akik a téma iránt érdeklődnek. Itt jó barátságok szövődnek és hálásak az elismerésért.

A nyilatkozók: Volner Kitti, Nemes Viktória, Takács Márk, Kozma Ákos (balról jobbra).

A nagyon tartalmas programból Sznopek Veronika kiemelte, hogy a Nők a Balatonért Egyesület nyugdíjas tagjai  a generációk közötti együttműködést segítették, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács tagjai „élmény tréninget" tartottak, amelyben nagy sikere volt az alacsony kötéltechnikának és a csapatépítő játékoknak. – Az iskolai erőszak problémáját is feldolgozzák a drámapedagógiai foglalkozás keretében, csütörtökön a tanultakból vizsgát tesznek és oklevelet kapnak a diákok; este dr. Zacher Gábor Mindennapi szenvedélyeink címmel a kábítószer-megelőzésről tart előadást. Ezt követően a búcsúvacsorát dr. Horváth István rendőr alezredes, a Keszthelyi Rendőrkapitányság vezetője főzi és kötetlen beszélgetésre lesz alkalom rendőri vezetőkkel pályájukról.

A tábor résztvevői, bal szélen guggol Sznopek Veronika táborvezető.

A táborvezető után néhány önként jelentkezővel beszélgettünk: Nemes Viktória a közgazdasági szakközépiskola 12-ese idén már a harmadik szezont „csinálja" nagyon szívesen, szülei nyugodtan engedik, mert tudják, hogy jó társaságban hasznos munkát végez, Volner Kitti a VSzK 12-es tanulója lesz,  Viktória a barátnője, ő mesélt erről a táborról, bár szülei nem szívesen engedték, de nagyon tetszik a tábor! Takács Márk az Asbóth iskola 10-es tanulója, annak ellenére, hogy otthonról félve engedték, felnőttes komolysággal beszél a fiatalok problémáiról, a káros szenvedélyekről. Kozma Ákos, aki a helyi Deák iskola tanulója, rendőr édesapja hatására már másodszor vesz részt ilyen táborban és fiatal kora ellenére (ősztől lesz 8-os!) jól illik idősebb társai közé.

Vidám fürdőzés a Szt. Gróth Termálfürdőben.

Mindannyian kihangsúlyozták, hogy nem a kötelező 50 óra közösségi munka miatt, hanem szívesen vesznek részt a keszthelyi iroda programjában, aminek lényege, hogy a vagyon- biztonságra (autó, lakás) figyelmeztetnek, ilyen témájú szórólapokat osztanak, parkoló autók ablakait (az esetleg benn hagyott csecsemőt, kutyát) figyelik, tanácsot, útbaigazítást adnak, amit a nyaralók többsége szívesen fogad.

A tábor programjáról elmondták, hogy nagyon jó, – legyen máskor is Zalaszentgróton!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!