Zene

2016.08.29. 19:35

Negyedszázados jubileumát ünnepli a rétegzenei műfaj egyik utolsó mohikánja, a zalaegerszegi Shabby Blues Band

Zalaegerszeg - Amikor indultunk, nagyon ment a blues, millió zenekar volt. Mára alig maradtunk néhányan, pedig csak 25 év telt el azóta.

Gyuricza Ferenc

Többek között ezt mondja az idén negyedszázados jubileumát ünneplő Shabby Blues Band vezetője, a szájharmonikás Kránitz Tóni. A zalaegerszegi csapat az utolsó mohikánok egyike, ami egyrészt szomorúsággal is tölti el a zenészt, ugyanakkor azt is vallja, ő nem tudna más műfajban dolgozni.

- Ahogy fogyott a közönség, úgy fogytak a zenekarok is - mondja Kránitz Tóni. - Tudomásul kell venni, hogy a blues mindig rétegzene volt, akkor is, amikor a mostaninál sokkal nagyobb volt iránta az érdeklődés. 1991-ben alakultunk, két évre rá a Pécsi Blues Fesztiválon már ezer fő előtt léptünk fel, miközben a másik színpadon Deák Bill Gyuláék játszottak kétezer ember előtt. Szinte remegett a lábunk, azt gondoltuk, hogy a kutyát sem érdekli egy most induló zenekar, hiszen Billnek akkor már óriási neve volt a szakmában. A közönség azonban nagyon is nyitott volt, sorra hagyták ott Billt, és jöttek át hozzánk, mert kíváncsiak voltak az újdonságra. Annak idején a Szigeten is két-háromezer ember előtt léptünk fel, még az asztalokon is táncoltak. Ma nincs blues a nagyfesztiválokon, ez a műfaj kiszorult onnan a motorostalálkozókra, falunapokra vagy a kocsmákba és klubokba.

A Shabby Blues Band aktuális felállása. Balról jobbra Verebi Zsolt basszusgitáros, Gedeon Attila gitáros Angyal Tibor énekes, Kránitz Tóni szájharmonikás, Gál Szabolcs énekes, Kovács Barnabás dobos Fotó: Archív

A Shabby Blues Band jelenlegi felállásából hárman is alapítónak számítanak, a szájharmonikás Kránitz Tóni mellett a gitáros Gedeon Gida Attila, valamint az énekes Angyal Endzsi Tibor, még akkor is, ha volt olyan időszak, amikor átmenetileg utóbbi kettő nélkül ment tovább a csapat. Kránitz Tóni azt mondja, a 25 esztendő során pontosan harmincan fordultak meg hivatalos tagként vagy vendégként a csapatban. Közülük hárman sajnos már nem is élnek.

- A zalaegerszegi rock és blues színtér legjobbjai mindannyian kötődnek valami módon a Shabby Blues Bandhez - folytatta a zenekarvezető. - Mindenkinek köszönettel tartozunk, de azt sem róhatjuk fel senkinek, ha valami okból úgy döntött, hogy nem dolgozik velünk tovább. Tudomásul kell vennünk, hogy csak az marad a blues mellett, aki teljesen elkötelezte a stílus iránt magát. Ilyen zenészből pedig egyre kevesebb van.

Kránitz Tóni országos példákat is említ. az egykor blues-zenész Ferenczy György ma világzenét játszik, míg a Stexas és az Udvari Bolondok tagjai az Ismerős Arcokkal mozdultak el egy másik, a mai közönségízlésnek jobban megfelelő zenei világ felé. A szájharmonikás azt is mondja, a hazai színtérről nagyon hiányzik egy blues-énekesnő is. Bár vannak női előadók - például a vasi Horváth Meggie -, akik jól énekelnek bluest, de nem kizárólagosan ezt a műfajt művelik.

- Talán arra vagyok a legbüszkébb, hogy a Shabby-nek ma már saját, felismerhetően önálló stílusa van - folytatta a zenész. - Amikor kezdtünk, a Chicago blues állt hozzánk a legközelebb, ma azonban inkább a rhythm and blues-zal hozható párhuzamba a zenekar műfaja. Most dolgozunk a hetedik nagylemezünkön, ami az eddigi legváltozatosabbnak tűnik. Lesz rajta blues, blues-rock, country, boogie és ballada is. Ezért nem is hívnám blues-lemeznek, inkább csak rock and rollnak.

Az év második felét teljesen a jubileumnak szenteli a Shabby Blues Band, az ünnepi sorozat Letenyén és Bakon indult, péntek este nyolc órakor pedig Zalaegerszegen játszanak, a Vadpörkölt és Borfesztivál keretében a Dísz téren. A jelenlegi tagságuk (az említett három alapító mellett Gál Szabolcs énekes, Kovács Barnabás dobos, illetve Verebi Zsolt basszusgitáros tagja még a csapatnak) öt vendéggel egészül ki, Polgár Péter gitáros, Markó Tamás és Németh Attila basszusgitárosok, valamint Radics Igor és Kandó Imre dobosok működnek közre a koncerten.

- A 25 évet átfogó műsorral készülünk, a terveink szerint 22 dal szerepel a repertoárban, ebben szerepelnek feldolgozások, illetve saját számok is - sorolta Kránitz Tóni. - Az eddigi lemezeink mindegyikéről fogunk játszani, valamint négy új szám is helyet kap a programban. Az új dalok közül nem akarunk ennél többet most játszani, mert az év végére tervezzük a lemezbemutatónkat, ezért oda tartogatjuk azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!