Zene

2016.02.12. 12:02

Újra a régi énekes a Back II Black élén

Amikor húsz éve megalakult ez a zenekar, elképesztő energiák működtek köztünk. Ezt szeretnénk most visszahozni – mondja a Back II Black régi-új frontembere, Somody Zoltán, azaz Guru.

Gyuricza Ferenc

A zenekar alapító énekese másfél évtized után tért vissza a Back II Black élére, miután Bebe, azaz Abebe Dániel bejelentette távozási szándékát. Az újra a régi felállásában játszó funky formáció a múlt hét végén lépett fel Zalaegerszegem, itt beszélgettünk velük.

– Bebe szólókarriert kívánt kezdeni, aminek mi természetesen nem mondhattunk ellent – magyarázza a szakítás okát Csejtei Tamás basszusgitáros. – Ha valaki eldöntötte, hogy a jövőben egyedül folytatja, azt nem lehet egy zenekarban tartani. Nagyon korrekt módon váltunk el egymástól, megbeszéltünk egy időpontot, hogy meddig marad, hiszen voltak lekötött koncertjeink, amiket tisztességgel végig is csinált. Aztán szépen, barátságban elbúcsúztunk egymástól. Tulajdonképpen ezt követően vetődött fel az ötlet, mi lenne, ha Guru visszatérne.

A zenekar gitárosa, Erdélyi András hozzátette, voltak alternatívák is, ám ahogy nyilvánosságot kapott Bebe távozása, kapott-e üzenetet Gurutól, amiben csupán ennyi állt: nem gondoljátok, hogy 15 év után újra itt az idő?

– Ez a rövid kis mondat hitet adott a zenekarnak – folytatta András. – Nagyon jóleső érzés volt szembesülni azzal, hogy itt ez a fiú, aki 15 kihagyott év után ennyire akarja a közös munkát. Egy ilyen üzenet után előjönnek a régi emlékek, hiszen a Back II Black mégiscsak Guruval futott be, az olyan slágerek, mint a Szerelembomba, az Akár péntek, akár szombat vagy a Szombat esti láz, mind vele készültek, ezért sokan egészen a mai napig neki tulajdonítják az igazi Back II Black stílust. Természetesen a Bebével együtt töltött 15 évet is büszkén vállaljuk, amit jól jelez, hogy Guru olyan dalokat is fog énekelni, amiket Bebe interpretálásával ismert meg a közönség.

 

A gitáros azt is elmondta: Guru visszatérésével nemcsak az alapító csapat állt össze újra, de ő is visszakapta egykori szerzőtársát. Bebe ugyanis az alkotómunkából nem vette ki a részét, neki nincs dalszerzői affinitása, kifejezetten előadó típus. Gurunak ezzel szemben a szövegíráson túl a zeneszerzéshez, valamint a hangszereléshez is vannak kifejezetten jól használható ötletei.

– Mi ketten nagyon jól tudunk együtt dolgozni – sorolta tovább a zenész. – Egyetlen jellemző példa: annak idején, amikor kezdett a zenekar, valaki feltette a kérdést, mikor legyenek a próbák. Guru csak annyit válaszolt, akár péntek, akár szombat, teljesen mindegy neki. Ez a mondat annyira beleivódott a gondolataimba, hogy mire hazaértem, már meg is volt a dal, ami a legnagyobb slágereink egyike lett.

Guru a Back II Black-ből való kiválása után alig foglalkozott zenével, lapunk kérdésére úgy válaszolt: más irányba vitte az élet. Néhány vendégszereplést, illetve egy James Brown emlékzenekart leszámítva nem történetek vele izgalmas dolgok. Most azt érzi: ismét sikerült felfedezniük egymásban azt a tüzet és azt a kreativitást, ami anno megalapozta a Back II Black sikerét. Nincs retro, s nincs nosztalgia hangulat, egy új korszak nyílik a zenekar életében.

– Idén húsz éves a Back II Black – mondta még Erdélyi András. – Ezért az év végére egy jubileumi koncertet is tervezünk, amit november táján megelőzne egy új nagylemez. Egyelőre óvatosan tervezünk, hiszen nagyon elején járunk a dolgoknak. Ezért azt sem tudjuk most megmondani, hogy az első közös dallal mikor jövünk ki. Biztosan lesz, talán márciusban, de ha akkor sem parázunk, ha később. Inkább legyen jó, nem akarunk semmit elkapkodni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!