Zene

2015.01.06. 20:20

Underground legenda - Hét év után tér vissza az Obituary

Az extrém metal műfajának kultikus hírű előadója, a már több, mint három évtizede működő Obituary ad koncertet január 21-én a budapesti Dürer Kertben.

Gyuricza Ferenc

Az 1984-ben még Xecutioner néven alapított, majd néhány évvel később Obituary-ra keresztelt zenekar igazi underground legendának számít az extrém metal hívőinek körében. Nemcsak azért, mert a death-metal műfaj egyik legkorábbi, és egyben legismertebb képviselője, de azért is, mert albumaival mindig a minőséget képviselte. Ennek ellenére a magyar rajongók élőben csak ritkán láthatták őket, utoljára 2008 januárjában léptek fel az A38 hajón, azt megelőzően pedig csak a 2005-ös Szigeten, illetve még a kezdeti időszakban, 1990-ben adtak koncertet hazánkban.

Az Obituary januári Európa-turnéjához az együttes kilencedik, Inked In Blood című stúdióalbuma szolgáltatta az apropót. Ez az első olyan nagylemezük, melyen Kenny Andrews gitáros és Terry Butler basszusgitáros hallható – utóbbi az 1989-es bemutatkozó Slowly We Rot óta állandó tagot, Frank Watkins-t váltotta. A tagcserék ellenére a Donald Tardy dobos, John Tardy énekes és Trevor Peres gitáros vezette Obituary nem változtatott stílusán, azaz dalaikban tovább kombinálják a műfajra általában jellemző gyors ütemeket a lassú és a középtempós, súlyos részekkel, amihez védjegyként John Tardy embertelen gurgulázása társul. A hangzásuk ettől teljesen egyéni jelleget ölt, bármikor felismerhető.

A zenekar január 21-i magyarországi koncertjéhez még három további zenekar társul, a két egykori Venom tagot is felvonultató M:Pire Of Evil, a német thrasher Dust Bolt, valamint egy norvég black metal formáció, a Posthum kíséri el őket a turnéra.

Címkék#Obituary

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!